Morningstar Pan Europeisk Årets Europaforvalter

De nominerte er til vår første kvalitative prisutdeling i Europa. Våre analytikere har satt opp en kort liste med aktuelle kandidater basert på 900 rapporter som ble skrevet i 2009.

Morningstar Europe Editor 11.02.2010 | 15:23
Facebook Twitter LinkedIn

På tirsdag denne uken annonserte vi at vi vil lansere vår første Morningstar Pan Europeiske Årets Forvalter Pris. Du kan lese mer om prinsippene bak prisutdelingen og utvelgelsesprosessen her. Denne er basert på innsikten til vårt team på mer enn 25 kvalitative analytikere i Europa og Asia, og vi ønsker å identifisere fondene som gjorde det bra i 2009, men som også har vist seg gode til å passe på investorers kapital over tid.

Det er to priser som blir delt ut, som er en samlet vurdering fra alle analytikere i Europa/Asia: Morningstar Pan-European Europe Equity Manager of the Year og Morningstar Pan-European Global Equity Manager of the Year.

De nominerte for Morningstar Pan-European Europe Equity Manager of the Year er som følger:

Nigel Bolton
BlackRock Global Funds – European
Våre analytikere mener Nigel Bolton har gjort store forandringer i dette fondet siden han kom til BlackRock tidlig i 2008. Han stabiliserte og forbedret teamet, insatte en klar og konsistent prosess som fokuserer på å identifisere selskaper som generer kontantstrøm med erfaren selskapsledelse og der forventet fortjeneste er (kanskje) underestimert av markedet. Han har også lagt inn en fornuftig titt på makroomgivelsene som gir fondet en solid mulighet til å gi meravkastning gjennom syklusen. Bolton har ikke vært i fondet så lenge – som vanligvis er et rødt flagg for oss- men han brukte den samme prosessen med gode resultater når han var i Scottish Widdows før han kom til BlackRock og vi har stor grad av tiltro til hans evner.

Boltons kompetanse har blitt bevist til fulle siden hans ankomst til fondet. Selv om fondet tapte 40,1% (EUR) i 2008, tapte de fleste fondene i Morningstar Europe Large-Cap Blend aksjekategorien mye mer i løpet av nedturen. Fondet var blant den beste kvartilen i målgruppen det året. Kort tid etter at han tok over ansvaret, styrte Bolton en stødig kurs mot større, høyere kvalitet og mer defensive selskaper, slik som helsevern, telekom i stedet for sykliske selskaper, takket være hans makroanalyser. I 2009 gjorde hans analyser at han reverserte sin holdning og kuttet ut de defensive aksjene og la til de hardt rammede finansaksjene, noe som hjalp han til å drive fondet til toppavkastning på 38,6 %. Ikke alle forvaltere kan time slike rotasjoner godt, men Bolton har vist en uvanlig evne til å gjøre nettopp dette.

Francisco García-Paramés
Bestinver Internacional

Fondet har fleksibiliteten til flytte seg rundt i markedskapitaliserings-spektrumet og kan bevege seg fritt i ulike markeder, men har historisk fokusert på europeiske små og mellomstore selskaper. Forvalteren Francisco García-Paramés har gjort en enestående job for investorer i over 10 år. Han utfører en disiplinert prosess med høy grad av selvtillit som fokuserer på langsiktige resultater i stedet for løpe etter den siste moten. Han har utført en konsistent verdiorientert aksjeplukkingsstrategi, selv om prosessen hadde sine tunge perioder på slutten av 1990-årene. Vi liker også Bestinver; forvaltningsselskapet demonstrerer et klart fokus på langsiktige resultater for investorer og de holder seg til sin kjernekompetanse i stedet for å lansere fond i hete aktivaklasser.

Fondet oppnådde en spesielt imponerende avkastning i 2009, med 71,9% (EUR). Selv om fondet helt klart dro nytte av oppgaven i småselskaper, bidro forvalteren klart med ekstraavkastning siden han slo gjennomsnittsfondet i Morningstar Europe Small Cap aksjekategori med 23,7 % (EUR). Som det er å forvente av en slik konsentrert aksjeplukkingsfond er hoveddriverne til avkastning aksjespesifikke, med selskaper slik som Debenhams, Virgin Media og Smurfit Kappa som drar opp resultatet—selv om García-Paramés reduserte eksponeringen for å gi plass til enda mer undervurderte selskaper. Denne avkastningen er ikke tilfeldig—fondet har levert resultater over tid, med toppavkastning over 3, 5 og 10 år. Fondet fikk riktignok et stort tap i 2008 absolutt sett, men fondet gjorde det bedre enn 83 % av konkurrentene dette året.

Rod Marsden and Paul Wild
JOHCM European Fund  & JOHCM Continental Europe
Våre analytikere ser flere elementer de liker ved forvalterne Rod Marsden og Paul Wild. Duoen har sammen forvaltet JOHCM European og JOHCM Continental European i åtte år. I denne posisjonen har de utnyttet sin omfattende industrierfaring på en utmerket måte. I en industri karakterisert av store omveltninger i forvalterrekkene blir vi oppmuntret over stabiliteten til forvalterne i dette teamet. Få forvaltere kan levere konsistente resultater basert på ”Top down” veddemål og enda færre kan forvalte en slik strategi suksessfult over tid, men Marsden og Wild har gjort nettopp dette. Arbeidsplassen de jobber i setter investors interesser i sentrum, blant annet ved å holde kostnadene lave og sette kapasitetsbeskrankninger for fondene, er toppingen på kaken.

Forvalterne har vært flinke når de navigerte den siste nedturen. Selv om fondet hadde et stort absolutt tap var det betydelig mindre enn konkurrentene i Morningstar kategorien. Duoens beslutning om å kutte ned på finansandelen i 2007 viste seg å være på riktig tid, og ved å posisjonere porteføljen defensivt hjalp det dem videre. Tidlig 2009 flyttet forvalterne tilbake til økonomisk sensitive aksjer og det gjorde at fondet var godt posisjonert for å dra nytt av markedsrallyet som startet i mars. Forvalternes fokus på kvalitet betydde at de måtte være selektive når de plukket aksjer, men fondet endte fortsatt foran deres konkurrenter. Deres meravkastning i 2009 var ikke så spektakulær som andre fond der ute, så vi setter pris på deres evne til å begrense nedsiden i 2008 og når de fortsatt klarte å slå medianfondet i 2009 så mener vi at de gjør seg fortjent til vår respekt. Over tid har forvalterne bygget opp en formidabel historikk for disse fondene, de har gitt meravkastning i forhold til konkurrentene i Morningstar kategorien alle kalenderårene siden oppstart av fondene. Vi har stor tro på deres evner og vi mener investorer er i ekstremt kapable hender her.

Frank Hansen
Allianz RCM Small Cap Europa
Frank Hansen har vist seg å være en av de bedre forvalterne der ute, når det kommer til Europeiske små og mellomstore selskaper (selv om fondet utgir seg for å være et fond rettet mot småselskaper, tillater Hansens univers ham å gå opp til 4 mrd EUR markedskapitalisering, en fleksibilitet han ofte har brukt). Han har hatt styringen i dette fondet i over 10 år og over den tiden har han konsistent utøvd en aksjeplukkingsstrategi der han fokuserer på høykvalitets vekstsselskaper mens han leder et stabilt team med dedikerte analytikere utelukkende fokusert på småselskaper, lokalisert i Frankfurt og London. Selv om hans stil nødvendigvis betyr at han får større aksjekursrisiko, forsøker Hansen å redusere dette noe ved å spre beholdningen på 100 navn. Når det er sagt, så er ikke prosessen bundet til en referanseindeks og Hansen har tilagt bemerkelsesverdig verdi for investorer over tid ved å ta aktive posisjoner, inkludert overvekt i materialer i 2009.

Overvekten i materialer og noen veldig sterke aksjevalg slik som Dialog Semiconductor, gruveoperatør Vedanta Resources og energikonsernet Acergy hjalp til å trekke opp fondet til en avkastning på 48,3 % (EUR) i 2009, noe som er en meravkastning på 10 % i forhold til medianfondet i samme kategori og ble en av de beste fondene i kategorien dette året. Strategien inneholder åpenbart noen risikofaktorer som 2008 viste, når fondets tap var høyere enn vanlig i kategorien, men for investorer som søker seg til raskt voksende europeiske små og mellomstore selskaper, har fondet vist å være en mer enn verdig kandidat.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer