Den svake oppgangen i Latin Amerika har kommet som et resultat av den negative utviklingen på børsen i Brasil, som har falt med 5 prosent i år. I følge Juan Ignacio Katz, som forvalter ABN AMRO Latin America Equity fund, er det to hovedforklaringer til den svake utviklingen i Brasil.
For det første har den brasilianske sentralbanken holdt styringsrentene uendret, selv om den økonomiske utviklingen i landet har vært
svak de siste to månedene (BNP falt med 0.3 prosent i 2003). Den 17. mars valgte endelig sentralbanken å senke renten med 0.25 prosent til 16.25%.
For det andre er den ustabile politiske situasjonen i landet en bekymring. Det er imidlertid enkelte lyspunkter å spore. Inflasjonen, et problem som Brasil har stått overfor i en lengre periode, er nå under kontroll. Sist måned falt inflasjonen til 6.7%, sammenlignet med 9.3% i 2003. Inflasjonsmålet for 2004 er på 5.5%. Dersom dette målet oppnås, er det sannsynlig med flere rentekutt.
Uansett hva som skjer vil det bli interessant å se hvordan landet reagerer på renteøkninger i USA. I sterk kontrast til Brasil har Mexico sett den sterkeste utviklingen i regionen hittil i år, med en oppgang på 14.3 prosent.
Det er viktig å huske på at børsen i Mexico ”bare” steg med 30 prosent i 2003 målt i USD, sammenlignet med en oppgang på 63 prosent for regionen som helhet. Flere har bekymret seg over konkurransen fra Kina etter den sterke utviklingen i pesos. Dette kan få en negativ innvirkning på handelen mellom Mexico og USA. Men den meksikanske økonomien har den siste tiden vist styrke i industrien, etterfulgt av gode økonomiske nøkkeltall fra USA.
Derfor blir det avgjørende fremover om veksten i den amerikanske økonomien vil fortsette.