Defensive sektorfond taper terreng

Hittil i år har aksjemarkedet vist positive takter de fleste steder og optimismen brer seg på børsene. Tendensen vi ser er at investorene nå i større grad foretrekker høyere risiko, noe som kan ha bidratt til en svakere oppgang for blant annet for helsefondene.

Christian Klerck Nilssen, 29.09.2003 | 12:47
Facebook Twitter LinkedIn
Helsefond kategorien, som består av aksjefond som investerer i farmasi-, helse- og bioteknologiaksjer, har vist svakere oppgang enn andre fondskategorier hittil i år. En gjennomgang av utviklingen for de ulike Morningstar aksjefondskategoriene viser en klart bedre avkastning for globale aksjefond, sammenlignet med bransjefondene som investerer i helsesektoren hittil i år.

Av totalt 36 ulike aksjefondskategorier finner vi Helsefondene på en 24. plass, målt etter avkastning hittil i år. Avkastningen for denne kategorien ligger hittil i år på 25,7 prosent, sammenlignet med Globalfond kategorien, som har steget med 33,3 prosent målt i norske kroner. Ser vi på utviklingen siste 3 måneder er skillet enda større. I skivende stund har aksjefondene som satser på investeringer i helsesektor

en steget med kun 16 prosent, mens aksjefondene som investerer globalt har gitt en avkastning på 29,8 prosent.

Helsesektoren har historisk blitt betraktet som en ”trygg havn” i urolige tider på børsene. Den siste tids økende optimisme kan derfor ha påvirket helsefondene negativt, da investorene nå i økende grad søker høyere risiko etter hvert som konjunkturbildet globalt viser tegn til forbedring.

Dersom vi sammenligner risikoen mellom de ulike bransjefondskategoriene i Morningstars fondsdatabase, finner vi at helsefondene i gjennomsnitt har lavere standardavvik enn andre bransjefondskategorier.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det er stor forskjell på de ulike aksjefondene i helsefond kategorien, både når det gjelder risikoprofil og avkastning. Helsefondene som i hovedsak investerer i bioteknologisektoren kjennetegnes som oftest med høyere risiko enn fond som investerer i farmasi og legemiddelaksjer. Dette viser seg blant annet i prismultiplene til bioteknologiaksjene, som vanligvis ligger høyere enn aksjene i legemiddelsegmentet.

JPMF Global Healthtech

JP Morgan Flemings helsefond, JPMF Global Healthtech A, ligger i den nedre delen av listen. Fondet har i skrivende stund steget med 17,3 prosent, og ligger dermed under gjennomsnittet for denne kategorien. Fondets eksponering er konsentrert i Helsesektoren, med 97,8 prosent av investeringene i aksjer i denne bransjen. 66 prosent av aksjene i porteføljen er amerikanske og hovedtyngden av investeringene gjøres i store børsnoterte selskaper i vekstsegmentet. Fondets største plassering er Pfizer (9,4%) og Merck (6,9%).

Risikoprofilen for dette fondet viser at den ligger lavere enn gjennomsnittet for kategorien, med et standardavvik på 17,2 siste tre år. En av grunnen til dette er at fondet tilstreber å være godt diversifisert innenfor helsesektoren. Fondet har en blanding av aksjer innenfor farmasi, bioteknologi og helsesektorens undersektorer. Fondets første notering var juni 2000 og er registrert i Luxembourg. Fondet oppfyller UCITS kravene, noe som blant annet betyr at det kan markedsføres i mange ulike land, også Norge.

Uten å spekulere for mye på om lavkonjunkturen for verdensøkonomien nå er på retrett, vil trolig helsefondene fortsatt besitte de samme karakteristikkene som tidligere. Dette betyr at de i perioder med lavkonjunktur vil utvikle seg sterkere enn gjennomsnittet, mens i perioder med høykonjunktur vil det motsatt skje. Under alle omstendigheter vil en investering i helsesektoren bidra med verdifull diversifisering i en investeringsportefølje.

Denne analysen ble første gang publisert i Økonomisk Rapport nr. 15, september 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer