Amerikanske markeder: Over-, Under-, eller riktig priset?

Vi undersøker verdsettelsen til to brede amerikanske børsfond (ETF) for bedre innsikt.

Jason Stipp 06.12.2011 | 19:45
Facebook Twitter LinkedIn

S&P 500 har fått en omgang juling de siste 10 årene, indeksen er bare opp 2,5 % på årlig basis (per 28. Nov, i USD). Denne manglende avkastningen kom med utrolige svingninger, mens tryggere obligasjoner har gitt 5,7 % avkastning med mye mindre volatilitet over samme den perioden.

På dette tidspunkt har utsiktene for de amerikanske aksjene forbedret seg. S&P 500 handles på samme nivåer som i 1998 (slutten av november), men selskapene i indeksen har vokst betydelig de siste 10 årene. Resultatene i 2011 er forventet å nå nivåer som ikke vi har sett siden før krisen. Videre er utbyttegraden på S&P 500 høyere enn renten på 10 års amerikansk statsobligsajon, en sjelden hendelse som lover godt for aksjer.

Hvorfor har amerikanske aksjer slitt i motbakke i det siste? Den amerikanske veksten sakket av første halvår i 2011, noe som bidro til redsel om at økonomien kanskje kunne gå inn i en ny resesjon. Men, fra et fundamentalt ståsted er amerikanske selskaper i en bedre posisjon til å håndtere en økonomisk nedtur nå enn for 3 år siden. Siden den gang har selskapene redusert gjeld og høynet bankinnskudd.

Men hvor attrativt er markedet ved de nåværende nivåene? En måte å finne ut av det på er å se på Morningstars ETF-analyse og data. De fleste aksjebørsfondene følger indekser som er designet til å fange avkastningen til visse regionale markeder, aksjesektorer eller andre attributter. Porteføljene til børsfondene er også transparente og rapportert daglig av børsfondtilbyderne, så investorer har mye større klarhet i hva børsfondene eier. Gitt denne presise og oppdaterte informasjonen kan Morningstars analytikere regne ut et ”fair value” estimat for børsfondets portefølje, ved å aggregere Morningstars individuelle ”fair value” estimater for hver enkelt aksje. Våre aksjeanalytikere har slike estimater for omtrent 1350 individuelle aksjer.

Vi så på verdsettelsen til to brede amerikanskfokuserte børsfond, for å få innsikt i markedsverdsettelsen. Morningstars børsfondanalytiker Mike Rawson har skrevet analyserapportene som utdragene nedenfor er basert på.

Dow Jones Industrial Average: Rabatt på høykvalitet
Per 29. november har SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (US ticker DIA) et verdiestimat på US$136 per andel, mot siste handelspris på US$116. Dette betyr at markedsproxy’en er omtrent 15 % undervurdert. Morningstars analytikere dekker alle de 30 aksjene i indeksen.

Indeksen Dow Jones Industrial Average (DJIA) inneholder kun de største selskapene, og 71 % av aksjevektingen i indeksen har sterke konkurransefortrinn (økonomisk vollgrav) i følge våre analytikere. Med andre ord, så indikerer dette at DJIA har en høykvalitets portefølje av selskaper.

Et raskt blikk på innholdet i indeksen viser at Morningstar har den høyeste ratingen (5 stjerner, merk aksjeratingen er fundamentalt forskjellig fra fondsrating) på 3M, Exxon, Cisco Systems, GE og noen andre. En 5 stjerners rating betyr at aksjen handles til en rabatt i forhold Morningstars estimat av virkelig verdi. Størrelsen på rabatten som kreves for å få 5 stjerner avhenger av vårt estimat av tryggheten til denne verdsettelsen. Altså, større usikkerhet betyr at vi krever større rabatt, eller sikkerhetsmargin. Videre mener våre analytikere at Coca-Cola, Verizon og Wal-Mart er riktig priset (3 stjerner). Akkurat nå er det ingen 1 eller 2-stjerners (dyre) aksjer i denne indeksen.

Før du ekstrapolerer for mye om denne indeksen til det amerikanske markedet, så husk at indeksen har noen problemområder. For det første bruker indeksen aksjekurs når de vekter aksjen, og ikke markedsverdien til aksjen. For eksempel har Microsoft og IBM omtrent samme markedsverdi, men fordi Microsoft har lavere aksjekurs betyr det at selskapet tar mindre enn 2 % av indeksen. Samtidig har IBM over 10 %. Videre er ikke Apple med, et selskap som er nest størst i USA. Indeksen ekskluderer forsyning og transport og har en undervekting i finansiell tjenesteyting, men en overvekt i industri i forhold til S&P 500. På tross av dette har indeksen en korrelasjon på 0,97 i forhold til S&P 500 de siste 10 årene og tilsvarende volatilitet.

Videre er, som nevnt, ikke små og mellomstore selskaper representert i indeksen, så investorer må lete et annet sted for å få eksponering mot disse områdene av de amerikanske markedene. Riktignok, en kjapp tipp på Vanguard Mid-Cap ETF (US ticker VO) foreslår at mindre selskaper i USA ikke er like attraktive. Morningstar estimerer at dette børsfondet handles til 8 % rabatt, og Morningstar dekker 80 % av indeksen.

S&P 500 aksjer handles til rabatt
Morningstars aksjeanalytikere har tildelt fair value estimater på nesten alle aksjene i indeksen. SPDR 500 ETF (US Ticker: SPY) handles per 29 november til 19 % rabatt i forhold til vårt estimat av fair value.

SPDR S&P er markedsverdivektet, noe som betyr at multinasjonale industrierledere slik som ExxonMobil, Apple og Microsoft har stor betydning for indeksen. Alle de tre selskapene er også undervurdert i forhold til våre analytikeres estimater, Exxon har 5 stjerner, Apple og Microsoft i 4-stjernersterritorie. Topp ti beholdninger står for mindre enn 20 % av aktivaene i fondet, og ingen sektor har mer enn 20 % vekting i indeksen.

Et par ting å huske på: Selv om S&P blir antatt å være et bilde på markedsutviklingen i USA, har indeksen (og børsfondet) store posisjoner i multinasjonale selskaper og substansiell indirekte internasjonal eksponering. Omtrent 45 % av de underliggende selskapenes vektede inntekter kommer i fra markeder utenfor USA. Tilsvarende DJIA har S&P 500 også en dragning mot større selskaper. Indeksen har omtrent 80 % av markedets totalverdi.

Som begge børsfondenes verdsettelse indikerer, så kan den siste turbulensen representere en grei mulighet til å få eksponering mot USA på relativt attraktive verdsettelser, spesielt høykvalitets, blue-chip navn. De som tok ut pengene under finanskrisen og som ble skuffet over at de ikke kom inn fort nok når markedet snudde, kan bruke denne kjøpsmuligheten.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jason Stipp  Jason Stipp is Site Editor for Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer