Sverige har som deres nordiske naboer en økonomi preget av fortsatt sterk vekst etter noen gode år. Den svenske sentralbanken (Riksbanken) er godt i gang med sine rentehevinger og har vært litt hissigere enn Norges Bank så langt i 2006, men Sverige har fortsatt en rente som er lavere enn den norske. Den svenske styringsrenten, kalt reporäntan, ligger i dag på 2,25 prosent etter en oppgang så langt i år på 0.75 prosent.
Svensk økonomi har kommet sterkt tilbake siden slutten på ”dot-com” perioden, en periode hvor Sveriges flaggskip, Ericsson, så sine verdier redusert med over 90 prosent. Siden svensk økonomi
har et større innslag av teknologi drevne selskaper ble også den svenske børsen hardere rammet når ”dot-com” boblen sprakk.
Sunn økonomi
I dag nyter Sverige respekt for en sunn økonomi, med gode eksportartikler og en sunn og god finansiell stilling. Ericsson samarbeid med Sony på mobilfronten har også gitt selskapet en sterk posisjon og sunn økonomi innenfor mobiltelefon virksomheten. Sverige er et av landene i EU med sterkest økonomi, samtidig som de sammen med Danmark og Storbritannia er de eneste av de ”gamle” EU landene som ikke har knyttet seg til den felleseuropeiske myntenheten Euro. Dette på tross av at det blant svenske næringslivsledere ser ut til å være en stor tilhengerskare til å knytte seg til Euroen. Undersøkelser viser at 3 av 4 svenske bedriftsledere ønsker dette.
Ser vi på det svenske fondsmarkedet så kan vi se at både det siste og de tre siste årene så har den svenske aksjer gitt en avkastning omkring 25 prosent årlig. Selvom dette ikke er like sterkt som Norge så plasserer det likevel Sverige i toppen av Europa når det gjelder avkastning siste tre år. Med en P/E (pris over fortjeneste) på i overkant av 20 så er det svenske markedet fortsatt billigere, om man bare ser på P/E, enn det norske, men det ligger over det historiske gjennomsnittet som ligger på 15-17.
Mens Norges Bank har et mål om at inflasjonen skal ligge rundt 2,5 prosent så har Sverige, i likhet med de fleste andre landene i Europa et inflasjonsmål på 2 prosent.
Lav styringsrente
Sverige har en styringsrente som ligger 0.5 prosentpoeng under den norske. Dvs. at den i dag ligger på 2,25 prosent. Økonomer forventer at denne vil øke gradvis fremover. Sett i forhold til andre land i EU så er Sverige i fremste rekke når det gjelder lav arbeidledighet, samt at de har en økonomi i sterk vekst. For 2006 så ventes Brutto Nasjonal Produktet (BNP) og ligge på 3,6 prosent, noe som bekrefter en økonomi i god vekst.
Svenske banker viser, i likhet med norske, god lønnsomhet og en sunn finansiell stilling. Samtidig har svenske selskaper de siste årene økt overskuddene gradvis noe som har gitt seg utslag i en god utvikling på den svenske børsen. Også Svenske banker har hatt mindre tapsavsetninger de siste årene som følge av solid økonomi blant svenske selskaper og privatpersoner.
Nordisk portefølje
I en nordisk portefølje så høres Sverige med, på en side så er de den største økonomien i Norden, på den annen side så vil investeringer på den svenske børsen være god risikospredning. Dette er fordi den svenske børsen, i motsetning til den norske, ikke har en stor andel olje og energi aksjer notert. Den svenske børsen har en større overvekt av IT og industri selskaper som ikke er knyttet opp mot olje og energi sektoren. Forutsatt liten geopolitisk uro og at konfliktene rundt omkring i verden roer seg ned så kan det Svenske aksjemarkedet ha en positiv tid fremfor seg. I motsatt fall så vil det være faremomenter på alle børsene rundt i verden.
Ta derfor en kikk på svenske markedet neste gang du skal gjøre endringer i porteføljen din, for å se om det kan være en ide å investere en liten del av din portefølje her.