Valg av fond

Når man ønsker å investere i fond er det flere ting man må tenke over. Hvordan velger jeg riktig fond? Har avgifter noe å si? Skal jeg prate med en investeringsrådgiver? Disse og flere andre spørsmål har jeg prøvd å svare på her.

Bent Mathisen, 27.04.2006 | 15:42
Facebook Twitter LinkedIn
Det er i dag over 2.000 ulike fond tilgjenglig i det norske markedet, og det er flere fond enn aksjer notert på Oslo Børs. Fond skulle jo gjøre det enklere å ta del i avkastningen i aksjemarkedet, så hva skal du velge?. Hvordan kan du velge riktig fond, og hva bør du tenke på i ditt valg

Tenkte en liten oppfriskning i hva man bør legge vekt på ved valg av fond kunne være på sin plass. Det er mye å huske på, men noen ting kan man nok si er viktigere enn andre. Samtidig er det en sammensatt oppgave å velge fond. Et billig fond er ikke nødvendigvis det billigste om man også ser på avkastningen fondet vil gi, samtidig som det ikke er noen garanti for at et dyrt fond gir høyere avkastning enn et som er billigere.

Mange mener at det ikke er mulig over tid å oppnå høyere avkastning enn hovedindeksen og at det derfor ikke er noe poeng i å betale aktive forvaltere (forvaltere som plukker aksjer utifra egne analyser, og ikke følger en indeks (passive forvaltere)) mer i forvaltnings og kjøpsgebyr. Økonomisk teori støtter også dette synet, gjennom teorien om effisiente markeder (all informasjon er ute i markedet, derfor kan ingen handle på informasjon som ikke allerede er kjent).

Samtidig har det vist seg at noen forvaltere over tid allikevel klarer å slå indeksene år ut og år inn, slike som Warren Buffet i USA og Jan Eilert Fleicher, den nå avgåtte sjefen for Gambak fondene.

Bruk gjerne en investeringsrådgiver

Når man skal velge seg ut noen fond å investere i så kan det ofte være en god ide å oppsøke en rådgiver som har tilgang til en rekke ulike fond fra forskjellige forvaltere, slik at man har et bredere grunnlag å plukke fra. Det kan også være en god ide å bruke Morningstar Rating til å finne de beste fondene innenfor hver kategori.

Når du er hos en investeringsrådgiver så er det viktig å huske på at noen av disse får bedre betalt for å anbefale deg enkelte fond fremfor andre, ta derfor med deg også en viss mengde skepsis når du oppsøker en investeringsrådgiver. Spør gjerne også din rådgiver om hvordan han får betalt fra de ulike forvalterne.

Pass også på at rådgiver ikke snakker på en måte som du ikke forstår. Er det noe du lurer på – ikke vær redd for å spørre! Samtidig innehar mange investeringsrådgivere god kunnskap rundt valg av fond, så det kan absolutt være en gode idé å prate med en. Ta gjerne kontakt med flere rådgivere også i tillegg til din bankforbindelse slik at du kan vurdere de ulike tilbudene opp mot hverandre.

Risiko har vi tatt for oss tidligere både i ”Har fondet ditt skjult risiko”, ”Balanse i fondsporteføljen” og ”De ulike aktivaklassene” så det skal jeg ikke gå mer inn på her, men jeg anbefaler deg å lese gjennom artiklene om du ikke allerede har gjort det.

Når du setter sammen en investeringsportefølje er det også viktig å inkludere et eller to fond som investerer i markeder eller regioner du har et forhold til, slik at du følger interessant med på investeringen din. Da blir det også lettere å følge med og å rebalansere med jevne mellomrom når dette er nødvendig.

Samtidig er det viktig å tenke på at en investering i fond kommer i tillegg til investering i bolig og eventuell hytte og annet du har investert i. Om du har mesteparten av dine midler i eiendom er det en god ide å styre utenom eiendomsfond når du velger fondsinvesteringer. På den måten reduserer du din eksponering og risiko i forhold til eiendomsmarkedet.

Husk avgiftene

Morningstar anbefaler at du har et bevisst forhold til avgifter. Det gjelder både ved kjøp av fondene (kjøpsavgift) men også den årlige forvaltningsprovisjonen. Kanskje har fond som er nesten helt like store forskjeller i avgiftene? Bruk gjerne sidene våre her, hvor du kan sortere på avgifter. Tror du at du kommer til å bytte fond ofte, bør du også vurdere hvilke avgifter som vil tilkomme ved bytte.

Ikke kjøp og glem!

Investering i fond er i utgangspunktet en langsiktig plassering, men krever en kortsiktig oppfølging. En eller to ganger hvert år bør du ta en gjennomgang av din portefølje for å se om de fondene du er investert i fortsatt tilfredsstiller de kravene du hadde for nettopp å velge dem.

Spørsmål du kan stille deg er; Har fondet gitt meg god avkastning i forhold til andre fond i samme kategori? Har forvalteren (personen som forvalter fondet) sluttet? (Noen ganger har det en negativ effekt om forvalteren forlater selskapet). Har jeg like fond i porteføljen min, fond som overlapper hverandre? Du viser forvaltningsselskapet eller rådgiver stor tillitt når du ”gir” dem dine penger, så pass på at de tar godt bare på dem.

Lykke til!

Det er ikke lett å velge fond. Er du ukjent med fond som spareform, start gjerne med små beløp og spre investeringen over tid. Mange bekker små heter det, og litt investert hver måned over tid, kan bidra til at man får et hyggelig beløp om noen år. Når du har bestemt deg for hvilke fond du ønsker å investere i, så kan du benytte Morningstar sin gratis porteføljemodul under ’min portefølje’, slik at du hver dag kan holde deg oppdatert over utviklingen i dine fond om du ønsker det. Her kan du også følge med på om forvalter ofte bytter ut selskaper fondet investerer i.

Lykke til med fondsinvesteringene!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer