Spørsmål og svar om fondssparing - del 16

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 13.01.2006 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn
Spørsmål: Samboeren min og jeg begynner jobb i februar - vi er studenter nå. Med en samlet inntekt på 724.000 og et lån på 1.440.000 har vi muligheten til å spare en del. Ca 10-12.000 hver måned er øremerket sparing i tillegg til ca 100.000 som er disponible fra begynnelsen av. Om 4-5 år trenger vi en del (men ikke alle) av disse sparepengene til ny bolig.

Vi er imidlertid veldig usikre på hvilke sparingsalternativer vi bør satse på. En sparerådgiver foreslo 3.000,- pr mnd i banken, 4.000 i forskjellige fond og 3.000 i renter på et BMA-alternativ (noe som visstnok ville gi ca 1,5 mill i innskudd fra dag en). Nå leser jeg mye om at fondene går dårlig og at BMA-alternativene er dyre, uoversiktlige og risikable forbi man må selge på et bestemt tidspunkt. Hva er det beste a

lternativet for oss?

Svar: Med en sparehorisont på 4 til 5 år på mesteparten av beløpet, bør dere begrense aksjeeksponeringen til 30-40 prosent. Sats på månedlig sparing i et godt globalt aksjefond, med bred fordeling mellom land og bransjer. Videre kan dere fordele resten av beløpet på rentefond (obligasjoner og/eller pengemarked) og bankinnskudd. Når det gjelder BMA alternativer, så kommer dette an på produktet. Det som generelt kan sies er at mange av disse produktene er dyre og vanskelig å forstå. Dersom du/ dere ikke forstår produktet og avgiftsstrukturen, så velg bort dette alternativet. Lykke til.

Spørsmål: Tilleggsspørsmål vedrørende svar: Reglene sier at dersom et barn har over 75.000 kroner i formue, kan overformynderiet gripe inn i forvaltningen av midlene. I tillegg bør du være klar over at Skattekontoret vil kunne reagere, dersom andelene selges tidlig etter at de er overført i gave. Betyr dette at barna ikke kan selge fondsandelene umiddelbart etter at disse er overført som forskudd på arv? Hva regnes som et akseptabelt tidsrom?

Svar: Dersom myndighetene fatter mistanke om at det foregår spekulasjoner, vil de kunne gripe inn. Hva som regnes som akseptabelt tidsrom vites ikke, men det vil nok komme an på situasjonen, beløpet og motivet for salget. Dere bør uansett vente ”noen måneder” før dere eventuelt søker om å innløse andelene. Ta kontakt med advokat for nærmere opplysninger i deres tilfelle.

Spørsmål: Er det lønnsomt for oss å spare 1000 kr i Odin Norge og 1000 kr i Odin Norden hver måned over en lengre periode? Vi har spart i halvannet år, og lurer på hva som er det mest lønnsomme for vår del når vi tenker langsiktig sparing. Hilsen par i 40-årene.

Svar: Dersom dere har en horisont på minimum 10 år vil sparing i verdipapirfond generelt, og aksjefond spesielt, være et fornuftig alternativ. Dersom dere ikke har andre fond i porteføljen synes jeg imidlertid at deres eksponering mot Nordiske aksjer vil bli noe høy. I tillegg vil flere av aksjene gå igjen i begge de nevnte fondene, så dere vil få noe ”overlapp”.

Dere bør vurdere å satse på et globalt fond som kjernen i deres fondsportefølje. Dette vil redusere risikoen. I tillegg kan deler av den månedlige sparingen med fordel settes i et obligasjonsfond og/eller kombinasjonsfond, for å sikre dere mot eventuelle svake perioder på børsene.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer