Verdifond er ikke skuddsikre

Prisdisiplin garanterer ikke motstand mot nedgangsmarkeder

Sonya Morris, CFA 07.11.2008 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn
Når teknologiboblen var på høyden, virket verdiforvaltere foreldet og ufordøyelig. Mange ble kritisert for å være for sene til å følge med i de nye tidene, men fortreffeligheten til deres prisbevisste fremgangsmetode viste seg for alvor da boblen sprakk. De forvalterne som nektet å betale stratosfæriske multipler for aksjer i den ”nye økonomien”, tålte nedturen mye bedre enn konkurrerende fond. Fra april 2000 til oktober 2002 falt MSCI World med 23,3 % og gjennomsnittsfondet i Morningstar Globale aksjer, store selskaper blanding falt 24,7 %. Til sammenligning falt kategorien Morningstar Globale aksjer, store selskaper verdi kun 16,7 %. Global store selskaper vekst falt 27,1 %.

Når vi ser tilbake så virker motstandskraften den gangen til verdifondene fornuftig. Deres prisbevisste f

remgangsmetode gjorde at de ikke investerte i dyre teknologiaksjer som til syvende og sist feilet i å leve opp til hypen. I tillegg så investerte mange verdiorienterte forvaltere i selskaper som de anså som fundamentalt sterke. Deres standhaftighet på kvalitet hjalp dem til å unngå teknologiselskaper som stakk fra regningen, med små eller ikke-eksisterende finansielle resultater og som følgelig imploderte.

Hvis du antok at disse fordelene ville hjelpe verdiforvaltere i ethvert nedgangsmarked, da har du blitt skuffet i år. Verdiorienterte fond har vært i sentrum av virvelstrømmen denne gangen. Finanssektoren har vært et yndet jaktmarked for verdiforvaltere og mange av disse beholdningene ble giftige i den pågående kredittkrisen. I tillegg har andre favorittområder, slik som industri og energi, også snublet i denne perioden. Som et resultat av dette så har ikke de typiske verdifondene vært like motstandsdyktige. Over de siste 12 månedene så har gjennomsnittsfondet i Globale store selskaper verdi falt 29,6 %, noe som er omtrent det samme som vekst og blandingskategoriene (henholdsvis -31,7 % og -31 %).

Så hvilke lærdom kan vi trekke av dette? Først og fremst er det farlig å lage forutsetninger om hvilke investeringsstiler som gjør det bedre i nedgangsmarkeder. Nedturen i markedene skyldes ulike forhold og nedgangsmarkeder produserer ikke uniforme resultater. Nedgangsmarkedet vi er inne i nå har vært agnostisk når det kommer til investeringsstil eller aktivaklasse. Dessverre har det vært få steder for investorer å gjemme seg.

Videre så hjelper ikke lave verdsettelses-multipler så lenge det er reist seriøse tvil om nevneren i brøken. Det er nå blitt åpenbart at finansielle resultater og bokverdien av aktivaene til mange finansselskaper var basert på et fundament av sand som gav etter når kredittmarkedene vaklet. Kun en ørliten andel av de forvalterne vi snakker med rundt om i verden, selv de som har vært erfarne bankanalytikere, var fullt klar over denne risikoen.

Denne nedturen har vist at prisbevisste strategier ikke vil beskytte fond fra enhver risiko. Når alt kommer til alt, billige aksjer kan bli enda billigere, noen ganger av irrasjonelle grunner. Mange aksjer har fortjent å bli straffet gjennom nedturen, men investorers panikk og tvangssalg fra hedgefond og institusjonelle investorer har bidratt til at mange aksjer, som vanligvis er solide, faller langt under fornuftige verdsettelsesnivåer i følge mange av forvalterne vi snakker med. Som et resultat av dette ser forvalterne nå mange flere attraktive muligheter enn på årevis. Det er trolig at dette blir et av lyspunktene i skyene ovenfor, men de samme forvalterne advarer at det kan ta tid før skyene skygger unna.

Tallene er presentert i NOK, der hvor det ikke står dato, gjelder tallene til og med 31.10.2008.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sonya Morris, CFA  Sonya Morris, CFA, is Associate Director of Fund Analysis at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer