Dine investeringsbeslutninger er basert på flere elementer som omhandler egen økonomi, egen vurdering av aksjemarkedet og din personlige risikotoleranse. Samtidig bør du passe deg for følgende:
1. Mangler klare målsetninger og prioriteringer
Hver fondssparerer kan ha ulike mål og ha forskjellige motiv for å velge akkurat det fondet. Før du velger hvilke fond er det viktig at du setter deg realistisk
e mål og en tidshorisont på din plassering. Skal det være en plassering for egen pensjon? En plassering som skal sikre barns utdanning eller er det sparing til nytt påbygg på hytta til neste år? Ulike målsetninger vil utløse ulike valg av fond.
Du bør heller ikke glemme at dine fondsinvesteringer er der for å gjøre en ”jobb” for deg. Ta deg tid til å finne ut hva denne jobben er og om dine behov eller forventninger har forandret seg. Det kan være aktuelt å selge eller bytte noen av dine fond.
Følg utviklingen i dine fond mot en fornuftig sammenligningsindeks. Ligger utviklingen i fondene konsekvent under sammenligningsindeks, kan det være på tide å vurdere andre fond.
2. Mangler fokus
Mange mangler fokus i sine fondsinvesteringer. Sitter du å ser på en lang liste av fond du har posisjoner i og ikke er riktig trygg på hvorfor du investerte i disse? Da mangler sannsynligvis porteføljen din fokus.
For hvert enkelt mål du har satt deg, bør du sitte med en kjerne på to til tre fond som har dokumenterte resultater. Mesteparten av dine fondsinvesteringer, omkring 65 % til 85 %, bør være investert i disse fondene.
For mange investorer vil fond som investerer i store selskaper representerer kjernen i deres portefølje. På denne måten kan du fokusere på en kjerne av fond, for så gradvis å øke eksponeringen i andre fond, fremfor å starte med for mange fond.
3. Investere for mye utenfor kjernen
Behold en overeksponering i dine kjernefond. Deretter kan du vurdere en mindre eksponering i mer konsentrerte fond.
Dette kan være fond med stort vekstpotensial, eller fond som kan bidra til å øke din diversifiseringsgrad. Dersom din fondskjerne består av fond med investeringer i store selskaper (se Morningstar Style Box), kan det være riktig å investere noe i sektorfond eller fond med eksponering i mindre selskaper.
4. Mangler balanse
En godt sammensatt portefølje av fond er balansert. Finner du et fond som ”skiller seg ut” bør du vurdere om dette fondet fortsatt passer med din risikoprofil. En portefølje som var i balanse for to år siden, kan være i ubalanse i dag. En gjennomgang av din portefølje i dag, kan for eksempel bety at du kan dra fordel av lave aksjekurser ved å øke eksponeringen i aksjefond nå.
5. Eier for mange fond
Mange investorer vet at de har dette problemet, men klarer ikke å bestemme seg for hva som skal gjøres for å løse det. Begynn med å vurdere hvert enkelt fond, og hvor dette fondet passer inn i din investeringsportefølje. Er det fond som finnes i kjernen?
Det er avgjørende at dine kjernefond har en godt sammensatt portefølje og ikke har for høy risikoprofil. Har fondene utviklet seg svakere enn andre fond i samme kategori i løpet av de siste 18- 36 månedene? Er svaret ja, kan det være på tide å foreta en endring. Øk eksponeringen i dine kjernefond, og luk bort noen av de svakeste fondene.
6. Betaler for mye i avgifter
Du bør vurdere de kostnadene som påløper ved investering i de ulike fondene, slik som tegningsprovisjon, forvaltningsprovisjon og innløsningsprovisjon. Enkelte fond i Norge har også nå en variabel forvaltingsprovisjon basert på avkastningen i fondet. Velger du et fond som har et aktivt investeringsmandat, - et fond som har en aktiv investeringsstrategi, kan du ”akseptere” en høyere forvaltningskostnad enn om fondet er et ”indeksfond”.
Hos Morningstar kan du sortere fondene på alle kostnader enten på kategorier eller på forvalter.
7. For mange overlapp i porteføljen
Sitter du med flere aksjefond bør du finne ut om flere av dine fond investerer i samme aksjer.
Morningstar Portfefølje X-Ray gir deg svar på om dine fond investerer i samme aksjer. Unngå for store overlapp i dine fond.
8. Kjøper og selger fond altfor ofte
Mange som vurderer å sette penger i fond vil prøve å ”time” markedet mest mulig. De forsøker å komme inn på bunn og vil selge seg ut på topp. Historien viser at det er umulig å forutse markedets svingninger. Selv profesjonelle investorer har problemer med å beherske dette, så hva får deg til å tro at du klarer det?
Tenk tilbake på hva som er din målsetning med investeringen og hva som er dine prioriteringer. Over tid vil markedet svinge både i positiv og negativ retning. Dette er helt naturlig. Dine plassering er ment å gi en meravkastning i forhold til indeks over tid.
9. Kjøper og glemmer
Du bør så ofte som mulig, minst en gang per kvartal, følge opp dine tidligere beslutninger. Still deg selv følgende spørsmål.
Hvordan har mine fond utviklet seg?
Hvor høy risiko har de?
Hvilken sektorfordeling har fondet nå?
Hva koster de i årlig forvaltning?
Er det samme forvalterteam?
Over tid vil markedssituasjonen endre seg. Derfor er det fornuftig med en gjennomgang av dine fond. Porteføljemodulen under "Min portefølje" gir deg den oversikten du trenger.
10. Mangler profesjonell assistanse
Du bør ikke overse dette punktet, selv om du selv tror du vet best hva som passer for deg.
Enkelte ganger kan det være lurt å søke profesjonell hjelp.
Kompliserte skattespørsmål, endring i livssituasjonen eller spørsmål om egen boligsituasjon kan gjøre det er nødvendig med et møte hos en investeringsrådgiver.
En versjon av denne kommentaren ble publisert i november 2003.