Avtagende oppgang i Asia

Aksjene i Asia har vist svakere stigningstakt den siste tiden, men kan fortsatt notere en solid oppgang hittil i år.

Daniel Ben-Ami, 24.11.2003 | 14:57
Facebook Twitter LinkedIn
MSCI AC Far East eks. Japan har steget med 30,6 prosent hittil i år, sammenlignet med en oppgang for verdensindeksen på 20,4 prosent (målt i amerikanske dollar). Thailand er det klart beste markedet, med en oppgang på hele 73,2 prosent hittil i år. Deretter følger Indonesia og Taiwan med en oppgang på henholdsvis 48,2 prosent og 38,9 prosent.

Fondsforvalterne som har sin base i regionen er generelt optimistiske med hensyn til utsiktene for aksjene i regionen. 69 prosent av fondsforvalterne mener, i følge Merrill Lynch sin siste undersøkelse, at det fortsatt er et sterkt argument for å eie asiatiske aksjer.

De fleste indikasjonene

om en sterkere utvikling for aksjene i Asia er basert på forventninger om fremtiden, i motsetning til hendelser i nåtiden. For eksempel har Sør-Korea, som er den største økonomien i Asia etter Kina, sett aksjene stige med 25,4 prosent hittil i år. Men teknisk sett er fortsatt økonomien inne i en nedgangsperiode, da Brutto Nasjonalprodukt har krympet i to kvartaler på rad.

Singapore på vei tilbake

Singapore er et ennå mer ekstremt tilfelle, selv om dette i stor grad kan tilskrives panikken omkring SARS viruset tidligere i år. Singapores økonomi vokste med 17 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med en kontraksjon på 11 prosent kvartalet før. Aksjene der har steget med 24,7 prosent hittil i år, noe som er like under gjennomsnittet for regionen.

Det blir nå stadig tydeligere at Kina dominerer hendelsene i regionen. For eksempel estimerer Morgan Stanley at hele 40 prosent av Koreas eksportvekst i de første åtte månedene i år kan tilskrives Kina, mens 99 prosent av veksten i Taiwan har kommet som følge av veksten i Kina.

Sett i lys av den svake innenlandske etterspørselen er regionen derfor sårbar overfor en svakere tilstand i Kina. Dersom veksten i Kina avtar vil dette få en negativ innvirkning på økonomien til flere av landene i Øst-Asia.

Dette betyr at det er to klare risikomoment for investorer i regionen. Internt i Kina har myndighetene nå satt restreksjoner på veksten bankenes lån og kredittrisiko. Målet er å motvirke at den kinesiske økonomien overopphetes, noe som kan føre lavere vekst i regionen.

I tillegge er det en risiko for proteksjonisme fra Amerika. Kina reagerte kraftig på amerikanernes innføring av kvoter på kinesiske tøy, som enkelte kommentatorer har gitt navnet ”BH krigen”. Flere amerikanere og kineserer håper dette ikke er starten på en strammere handelskvota mellom de to nasjonene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer