Sammenligner vi Latin-Amerikanske fond med norske så kan man si at utover et år så ligger norske fond litt høyere enn Latin-Amerikanske fond når det gjelder avkastning, men det siste året er i favør Latin-Amerika, som har hatt et fantastisk år i 2005.
Latin-Amerika er et typisk eksempel på fremvoksende økonomier, de har slitt i mang
e år med høy inflasjon (et problem som ofte oppstår i fremvoksende økonomier), stor politisk uro, høy grad av vold, dårlig infrastruktur som veinett osv. Latin Amerika varierer dog mellom forholdsvis godt utviklede land som Brasil og Mexico til land som El Salvador og Guatemala hvor levestandarden er veldig lav og dødeligheten høy.
Fond som investerer i Latin-Amerika investerer derfor hovedsakelig i land som Mexico, Brasil, Argentina og har en mindre del av sine investeringer i land som Guatemala og El Salvador.
Det som gjør Latin-Amerika så interessant er blant annet at flere av landene der har rike naturressurser. Brasil har en stor skogindustri, Argentina har stor kveg produksjon, mens Venezuela har en stor oljeproduksjon. Selvom landene, som vanlig for mindre utviklede land, er avhengig av natur ressurser og primær næringer, så er næringene forholdsvis forskjellige innenfor de største landene i Latin-Amerika.
Det som kan virke litt spesielt når det gjelder fremvoksende økonomier er at disse er veldig avhengig av rentenivået i USA. Fordi USA er et kjempestort marked og fordi USA er en netto importør av varer og tjenester så vil rentenivået i USA ha en stor effekt på fremvoksende økonomier som den Latin-Amerikanske. Det er fordi en høy rente i USA vil føre til at amerikanske forbrukere vil redusere sitt innkjøp av varer og tjenester og det vil redusere eksporten fra land som Brasil og Argentina. Samtidig har rentenivået i USA den effekten at det ofte er trendsettende overfor andre land og en høyere rente i vesten gjør det mer attraktivt å investere i land med lav politisk og økonomisk risiko.
Samtidig er USA kjøper av cirka 20 prosent av de varer og tjenestene som blir eksportert ut av Latin-Amerika hvert år. EU blir også en større og større kjøper av varer og tjenester fra Latin-Amerika.
Et av problemene for fremvoksende økonomier er at de blir møtt med høyere tollbarrierer på produkter de ønsker å selge til vestlige land, samtidig som vestlige land subsidierer produkter som konkurrerer med varer fra de fremvoksende økonomiene. Det forventes at i takt med reduksjonen av toll og subsidier i forbindelse med utvidede frihandelsavtaler i regi Verdens Handels Organisasjon (WTO) så vil også eksporten fra land som Brasil, Argentina og Guatemala øke.
Samtidig er det risiko knyttet til politiske faktorer i Latin-Amerika. Hugo Chavez i Venezuela har vist vilje til å nasjonalisere oljefeltene i landet på bakgrunn av selskaper som British Petroleum, Statoil og andre. Dette fører til at disse selskapene kan risikere og miste verdier for mange milliarder kroner og medføre at utenlandske selskaper blir skeptiske til å investere i regionen. Dette vil føre til lavere avkastning i slike markeder.
I en fersk undersøkelse blant Europeiske fondsforvaltere som er gjennomført av Morningstar at Latin-Amerika er den av de fremvoksende markedene som har størst risiko knyttet til seg fremover. Samtidig sier de samme forvalterne at de forventer at Brasil sammen med Kina vil ha den største veksten i BNP (verdien av de varer og tjenester som blir produsert i et land i løpet av et år) de neste tre årene.
Sett under ett er Latin-Amerika en spennende region å investere i om du ønsker en del av porteføljen din i fremvoksende økonomier. Latin-Amerika kan være et godt alternativ å vurdere for de investorer som søker andre fremvoksende regioner enn Øst-Europa. Når man investerer i fremvoksende økonomier så må man huske på at disse markedene har større risiko enn godt etablerte økonomier i vesten.