De ti vanligste fondsfellene

Manglende formål med sparingen. Manglende fokus i fondskjernen. For mange fond i porteføljen. Dette er kun noen av de feilene fondssparere ofte gjør. Dersom du tar grepet om din portefølje nå, vil du unngå at slike feil trekker din portefølje i negativ retning.

Christian Klerck Nilssen, 20.10.2005 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn
Uavhengig av hvilke eventuelle problemer du har i din fondsportefølje. Dersom du unngår feilene i denne kommentaren, kan dette hjelpe deg på rett vei med din fondssparing.

1. Mangler klare målsetninger og prioriteringer

Hver enkelt fondssparer kan ha ulike mål og motiv for å velge akkurat det fondet. Før du velger fond er det viktig at du setter deg realistiske mål og en tidshorisont på din plassering. Skal det være en plassering for egen pensjon? En plassering som skal sikre barns utdanning, eller er det sparing til nytt påbygg på hytta til neste år? Ulike målsetninger vil utløse ulike valg av fond. Du bør heller

ikke glemme at dine fondsinvesteringer er der for å gjøre en ”jobb” for deg. Ta deg tid til å finne ut hva denne jobben er og om dine behov eller forventninger har forandret seg. Det kan være aktuelt å selge, eller bytte noen av dine fond.

Følg utviklingen i dine fond mot en fornuftig sammenligningsindeks. Ligger utviklingen i fondene konsekvent under sammenligningsindeks, kan det være på tide å vurdere andre fond.

Mangler du en klar målsetning og prioritering blir det vanskelig å nå de resultatene du ønsker deg.

2. Mangler fokus

Mange mangler fokus i sine fondsinvesteringer. Sitter du å ser på en lang liste av fond du har posisjoner i og ikke er riktig trygg på hvorfor du investerte i disse? Da mangler sannsynligvis porteføljen din fokus. For hvert enkelt mål du har satt deg bør du sitte med en kjerne på to til tre fond. Dette bør være de beste fondene i sine kategorier og ha en god langsiktig kurshistorikk. Mesteparten av dine fondsinvesteringer (mellom 65 % til 85 %), bør være investert i disse fondene.

For mange investorer vil fond som investerer i store selskaper globalt representere kjernen i deres portefølje. På denne måten kan du fokusere på færre fond til å begynne med. Senere kan du gradvis øke eksponeringen i andre fond, fremfor å starte med for mange fond.

3. Investere for mye utenfor kjernen

Bruk eventuelle tilleggsfond som ”krydring” av porteføljen. Det kan være fond med stort vekstpotensial, eller fond som kan bidra til å øke din diversifiseringsgrad. Dersom din fondskjerne består av fond med investeringer i store selskaper (se Morningstar Style Box), kan det være riktig å investere i sektorfond eller mindre selskaper.

Husk at dine kjernefond skal være dominerende i din fondsportefølje. Spesialfondene bør utgjøre en liten del av totalen.

4. Mangler balanse

En godt sammensatt portefølje av fond er balansert. Finner du et fond som ”skiller seg ut”, bør du vurdere om dette fondet fortsatt passer med din risikoprofil.

En fondsportefølje som er ute av balanse vil mest sannsynlig ikke gjøre den jobben som du satt den til å gjøre for deg.

5. Eier for mange fond

Mange investorer vet at de har dette problemet, men klarer ikke å bestemme seg for hva som skal gjøres for å løse det. Begynn med å vurdere hvert enkelt fond. Er det fond som finnes i kjernen? Det er avgjørende at dine kjernefond har en godt sammensatt portefølje og god historisk avkastning. Øk eksponeringen i dine kjernefond og kvitt deg med de svakeste fondene.

6. Betaler for mye i avgifter

Du bør vurdere de kostnadene som påløper ved investering i de ulike fondene, slik som tegningsprovisjon, forvaltningsprovisjon og innløsningsprovisjon. Enkelte fond har også en variabel forvaltingsprovisjon (Skagen, Delphi og Holberg), basert på avkastningen i fondet. Velger du et fond som har et aktivt investeringsmandat, - et fond som har en aktiv investeringsstrategi, kan du ”akseptere” en høyere forvaltningskostnad, enn om fondet er et ”indeksfond”.

7. For mange overlapp i porteføljen

Sitter du med flere aksjefond? Da bør du finne ut om flere av dine fond investerer i samme aksjer. Morningstars Portefølje X-Ray gir deg svar på om dine fond investerer i samme aksjer. Er dette tilfelle bør du vurdere å endre din fondssammensetning.

Flere fond med samme innhold er unødvendig. Pass på at du ikke har for mange overlapp i porteføljen.

8. Kjøper og selger fond for hyppig

Mange som vurderer å sette penger i fond vil prøve å ”time” markedet mest mulig. De forsøker å komme inn på bunn og vil selge seg ut på topp. Historien viser at det er bortimot umulig å forutse markedets svingninger.

Tenk tilbake på hva som er din målsetning med investeringen. Fondssparing er en langsiktig spareform, så du bør unngå å ”trade” fond i håp om å oppnå kortsiktig kursgevinst.

9. Kjøper og glemmer

Ikke glem hva du har gjort. Du bør så ofte som mulig følge opp dine tidligere beslutninger. Still deg selv følgende spørsmål. Hvordan har mine fond utviklet seg? Hvor høy risiko har de nå hatt gjennom perioden? Hvilken sektorfordeling har fondet nå? Hva koster de i årlig forvaltning? Er det samme forvalter i fondet som når jeg kjøpte det?

10. Mangler profesjonell assistanse

Morningstar appellerer til ”gjør det selv” tankegangen, men det er enkelte ganger det kan være hensiktsmessig å søke profesjonell hjelp.

En versjon av denne artikkelen har tidligere blitt publisert.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer