Spørsmål og svar om fondssparing - del 12

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 25.11.2005 | 13:29
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig
flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Lurte bare på om det er ulogisk å tenke slik at globale fond klarer å få vekst, til tross for de høye oljeprisene som rammer oljeimporterende land. Dermed vil den globale veksten øke så snart oljeprisene synker, noe som igjen fører til at det er rimelig trygt å investere i globale fond på sikt? Oljeprisene kan vel ikke stige stort mer nå?

Svar:

Det er ingen garanti for at oljeprisen ikke skulle stige på nytt. Dette kan skje for eksempel som følge av nye ”sjokk” slik som orkaner, terrorangrep eller lignende. Det er riktig som du sier at den globale veksten vil bli påvirket av råvareprisene. Dette gjelder spesielt for den amerikanske økonomien, som veier tungt i verdensindeksen. Amerikanerne er storforbrukere av blant annet bensin. Økte utgifter til bensin, som følge av en oljepriseoppgang, vil kunne ramme amerikanernes forbruk av andre varer og tjenester. Dette kan påvirke verdensøkonomien, fordi mange land er avhengig av sterk etterspørsel fra amerikanske forbrukere.

For fondene sin del er bildet mer sammensatt. Utviklingen i oljeprisen er bare en av mange faktorer som påvirker aksjekursene globalt. Historien har vist at det er ”tryggere” å investerer i globale fond enn eksempelvis regionsfond eller bransjefond. Det vil si at over tid er risikoen lavere for globale fond. Dersom du ønsker å redusere risikoen ytterligere finnes det kombinasjonsfond som kan være aktuelle for deg.

Spørsmål: Er fondskonto en god løsning? Vi har fått tilbud om fondskonto fra banken vår. Har ca.1,5 millioner i gjeld på huset vårt som vi betjener med serielån i dag, ca 13 år igjen. Er fondskonto et godt alternativ for både å betale ned gjelden og spare penger? Hva lønner seg og hvor risikofylt er dette?

Svar: Fondskonto er et relativt nytt produkt som tilbys via Unit Linked programmer hos norske Fondsforsikringsselskaper. Produktet tilbys først og fremst som en langsiktig spareform for pensjon. Du vil få tilgang til bankens egne fond, samt eventuelt fond fra eksterne leverandører. Fordelen ved en slik ordning er at du kan bytte fond så ofte du vil uten å pådra deg ekstra kostnad. Dette gjelder imidlertid kun innenfor bankens fondsunivers. I tillegg vil du ikke pådra deg skatt så lenge du holder deg innenfor ordningen, dersom du skulle selge eller bytte fond. Videre er det ikke bindingstid slik som for eksempel i en ordnær livrenteordning. Du kan også kombinere fond og bank i en avtale.

Ulempen med Fondskonto er kostnadene. I tillegg til forvaltningsavgift på hvert fond, belastes du et administrasjonsgebyr av ditt innskudd som vanligvis ligger mellom 0,5 og 1 prosent, avhengig av de fond du er investert i. I tillegg er du begrenset til bankens fondsutvalg. Dersom du liker bankens fondsutvalg og planlegger å bytte fond ofte kan fondskonto være et passende produkt. Dersom du er mer passiv kan du like gjerne kjøpe fondsandeler direkte på vanlig måte.

Spørsmål: Jeg har plassert ca. halvparten av mine likvide midler i Skagen Global og Kon-Tiki, som har hatt en god utvikling de siste årene. Det som har skjedd på børsene den siste uken har imidlertid gjort meg noe usikker. Bør jeg selge meg ut eller "vente å se"?

Svar: Dersom du ikke har behov for pengene anbefaler vi som hovedregel å bli sittende. Aksjemarkedet vil svinge over tid, men i det lange løp vil fondssparing gi meravkastning i forhold til banksparing. Jeg kan ikke tyde om du har sittet med andeler i disse fondene lenge, eller om du er en ny investor. Dersom du har akkumulert gevinst over flere år, kan du eventuelt vurdere å selge noen andeler og sette pengene i et obligasjonsfond eller kombinasjonsfond. Dette vil gi en bedre balanse i din fondsportefølje.

Spørsmål: Jeg har vært på reise et par uker og ser at "Fist Nordic Norge Vekst" har blitt borte fra fondslistene. Har fondet skiftet navn til "Dansk Fund Norge Vekst"? Kan det tenkes noen grunn til at andelseierne ikke er informert om oppkjøp/navneendring? Jeg har sett gjennom tidligere besvarte spørsmål og ikke funnet svar.

Svar: Det er korrekt at fondet har endret navn til Danske Fund Norge Vekst. Så vidt jeg vet har Danske Fund, tidligere Firstnordic/ Fokus, annonsert om sin navneendring. De fleste fondsselskaper sender ut månedlige rapporter til sine kunder. Dersom du ikke mottar disse ta kontakt med selskapet for å bli satt opp på liste for nyhetsbrev eller lignende.

Spørsmål: Jeg har andeler i Odin Norden og Skagen Vekst, henholdsvis 9 og 8 år gamle. De har som kjent hatt en OK utvikling. Mitt spørsmål er: Blir det noen forskjell i beskatningen ved salg før og etter 1. jan 2006?

Svar: Svaret på spørsmålet er ja, dersom du er i posisjon til å betale formuesskatt (personer med en nettoformue som overstiger 151 000 kroner). Det har nylig kommet en endring fra den sittende regjeringen vedrørende beskatning av fondsandeler.

Dette kom frem i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2006. I stedet for å beholde 65 prosentregelen for verdsettelse av fondsandeler, noe som vil gjelder for inntektsåret 2005, vil det fra 2006 bli redusert fra 35 til 20 prosent fradrag i verdien. Dette er imidlertid uansett bedre enn 2004, der aksjer og fond ble verdsatt med 100 prosent i beregningen av formuesskatt.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer