En av forutsetningene for å investere i Russland og mange andre vekstmarkedsland er at investoren, du og jeg, takler svingningene. Når jeg skriver takler svingningene, så mener jeg at man har lagt opp til en strategi som enten klarer å utnytte svingningene til sin fordel, eller har mage til å tåle at det svinger. Hvis en ikke har en av disse så kan en like gjerne la være å investere. Som nevnt var det massiv kapitalutflyt i de russiske markedene og her snakker vi utelukkende om Russlandfond registrert i Europa.
For en forvalter må det være ganske frustrerende å måtte selge høns i regnvær. Dessverre påvirker adferden alle investorer i dette markedet. Hvis en av de store forvalterne må selge og han eller hun gjør det i aksjer som presses ned, vil dette påvirke verdsettelsen av alle aksjene i fondet, men også alle andre fond som eier samme aksje. I en viss grad kan forvalterne gjennomføre ”svingningskurs”, der NAV-kursen endres for at de som handler skal måtte betale for kostnader forbundet med transaksjonene.
Uansett, andres oppførsel får du ikke gjort noe med, så du som investor må konsentrere deg om å gjøre det som er rett for deg. Vi har sett på pengevektet avkastning som, i motsetning til tidsvektet avkastning, ser på hvilken avkastning gjennomsnittsinvestoren i et fond har oppnådd. Ved første blikk ser det faktisk ikke så ille ut blant Russlandfondene, da median og gjennomsnittet for alle fond oppnår høyere pengevektet avkastning enn tidsvektet. Altså noe som indikerer at investoren er god til å time kjøp og salg. Men, dette er da rent gjennomsnitt, i denne kategorien er det 4 spesielt store fond, som har omtrent 43 % av all forvaltningskapital i kategorien; East Capital Russland, Swedbank Robur Rysslandfond, JPM Russia, BNPP L1 Equity Russia. Disse fondene opplevde en kapitalflukt på omtrent 1,2 milliarder euro i 2011. Tidsvektet avkastning er kravstor når det gjelder frekvens av forvaltningskapital, slik at jeg har foksuert på de 8 største fondene der vi har gode nok tall med omtrent 38 % av forvaltningskapitalen. Resultatet er ikke spesielt oppløftene de siste 3 årene, sett under ett. I de verste tilfellene taper snittinvestoren 36 % p.a. i forhold til tidsvektet avkastning. Altså i dette fondet er tidsvektet avkastning +23 % p.a., mens snittinvestoren tapte nesten 13 % p.a.
I de 8 fondene ble avkastningen vektet på siste oppgitte forvaltningskapital og da tapte snittinvestoren 14,5 prosentpoeng i forhold til tidsvektet avkastning. Hadde investoren oppnådd tidsvektet avkastning ville han og hun oppnådd 24 % p.a., men måtte nøye seg med 9,8 % de siste tre årene. De siste ti årene har russiske aksjer gitt veldig god avkastning, da gjennomsnittsfondet oppnådde 12.9 % årlig avkastning, men hvis investorene skal fortsette å gi fra seg 60 % av avkastningen kan man like gjerne finne på noe annet.
Forslag til ”regler” når man investerer i eksotiske eller risikofylte markeder
Sett opp skriftlig begrunnelse for hvorfor du investerer i markedet. Hvis det kommer en tid hvor du ønsker å trekke deg ut, husk på dette arket og les det. I samme moment bør du svare på egne spørsmål, igjen gjerne skriftlig, om du tok feil i dine antakelser. Det er helt legitimt å gjøre feil, og da er det viktig å ta lærdom av feilene man gjør for å unngå å gjøre samme feil om igjen. Alternativ om endret situasjon gjør at din investeringstese ikke lenger er gyldig. Alt endrer seg med tiden og på ett tidspunkt vil det være naturlig å redusere risiko eller investere i henhold til nye forhold.
Det neste er å begrense seg, ikke kast alle pengene inn for deretter å bli nervøs og trekke pengene ut igjen. Skal du ha mulighet til å være delaktig i den økonomiske utviklingen, på godt og vondt, i et enkelt marked, må du ha nerver til å takle svingningene. Det betyr også at man må ha mulighet til å sitte gjennom en storm dersom den skjer i akumuleringsfasen i investeringssyklusen. Et annet godt tips for å unngå uheldig timing er å spare hver måned. Se denne artikkelen om månedssparing og hvilke fordeler og ulemper dette har.
Sist men ikke minst, hvis du allerede nå vet at du vil være nervøs hvis børsen i Russland eller hvilket som helst annet marked faller 30 % eller nærmere 70 % som var tilfellet i 2008, så finnes det et godt alternativ: Invester i noe annet.
Disclaimer: Matias Möttölä har samlet inn nettoplassering fra finske forvaltere via Fondsforeningen, de andre tallene er estimert av Morningstar. Visse viktige tall er også manuelt kalkulert. Husk at estimerte tall kan avvike noe fra virkelig nettoplassering.
*Revidert ned fra da det manglet noen fond i utvalget. I tillegg er dette estimerte tall basert på de fondene vi har i databasen.