Økt skille mellom Europabørsene

Børsene i EU sin kjerne – Tyskland, Frankrike og Italia – har vært taperne i løpet av våren. På sikt er imidlertid argumentene for en positiv utvikling fortsatt tilstede.

Jonas Lindmark 10.06.2005 | 10:24
Facebook Twitter LinkedIn
Europafondene har utviklet seg langt svakere enn USA fondene hittil i andre kvartal. Dermed brytes trenden fra de siste tre årene der aksjene i Europa utviklet seg bedre. MSCI sin Europaindeks steg med 8,4 prosent per år fra mars 2002 til mars 2005, mens MSCI sin USA indeks kun steg med 0,8 prosent per år i samme periode (begge målt i dollar).

Men i april og mai har USA børsene fått sin revansj. Delvis kommer dette av at dollaren har styrket seg mot Euro. Men like viktig er det at det har kommet økende tiltro til den amerikanske økonomien, samtidig som prognosene for Europas vekst har blitt redusert.

Splittelse i EU
<

br> Samtidig er det stor ulikhet mellom landene i Europa. Børsene i Portugal, Belgia, Italia, Tyskland og Frankrike, har utviklet seg svakest hittil i andre kvartal. Vinnerne er de mindre børsene i utkanten av EU samarbeidet: Finland, Hellas, Østerrike, Irland og Sveits. Splittelsen mellom vinnerne og taperne er større enn på lenge.

Først og fremst har splittelsen kommet som et resultat av den økonomiske statistikken har vært uvanlig svak for land som Italia, Tyskland og Frankrike. For det andre, kan en mulig forklaring være at folkeavstemningen i Frankrike og Nederland nylig, som gav et tydelig nei til EUs forlag om lovendringer, har ført til økt skepsis blant investorene mot landene i kjernen av EU. Endelig, har antakelig den økende interessen for IT aksjer og andre vekstaksjer trukket USA børsene opp den siste tiden.

Fortsatt mulig

Likevel er mulighetene for at Europafondene vil utvikle seg bedre enn verdensindeksen i 2005 fortsatt gode. Etter de seneste månedenes negative nyheter, har mulighetene for positive overraskelser økt. Europa bør kunne beholde lavere renter enn USA. Videre finnes det fortsatt gode langsiktige argumenter for Europa. Først og fremst en lavere aksjeprising enn i USA. Økt integrering innad i EU sammen med økende konkurranse og produktivitet, trekker i positiv retning for Europa. Forholdene ligger nå til rette for at EU kan gjennomføre en tilsvarende overhaling av økonomien som USA gjorde på 1990- tallet.

Men sammenlignet med Japan er det slett ikke sikkert at Europa blir vinneren. For det finnes argumenter for at den japanske økonomien igjen vil ta fart mot slutten av 2005. Men ettersom amerikanske aksjer dominerer i mange bransjer og står for omlag halvparten av verdensindeksen, så holder det at Europaindeksen utvikler seg bedre enn USA indeksen for at Europafondene vil slå verdensindeksen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer