Spørsmål og svar om fondssparing - del 7

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 22.09.2005 | 12:36
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Har en unit-link fond-sparing i Nordea som startet i 1998. Har totalt betalt inn 350.000 og skal ikke betale inn mer. Har dessverre vært med på de store fallene og nå står fondet i bare 280.000. Synes ikke Nordea har vært flinke til å hjelpe meg "opp" igjen. Kan ikke så mye om fond, hadde litt penger i 1998/1999 og trodde at plassering i fond var tingen. Synes jeg har vært dum. Hva kan jeg gjøre? Flytte fondet? Finnes det noen som kan hjelpe meg å gjøre noe mer aktivt?

">

Svar: Du har fått erfare det mange andre har i denne perioden, nemmelig negativ avkastning. Jeg kan ikke tyde din aktivafordeling (fordeling mellom aksjer og obligasjoner). Dersom du har ligget med 100 prosent i aksjemarkedet har du kanskje lært noe i perioden. En bør tilstrebe å sette sammen en diversifisert fondsportefølje bestående av både aksje og rentefond.

Fordelen med å være i et Unit Linked program er at du får tilgang til mange ulike fond, og det er som oftest gratis å bytte mellom fondene. Det legges derfor opp til at du kan være aktiv i investeringsperioden og endre på fondssammensetningen. Jeg vet ikke hvilken oppfølging du har fått, men jeg kan anbefale deg å være aktiv på egen hånd. Ta kontakt med selskapet og fortell dem at du nå ønsker å reduserer risikoen d.v.s. endre på fondsporteføljen.

Spørsmål: Hvilke/hva slags type fond vil du anbefale? Ønsker litt risiko og gjerne fond fra Asia-området.

Svar: Du finner oversikt over de beste aksjefondene med eksponering i Asia på våre nettsider.

Du nevner at du ønsker lav risiko. Jeg kan fortelle deg at dersom du velger et regionsfond, for eksempel et fond med eksponering i Asia eksklusive Japan, vil du være eksponert mot høyere risiko enn om du velger et globalt aksjefond. Derfor bør du, dersom du velger et Asia fond, være forbredt på at fondet tidvis kan svinge mye.

Spørsmål: Vi har to barn og sparer i fond for begge to. Den ene i Avanse og den andre i Storebrand Barnespar. Førstnevnte ser ut til å gå kjempedårlig, og i det hele tatt er jeg litt i tvil om vi sparer for våre barn på rett måte. Har du noen gode råd om hva som er best angående sparing til barn i fond? Bør vi bytte fond?

Svar: Jeg kan ikke tyde hvilket Avansefond du referer til. Det pågår i disse dager en fusjonsprosess hos DnB NOR, der fondsutvalget blir vurdert. Flere fond har allerede endret navn og investeringsprofil og andre fond har blitt lagt ned.

Jeg anbefaler deg å kontakte DnB NOR, som nå administrerer Avansefondene. Da vil du få mer informasjon om fondet du har andeler i. Deretter bør du vurdere om dette fondet passer med din risikoprofil og investeringshorisont.

Det er ikke gitt at du bør investere i et ”barnefond” til dine barn. Du kan med fordel spare i andre typer fond i tillegg til eller isteden. Dersom du er misfornøyd med den/de fondene du har investert i, kan du bytte fond. Da bør du imidlertid være klar over avgiften og skattekonsekvensen av en slik transaksjon. Det kan lønne seg å investere i flere fond, slik at dere har flere ”ben å stå på”, dersom det kommer en periode med uroligheter i finansmarkedet. Det er derfor viktig å sjekke at dere har en balansert eksponering på vegne av deres barn. Dette betyr eksponering mot både aksjemarkedet og obligasjons/ rentemarkedet.

Spørsmål: Ønsker å investere 500.000 kroner i 2-3 år med minst mulig risiko, helst null. Hva slags løsning anbefales for likevel å ha mulighet til en rimelig avkastning?

Svar: Ønsker du en investering med null risiko, bør du la pengene stå i banken. Da må du også ta til takke med den til en hver tid gjeldene innskuddsrenten i bankene. Alternativt kan du investere i et kort pengemarkedsfond. Her vil avkastningen ligge noe høyere enn i banken, samtidig som risikoen er minimal. Du finner oversikt over alle pengemarkedsfond på våre nettsider.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer