Asia holdes oppe av globalt oppsving

Børsene i Asia fortsetter å vise en positiv utvikling. Det er i første rekke forventninger om bedringer i verdensøkonomien som er forklaringen.

Daniel Ben-Ami, 22.09.2003 | 14:26
Facebook Twitter LinkedIn
Hittil i år har MSCI AC Far East Free eks. Japan steget med 28 prosent i amerikanske dollar, sammenlignet med en oppgang for verdensindeksen på 18 prosent. Siden juli er oppgangen på 19 prosent for Asia, sammenlignet med 7 prosent for verdensindeksen.

De beste landene i regionen hittil i år er Thailand, med en oppgang på 56 prosent og Indonesia med en oppgang på 43 prosent. Blant de største markedene i regionen er det Taiwan som har utviklet seg best, med en oppgang på 39 prosent, etterfulgt av Sør-Korea med 27 prosent og Hongkong med 23 prosent. Singapore henger noe etter med en oppgang på 19 prosent.

Forventningene om ytterlig

ere vekst i Asia viser seg i de siste estimatene fra det Internasjonale Pengefondet (IMF). IMF forventer at Brutto Nasjonalprodukt for Asia som region, vil stige med 5,9 prosent i 2003, etterfulgt av en oppgang på 6,4 prosent i 2004. Kina forventes å lede an med en oppgang på 7,5 prosent i år og til neste år.

Til tross for at innenlands etterspørsel blir stadig viktigere i Asia, er regionen sterkt avhengig av etterspørsel fra utlandet og spesielt fra USA.

Global teknologi

En forbedring i teknologisektoren globalt er spesielt velkommen. Asia er en nøkkelleverandør av teknologikomponenter til verdensøkonomien. I et større perspektiv er vekstutsiktene for Kina spesielt viktige for regionen som helhet. Selv om Kina fortsatt er et vanskelig sted for utlendinger å investere direkte i aksjer, er veksten i Kina i ferd med å forme utviklingen i hele regionen.

Et av de viktigste aspektene i denne sammenhengen er den stadig økende viktigheten til Kina som handelspartner. En rekke regionale selskaper forventes å tjene godt på ytterligere vekts i Kina. Kina er også i ferd med å bli en ledende mottaker av FDI (foreign direct investment) fra store globale selskaper som investerer i landet. I følge FN er nå tilstrømningen av fremmed kapital til Kina og Hongkong større enn noe annet land, med unntak av Nord-Amerika. Kapitalen til landet var i fjor på hele 53 milliarder dollar.

Presses til revaluering

Men veksten i Kina bringer med seg risiko så vel som muligheter. For eksempel er det økende press på Kina til å revurdere landets valuta, renminbi, mot amerikanske dollar.

Men selv om en slik revaluering vil ta noe av presset bort fra Kinas konkurrenter, så kan det også gi et sjokk for Kinas økonomi.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer