Skremt av flyktige markeder? På tide å feige ut

Når du gjør endringer til porteføljen i tubulente tider, gjør det smått eller gå hjem.

Christine Benz 08.09.2011 | 12:48
Facebook Twitter LinkedIn

Dette er egentlig en søvnig tid på året for investorer, men august har vært alt annet enn rolig. Midt mellom stadig dårligere nyheter om den økonomiske veksten, arbeidskraften, og eiendomsmarkedet har 3% aksjesvingninger (ofte på nedsiden) blitt dagligdagse.

Slike volatile markeder kan være fruktbar grunn for verdi- eller tilbudsjegere, som for eksempel Warren Buffetts Berkshire Hataway (BRK.A & BRK.B) gikk nylig inn med $5 millarder i Bank of America, hvor de fikk gunstige betingelser i bytte mot et kredibilitetsstempel som følger med Bershires eierskap.

Buffett følger sitt eget råd om å investere når andre er redde, så virker det ikke som mange mindre investorer følger hans råd. På en messe for private investorer forrige uke kom mange bort til meg og sa, med stolthet, at de hadde vært ute av aksjer i et par uker. Data på fondsflyt indikerer også at noen investorer går defensivt.

Uttak fra børsfond og vanlige fond kom opp på en milliard euro i juli, etter 6 milliarder euro i uttak i juni. Dette er første gangen siden høsten 2008 hvor det har vært to påfølgende måneder med signifikante uttrekk. Investeringsappetitten har vært tilsvarende på andre siden av Atlanteren. Uttak fra amerikanske aksjefond nådde $ 23 milliarder i juli i år, det høyeste nivået siden oktober 2008. Begge tallene kommer før markedsvolatiliteten i år begynte å stige, så jeg tror det er gode odds for at aksjefond vil fortsette å måtte dele ut penger til investorer som trekker seg ut.

Faktumet at SPDR Gold Shares (GLD) ETF, som eier fysisk gull, gikk forbi SPDR S&P500 som verdens største børshandlede fond, noe som er enda en indikator på investors psykologi akkurat nå.

Velg en rolig fremgangsmåte
Markedsaktører på begge sider av debatten har fremsatt dristige uttalelser om at den seneste nedturen representerer en kjøpsmulighet eller om de økonomiske nyhetene burde gjøre at man løper i dekning.

Det kan være lett å bli overbevist om at du må ta dristige grep også. Noen av de mest kjente investorene i verden har skapt sin rikdom ved å ta store veddemål ved markedets knekkpunkter, enten ved å kjøpe aksjer når de er i dumpen, eller ved å søke ly i sikkerhet før markedskrasj.

Men de fleste av  oss investerer ikke for å være heroisk eller for å gjøre karriere. Vi er her for å møte våre finansielle mål. For resten av oss er det beste rådet i volatile markeder: Uansett hva du gjør, vær feig.

Jeg vet, det virker ikke veldig inspirerende. Og, nei, jeg mener ikke at du burde selge alle aksjene og putte pengene i banken, gullbarrer og kjøpe hermetikk i stort kvanta. Faktisk, hvis jeg må velge mellom den defensive leieren og de som kjøper, så ville jeg sagt at det nåværende markedet representerer en kjøpsmulighet, spesielt for de med lang horisont. Morningstars aksjeanalytikere mener større selskaper er verdt å kjøpe på disse nivåene. Og mer grunnleggende, hvis du likte aksjer tidligere i år, når de var dyrere, da burde du like dem enda mer nå når de har falt. Oslo Børs Hovedindeks er ned 16 % hittil i år (2.9.11.)

Poenget mitt er ikke å slå i bordet for aksjer akkurat nå. Istedet sier jeg at hvis du vil endre retningen den ene eller andre veien med porteføljen din under ekstreme markedsvolatilitet, gjør det sakte og bevisst. Ta små, voksende steg i stedet for alt-eller-ingenting posisjonering (”Jeg er ute av markedet!”) som investorer ofte tyr til når nyhetsflommen og markedsaction er på sitt ekstreme. Tenk engstelighet  i stedet for endelig avgjørelse. Med andre ord, vær en kylling.

Hva kan "Yellow" gjøre for deg?
Hvis du føler deg defensiv kan du, for eksempel, legge en plan for å redusere din aksjeandel med 5 prosentpoeng de neste månedene i stedet for å ta et radikalt skifte til kontanter. Det kan være at du vil, eller ikke vil, gå fremover med planen om noen få måneder. Gjør det samme med individuelle aksjer og fond som er bestandeler i din portefølje: Hvis du antar at de fundamentale forholdene er de samme som før, reduser din eksponering veldig sakte, fordi fjorårets tapere har en tendens til å bli vinnere når markedet snur rundt. Selvfølgelig, hvis du beveger deg sakte vil du ikke få like mye psykologisk lindring som du vil få hvis du kutter hele din posisjon, men det kan hjelpe deg til å forsikre deg om at du ikke angrer deg, hvis dine instinkter viser seg å være feil.

Det samme rådet gjelder hvis du er i kjøpshumør: Veldig få investorer evner å treffe bunnen i en aksje eller et market; det beste vi kan gjøre er å senke vår gjennomsnittlige kjøpspris ved å kjøpe over en periode på flere dager eller måneder, i stedet for alt på en gang. Selv om aksjene handles til lave priser akkurat nå, så KAN de falle enda mer og bli enda billigere. Kjøper du i trinn, samtidig som du forsøker å unngå at meglerhonorar ikke spiser opp for mye, kan hjelpe deg å forbedre oddsen for suksess.

Det overordnede temaet er at du må holde døren åpen for at din tese, enten det er økonomisk Armageddon eller at aksjer er billige, kan være feil. Konseptet med aktivaallokering og diversifisering er at når du følger ideen om å allokere mellom flere aktivaklasser og sektorer sier du egentlig ”Ting vil gå opp, ting vil gå ned, hvem vet helt sikkert?”. Gradvis inngang og utgang av posisjoner, i stedet for alt på en gang, er enda en måte innrømme at du kanskje ikke vet alt du tror du vet. Det kan være ydmykende, men hvis det kan hjelpe deg til å nå dine mål, hvem bryr seg egentlig?

Denne artikkelen har blitt oppdatert for Norge og Europeiske markedene av Dea Markova og Thomas Furuseth.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christine Benz

Christine Benz  er Morningstars direktør for personlig finans i USA og hun har forfattet bøkene "30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer