MSCI AC Far East ex Japan, som måler utviklingen for de største børsnoterte selskapene i Asia med unntak av Japan, steg med 36,9 prosent hittil i år per 22. oktober. Denne indeksen følger dermed utviklingen for fondene i Morningstar Kategorien Asia eks. Japan temmelig nøyaktig. Avkastningen for fondene i denne Morningstar Kategorien ble 37,1 prosent hittil i år, per 22. oktober (alle tall i USD).
Den sterkeste utviklingen hittil i år har kommet fra Øst-Asia, med Thailand i ledelsen med en avkastning på 67,9 prosent. Dette er etterfulgt av Indonesia, der aksjene har steget med 60,5 prosent. Lengre nord har aksjemarkedene også utviklet seg sterkt, med Korea på 29,3 prosent og Taiwan på 45,2 prosent.
En sterk vekst i utenlandsk kapital som kommer til regionen, har bidratt til å løfte børsene der den siste tiden. I følge State Street Bank er nå tilstrømningen av kapital på det høyeste nivået siden banken begynte å måle kapitalflyten til Asia i 1994.
Historien om Kina
I et lengre perspektiv er det historien om Kinas posisjon i Asia som er avgjørende. I følge Goldman Sachs, en amerikansk investeringsbank, forteller estimatene at den ”asiatiske giganten” vil bli større enn den amerikanske økonomien innen 2040.
Men Kina er, på mange måter, i gang med å omforme regionen allerede. Regional handel og investeringer er nå i stor grad sentrert rundt Kinas sterkt voksende økonomi. Med unntak av Japan er Kinas økonomi betydelig større enn alle andre Østasiatisk til sammen.
Det som kan frustrere både fondssparerer og andre som er tiltrukket av Kina, er at det er vanskelig å investere direkte i det kinesiske markedet. Investorene må generelt nøye seg med indirekte investeringer, slik som for eksempel i Råvarefond. Den kinesiske industrialiseringen bidrar til økt etterspørsel etter handelsvarer, noe som kan bidra til å løfte råvareaksjene.
Utsatte planer
Kina har utsatt planene om å gjøre det enklere for utlendinger å investerer i landet. En av grunnen til dette er at kinesiske myndigheter er bekymret for at penger vil strømme til landet på bakgrunn av valutaspekulasjon.
Den sterke veksten i Kina kan også bli problematisk. Faren for overoppheting i økonomien økende. I tillegg finnes det store gjeldssummer av dårlig kvalitet i banksystemet, samtidig som tilbudet av penger er økende.
SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk
Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.
Bli medlem, det er gratis!
Allerede medlem?Logg inn.