Det kommende kongressvalget i USA nå i november kan bidra til økt uro, ettersom legemiddelbransjen er sterkt avhengig av politiske avgjørelser. Hver gang det er valg i USA kommer diskusjonen om de høye sykehuskostnadene opp, men i pra
ksis har industrien fått beholde sin gevinster. Kostnaden for det amerikanske samfunnet er imidlertid i ferd med å bli uholdbare etter hvert som befolkningen stadig blir eldre.
I løpet av 2005 fikk fondene innenfor denne kategorien en viss revansj fra de foregående tre dårlige årene. Fondene som inngår i denne kategorien og som var tilgjengelig for salg i Norge hadde i løpet av 2005 en gjennomsnittlig avkastning på 20 prosent. Skal en mindre andel av fondsporteføljen plasseres innenfor denne kategorien så husk at det er stor forskjell på de ulike typer fondene. Selv om de største legemiddelselskapene har hatt en noe dårlig utvikling, så har mange av de små bioteknologiselskapene hatt en sterk utvikling. For å synliggjøre dette bedre har Morningstar en egen kategori for fond som har sine investeringsmandater innenfor akkurat denne sektoren – Bioteknologi. Denne sektoren har noe høyere risiko, så søker man ikke dette bør din eksponering heller være mot sektoren – Legemiddel. Fondene innenfor Bioteknologi har samlet et standardavvik på 19, mens tilsvarende tall for Legemiddel fondene er på 12,8. Høyere standardavvik sier noe om hvor store svingninger man kan forvente (både positive og negative) i fondene.
Ulike typer risiko
En økende type av risiko innenfor denne sektoren er at forskning og utvikling av nye legemiddel har blitt dyrere for legemiddelselskapene, så når de endelig lykkes med å få fram et nytt legemiddel trenger de å beholde sine patenter så lenge som mulig etterpå. Tidligere har det vært gode muligheter for selskapene å forlenge patentet gjennom utvikling av lignende legemiddel, men myndighetene har startet med å stille strengere krav. Konkurransen fra kopier har derfor blitt sterkere, noe som gir lavere priser og presser ned fortjenesten totalt sett innenfor disse selskapene.
Et annet problem eller utfordring som selskapene møter er at det har blitt vanskeligere å få godkjennelser, både for nye legemiddel og å beholde godkjenningen for gamle preparater. Strengere krav til vitenskaplige bevis og redusert toleranse for negative bivirkninger øker risikoen for lavere fortjeneste. Størst påvirkning har nok imidlertid mulige endringer i de politiske rammebetingelsene for denne industrien. I Norge har vi subsidier for de fleste reseptbelagte medisinene, men nye regler har kommet hvor det stilles krav til at legen skal anbefale det billigste alternativet.
Tall kommer i fra Morningstar Direct. Artikkelen er opprinnelig skrevet av Jonas Lindmark, Morningstar Sverige.