Mye vil avhenge av utviklingen i råvareprisene som er en av hovedriverne for de flere av de største selskapene på børsen. Disse er gjenngangere i de fleste fond i Morningstars Norge Kategori. En mindre del av fondsporteføljen kan være eksponert mot Oslo Børs også i 2006.
Energi best i 2005
<
br>
Det var fond med fokus på energisektoren som steg mest i fjor. Odin Offshore steg med fantastiske 105 prosent, for de andelseierne som kjøpte fondet for 12 måneder siden. Nærmeste utfordrere var DnB NOR SMB, DnB NOR Navigator og GAMBAK. Sistnevnet har fått ny forvalater, og det skal bli spennende å følge med på hva dette fondet kan klare i år.
De fondene som ikke klarte å følge med i fjor var først og fremst fokusert på teknologi og telekomunnikasjon. De norskregistrerte fondene som investerer i denne sektoren fikk kun en marginal oppgang i 2005. For de som ønsker å gå mot strømmen, kan imidlertid teknologisektoren være noe å satse på i år.
Rentefond - kjedelig men viktig
Obligasjonsfondenes avkastning i 2005 ble som ventet ikke meget høy. Gjennomsnittlig avkastning for året ligger på omkring 2.5 prosent. Det er imidlertid en posisjon som bør inngå i en hver godt diversifisert fondsportefølje.
Dette for å veie opp for aksjeeksponeringen, som i perioder kan svinge mye. 2006 blir derfor ikke noe unntak med tanke på obligasjonsfond. De bør være med.
Pengemarkedsfondene gir som kjent noe lavere avkastning enn obligasjonsfondene, men samtidig bedre avkastning enn banksparing. Mot slutten av 2005 fikk viste statistikkene over tegning og innløsning en meget sterk økning i tegningen i pengemarkedsfondene.
Dette blant annet på grunn av skattefordelen på 35 prosent ved investering i fond, sammenlignet med å ha pengene på bok.
Taktisk kjøp av pengemarkedsfond
Mot slutten av 2005 valgte mange investorer, som er i formuesposisjon, derfor å flytte penger fra bankboken over i pengemarkedsfond for å få redusert formuesskatten. I 2006 vil fordelen ved å spare i fond, ved beregning av formuesskatten, bli redusert fra 35 prosent til 20 prosent.
Kombinasjonsfondene, totalt 27 norskregistrerte i øyeblikket, fikk en gjennomsnittlig oppgang på 17.7 prosent i 2005. Det er stor innbyrdes variasjon i avkastningen, da andelen aksjer i de ulike fondene varierer sterkt. De mest aggressive, med stor aksejandel, ble åpenbart vinnerne i fjor.