Bevegelsene i obligasjonsrentene i USA har vært ett av de heteste temaene i løpet av sommeren. Fra det laveste nivået på den effektive renten på tiårige statsobligasjoner i juni, på 3,1 prosent, har den effektive renten steget til over 4 prosent.
Denne tendensen har ført til en debatt om hvorvidt høye renter vil skade det amerikanske oppsvinget. Enkelte mener at høyere renter er en ulempe, mens andre peker på at det som regel vitner o
m en bedring i økonomien, da inflasjonen sannsynligvis vil stige.
Volatilit i Europa
De europeiske aksjeindeksene er fortsatt volatile, men enkelte gode nyheter har imidlertid kommet frem i løpet av sommeren. For eksempel målte IFO instituttet en bedring i Europas største økonomi, Tyskland, både i juni og juli.
- Selv om det er få lyspunkter å se i verdensøkonomien, viser den lokale etterspørselen tegn til bedring, uttalte IFO i en rapport.
Det tyske aksjemarkedet var et av de sterkeste markedene i Euroland i juli, med en oppgang på 5,9 prosent, målt i amerikanske dollar.
En av de største debattene som pågår i eurolandene om dagen handler om stabilitetspakten. Denne stiller krav til medlemslandene i ØMU, om for eksempel størrelsen på det offentlige underskuddet.
Bra i Asia
Aksjemarkedet i Japan og resten av Asia har klart seg bra hittil i år. MSCI Japan og ex Japan har begge vist sterk oppgang i amerikanske dollar siden begynnelsen av året. Asia bør i tillegg kunne nyte godt av en eventuell fortsatt sterkere amerikansk økonomi. Dette gjelder da spesielt regionenes eksportselskaper.
Et nøkkelspørsmål er imidlertid stigende obligasjonsrenter i USA. Spørsmålet er om stigende renter vil medføre press på amerikanske selskapers inntjening og derigjennom fallende aksjekurser.