Asia svakeste fremvoksende marked

Mens øvrige fremvoksende marked har fortsatt sin sterke utvikling, har Asia-fondene tapt terreng. Eneste unntak er Korea. Det finnes muligens en god kjøpsmulighet i Thailand, som er taperen andre år på rad.

Jonas Lindmark 30.11.2005 | 14:13
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjer i fremvoksende marked er vinnerne hittil i år. Latin-Amerika-fondene har frem til i går steget med 64 prosent i gjennomsnitt hittil i år, regnet i norske kroner. Fond som investerer i Øst-Europa (Vekstmarkeder, Europa) har steget med 53 prosent i samme periode, målt i norske kroner.

Betydelig roligere har utviklingen vært i Asia. Der har de brede Asia-fondene i gjennomsnitt ”bare” har steget med 25,5 prosent hittil i år. Mønsteret var det samme også i 2004. Det har blitt enda tydeligere i år. Dette er selvfølgelig trist for de brede vekstmarkedsfondene, da disse vanligvis har omkring 50 prosent av sine plasseringer i Asia.

Flere forklaringer finnes til hvorfor Asia-fondene ikke har klatret like bratt. Den første er stigende oljepriser. Dette er positivt for land som Russland og Mexico, men negativt for landene i Asia som er storimportører av olje. En annen er at de asiatiske valutaene ofte er knyttet opp mot amerikanske dollar. Dette har i år har gitt høyere rente og svakere konkurransekraft. Ytterligere en forklaring er at aksjemarkedene i Asia er større og ved årets begynnelse var høyere vurdert, etter sterk utvikling tidligere år.

Store ulikheter

Ulikhetene er store mellom ulike deler av Asia. Dette har blitt enda tydeligere etter at Morningstar i november lanserte ni nye kategorier for Asia-fondene. Av de omkring 200 Asia-fondene som markedsføres i Norge, er drøyt halvparten brede fond som investerer i mange ulike land i regionen. Resten har blitt fordelt på landspesifikke kategorier.

Vinneren hittil i 2005 er Korea-fondene. Disse har klatret like bratt som Øst-Europa-fondene, med pluss 65 prosent frem til i går kveld. En forklaring er at mange investorer håper at Syd-Korea skal få drahjelp av nærheten til Kina. Til og med India-fondene er vinnere, med en oppgang på 44 prosent. Dette merkes ved at flere nå lanserer fond som investerer der.

Taperene i år, som i fjor, er Thailand-fondene. Disse har gitt nullavkastning i lokal valuta. I norske kroner har avkastningen vært positiv, takket være USA dollarens oppgang. Dette har dratt med seg deres valutaer oppover og gitt en verdiøkning i norske kroner.

For fondssparere som våger å gå mot strømmen, kan det være på tide å ta en titt på mulighetene for positive nyheter i Bankok.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer