Hvor lenge fortsetter oppgangen?

Oslo Børs viste sterk oppgang i 2005, og har ved inngangen til mars fortsatt videre opp med nesten 14% i år. Det store spørsmålet blir da hvor lenge oppgangen vil fortsette her hjemme?

Bent Mathisen, 16.03.2006 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn
Vi har sett en formidabel start på år 2006 på Oslo Børs. Godt hjulpet av en høy oljepris. Oppgangen i oljeprisen medfører større etterspørsel etter så vel oljeselskaper som andre selskaper involvert i oljeleting/utvinning/produksjon av olje. Med tanke på at 55-60% av verdien på Oslo Børs er knyttet til selskaper innenfor olje og energi er det ikke annet å forvente at børsen vår går så det suser.

Samtidig har oppdretts selskapene fått mye vind i seilene i den senere tid gjennom oppkjøp og fusjoner i oppdrettsnæringen. I kombinasjon med olje og energi sektoren, har dette dratt meg seg resten av markedet i troen på et fortsatt strålende børs år i 2006.

Når vi i tillegg har stor innenlandsk etterspørsel og en uvanlig lav rente (historisk sett) så kan man ikke annet forvente. Spørsmålet man bør stille seg i en situasjon som dette er hvor lenge det kan fortsette og når det snur, og hvor fort går det da ned igjen. Ingen bør være i tvil om at aksjemarkedet skal ned igjen, spørsmålet er bare når og med hvor mye.

Det å ”time” markedet er veldig vanskelig, ja noen vil si umulig. Morningstar anbefaler derfor ikke å forsøke å ”time” markedet, men heller sette seg en klar målsetning med sparingen og være tro med den over tid. Med mindre sparebeløp i et utvalg fond hver måned unngår du at du som investor selger på bunn og kjøper på topp.

Vær forsiktig nå!

Det er enkelte signaler som tyder på at det kan være fornuftig å være litt forsiktig i omgangen med aksjemarkedet i tiden fremover. Dette har minst like mye og gjøre med at Norge er et lite land og blir påvirket av hva som skjer i resten av verden.

Oljeprisen har veldig stor betydning for investeringsklimaet på børsen og en høy oljepris er en styrke for Oslo Børs. (For de fleste andre land er en høy oljepris negativt, fordi de er netto importører av olje).

Renten øker – betyr det noe?

Hvordan en høyere rente fra Norges bank vil påvirke det norske forbruksmønsteret er ikke godt og si. Vi vet fra økonomisk teori og tidligere renteøkninger at økte renter har en negativ effekt på forbruket, blir spørsmålet mer hvor stor negativ effekt den har.

Selv med en økning i rentenivået på ett prosentpoeng så har Norge fortsatt et historisk lavt rentenivå. Det norske finansmarkedet forventer også et høyere rentenivå i tiden fremover, så det er derfor lite sannsynlig at en økt rente vil få store negative konsekvenser for Oslo Børs. Spørsmålet blir derfor hvordan forbrukerne vil reagere på en høyere rente.

Fortsetter oppgangen her hjemme?

Det er sant som enkelte sier at aksjemarkedet ikke er så veldig dyrt i dag, det er fordi selskapene tjener mer penger enn de noen gang har gjort og dermed stiger også verdien av selskapene på børsen. De resultatene som så langt har blitt lagt frem for 2005 viser fortsatt solid økonomi med fortsatt god vekst i inntjeningen.

Da blir 10 000,- kroners spørsmålet, ”Kan denne veksten i inntjening fortsette for evig?” Det kan den selvsagt ikke, men fordi det står så bra til med norsk økonomi så er det ting som tyder på at den vil fortsette utover i 2006. Med arbeidsledigheten synkende fra et allerede lavt nivå, og mangel på arbeidskraft i flere sektorer, vil dette kunne bidra til økt press på lønningene og prisstigning på litt sikt.

I innenfor olje og energi sektoren har vi i den senere tid sett flere nye selskaper som går på børs, uten å vise til noen god historikk. Dette er typisk for sektorer i sterk oppgang, hvor det blir startet nye selskaper for å kapitalisere (dra nytte av) de gode tidene i sektoren, og trekke inn ny kapital for videre ekspansjon. Etablerte selskaper benytter også muligheten til å hente inn ny kapital for videre ekspansjon.

I slike perioder bør man være litt forsiktig hvor (i hvilke selskaper eller fond) man plasserer pengene sine, fordi historisk sett så vil noen av disse (de nystartede) selskapene kunne få problemer når markedet går nedover fordi de ofte har en svak egenkapital og kommer sent inn i syklusen.

Vurder gjerne også dette som et av dine kriterier ved valg av fond, altså hvilke sektorer fondet er mest investert i. Høy vekting mot enkelte sektorer bidrar til økt risiko for deg som investor.

Finn din Norske eksponering!

Hvor stor eksponering har du i norske aksjer? Svaret finner du her på www.morningstar.no Legg inn dine fond under Min Portefølje og velg Portfolio X-Ray. Der vil du se både sektor og regionsfordeling på alle dine fond. Om du ønsker det kan du også legge til fond får å se den totale effekten en slik eksponering vil ha på porteføljen din.

Har du gjennom det siste året fått økt vekting i dine norske fond som følge av sterk verdistigning på fondsandelene, kan det være en god idé og vurdere om du er komfortabel med den endrede balansen i fondsporteføljen din og eventuelt rebalansere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer