Spørsmål om USA-veksten
Nøkkeltall fra den amerikanske økonomien indikerer at veksten er i rute, men det er fortsatt flere spørsmålstegn. Veksten i jobbmarkedet er fortsatt svak. Arbeidsledigheten har falt noe de siste månedene, men fallet er langsomt. Siste gang arb
eidsledigheten var på dagens nivåer var tilbake i 1994.
Den amerikanske sentralbanken lot styringsrentene ligger på 1 prosent på sitt siste møte den 16.september. Det som hender i den amerikanske økonomien er av avgjørende betydning for selskaper over hele verden. De er nemmelig avhengig av at amerikanske selskaper fortsetter å kjøpe produkter fra utlandet. Utviklingen i USA er også viktig med tanken på investeringsfordelingen i globale porteføljer. Amerikanske aksjer veier tungt i MSCI sin verdensindeks (50%). Japan og Storbritannia har en vekt på 10 prosent hver.
Det gjennomsnittlige globalfondet i Morningstars database i kategorien Globale aksjefond, har omkring 45 prosent av sin portefølje investert i USA og omkring 6 prosent i Japan. Denne Morningstar Kategorien har hittil i år steget med 18 prosent målt i amerikanske dollar.
Veksten i Japan kan fortsette
Japan og resten av Asia har fortsatt den positive utviklingen. MSCI sin Japan indeks kunne notere en oppgang på 28 prosent per 18.septmeber. MSCI Pacific Free eks. Japan steg med 24 prosent i samme periode. Innenlands etterspørsel er stadig viktigere for landene i Asia, men det er fortsatt viktig med en bedring i verdensøkonomien og spesielt i USA.
I Japan ble statsminister Junichiro Koizumi gjenvalgt sist lørdag, noe som vil være positivt for landets økonomi. Koizumi har allerede gjort det klart at han vil fortsette å sette i verk reformer for å bedre landets økonomi. Dette kan bidra til videre oppgang for japanske aksjer.