Oljekrisen bremser Kina og India

Oljeprisen beveger seg i nærheten 70 dollar og blant de landene som rammes hardest er India og Kina. Dette kan være en av grunnene til at Asia fondene har utviklet seg svakere enn fondene som investerer i Latin-Amerika og Øst-Europa.

Jonas Lindmark 13.09.2005 | 16:05
Facebook Twitter LinkedIn
Fondene som investerer i Asia steg kraftig i løpet av våren, men har falt den siste måneden. Oppgangen regnet i kroner i 2005 er imidlertid fortsatt større enn globalfondene. Utviklingen for fondene som investerer i Øst-Europa og Latin Amerika har utviklet seg langt bedre, selv om det er stor forskjell på utviklingen innad i disse regionene.

Høy oljepris til besvær

En viktig forklaring til forskjellen er at oljeprisen har steget kraftig den siste tiden. Den høye oljeprisen er et ekstra stort problem for landene i Asia, ettersom de har et stort konsum av olje i forhold til sin produksjon sammenlignet med resten av verden. D

essuten har land i vekstfasen benyttet mer olje enn OECD-land den siste perioden.

Kina stod i 2004 for 8.2 prosent av verdens oljekonsum og India stod for 3.2 prosent. Kinas energikonsum økte med 15 prosent både i løpet av 2003 og 2004, men i løpet av første halvår i år har konsumet minsket til 10 prosent per år. Men dersom man tar hensyn til prisøkningen på olje, så er det åpenbart at kostnadene for Kina og India har økt kraftig.

Avhengig av eksport til USA

Ytterligere en risiko for landene i Asia er at de er betydelig mer avhengig av eksport til USA enn de fleste landene i Øst-Europa og Latin-Amerika (med unntak av Mexico). Også den amerikanske økonomien har et stort konsum at olje og bensin i forhold til BNP, hvilket betyr at dagens høye oljepriser indirekte kan virke negativt på Asia dersom amerikanernes forbruk av varer faller.

Utviklingen fremover for Kina og India fondene er derfor usikker nå. Flere fondsselskaper har valgt å lansere flere fond som investerer i denne regionen, da det er ventet sterk økonomisk vekst i tiden fremover. Men dersom den høye oljeprisen for fotfeste, kan dette medføre fortsatt svak utvikling i tiden fremover.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer