Stigende renter gir treg børs

Sentralbanken i Brasil og Mexico har hevet rentene mye den siste tiden. Dette har begrenset inflasjonen og støttet landenes valuta. Men aksjekursene har falt og avhengigheten til USA er stor.

Jonas Lindmark 26.05.2005 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjemarkedene i Latin-Amerika nådde en topp i mars, men har siden falt neste 10 prosent. Pengepolitiske innstramninger i Brasil og Mexico har påvirket veksten og dermed børskursene.

Stigende renter strammer inn

Nedgangen i Mexico kommer først og fremst som et resultat av at sentralbanken har økt styringsrenten kraftig, fra 4,25 prosent i begynnelsen av 2004, til 9,75 prosent i dag. Innstramningen har kommet fordi inflasjonen i landet i fjor økte fra 4 til 5,4 prosent. Men rentehevningene virker nå, og inflasjonen har falt noe.

Også i Brasil har sentralbanken strammet inn. Der har styringsrenten økt fra 16 til 19,

5 prosent på under ett år. Inflasjonen var på 9,3 prosent i 2003, falt til 7,6 prosent i fjor og ser ut til å falle ytterligere i år.

Realrentene er altså betydelig høyere i Latin-Amerika enn i de etablerte industrilandene. Dermed gir en investering her betydelig høyere avkastning. Dette kan synes interessant for fondssparerne, men problemet er at valutakursene i Latin-Amerika tenderer å falle kraftig. Dette gjelder spesielt i Brasil, som flere ganger har hatt perioder med ekstremt høy inflasjon. Men de siste to årene har brasilianske real styrket seg kraftig, etter valutakrisen i sammenheng med presidentvalget i 2002. Meksikanske pesos har imidlertid fortsatt sin svake utvikling både i 2003 og 2004, med en svak innhenting hittil i år.

Det hadde vært bedre for de fleste børsnoterte selskapene i Brasil og Mexico om finanspolitikken overtok en større del av ansvaret for å balansere den økonomiske utviklingen. Brasil har dog en stor utenlandsgjeld å håndtere, hvilket tar en stor del av statsbudsjettet. I Mexico har den politiske usikkerheten økt, ettersom presidentkandidat og borgemester Lòpez trues med fengsel.

Utviklingen i USA avgjør

Det viktigste er imidlertid, som vanlig, den økonomiske utviklingen i USA. En dominerende del av investeringene i Latin-Amerika kommer fra USA og lave renter der har gjort det mer interessant for amerikanerne å investere sørover.

Etter de seneste to års børsoppgang er nok forventningene høye og aksjekursene overvurdert. De Latin-Amerika fondene som tilbys i Norge har steget med 26 prosent i snitt siste fem år.

Det er likevel fortsatt en stor risiko for at veksten i verdensøkonomien blir lavere enn forventet. Og fra dagens børsnivå er fallhøyden stor.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer