Ser vi på utviklingen for verdensindeksen i norske kroner, har utviklingen vært ulik den i dollartermer. Grunnen til dette er den varierende utviklingen i amerikanske dollar hittil i år. Du kan selv se utviklingen i de ulike valutaene ved å velge knappen sammenlign markeder her på www.morningstar.no. Velg NOK og USD i menyen øverst til høyre.
Merkelig utvikling
Det er imidlertid ”dollarperspektivet” som du bør legge til grunn dersom du forsøker å forstå hva som hender på det globale aksjemarkedet. Da vil en finne en merkelig utvikling.
De tunge nyhetene som har kommet i løpet av tredje kvartal er nemmelig stort sett negative. For det første har oljeprisen fortsatt den sterke utviklingen. For det andre har to uvanlig sterke orkaner herjet i USA, noe som vil føre til høyere statlige utgifter og muligens høyere inflasjon. Renteøkningene i USA har fortsatt og de ser ut til å vare lengre enn tidligere antatt. I tillegg har veksten i selskapenes inntjening stagnert den siste tiden. Unntaket er Japan, der president Koizumi vant valget 11.september. Dette har økt sjansen dramatisk for økonomiske reformer i tiden fremover.
I løpet av tredje kvartal har dollarkursen samtidig, for første gang på lenge, vært relativ stabil. Isteden har børsutviklingen variert kraftig mellom de store blokkene – USA, Europa og Japan. Tredje kvartal har spesielt gitt Japan revansj, med en oppgang på 19 prosent i dollar.
Også andre vekstmarkeder som for eksempel Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa har steget kraftig. USA indeksen har kun steget med 3 prosent i tredje kvartal. Men USA står for nesten halvparten av det global aksjemarkedet, så verdensindeksen har ”bare” steget med 7 prosent.
Naturlig med gevinstsikring
Den første uken av oktober har vært preget av gevinstsikring. Dette er naturlig med tanke på at fremtidsutsiktene for USA er mørke nå. Dette i et land som har vært motoren for verdens høykonjunktur de siste årene. Spørsmålet nå blir om vi har basert årstoppen i aksjemarkedet, eller om oppgangen fortsetter igjen. Det som er helt klart er at sterke kvartal ofte etterfølges av svake kvartal, som er en del av aksjemarkedets naturlige svingninger.
I tillegg har argumentene for en svakere dollarkurs blitt sterkere. Dette i takt med at USAs økonomi forsvakes og ubalansen i utenlandsregnskapet er rekordstor.
Dersom dollarkursen skulle rase, noe som skulle være negativt for aksjekursene målt i kroner, vil det være det avgjørende spørsmålet i tiden fremover. Dersom rentene mot formodning skulle stige kraftig i USA, vil dette forminske forbruket og importen. Da vil boligboblen i USA sprekke, noe som igjen vil føre til lavkonjunktur og børsfall. Det er selvfølgelig mulig at aksjekursene fortsetter å stige ennå en stund, men mye taler for at utviklingen kan bli negativ.