Konsolideringen fortsetter

DnB og Gjensidige Nor er på god vei til å slå seg sammen. Økt konsolidering i finanssektoren har pågått lenge i Europa, men vil en eventuell sammenslåing påvirke forbrukerne?

Christian Klerck Nilssen, 14.03.2003 | 14:34
Facebook Twitter LinkedIn
DnB og Gjensidige Nor fortsetter tidligere samtaler om å slå sammen bankene til en enhet. En sammenslåing vil ha synergieffekter og eierne er positive. Siden nyheten om en planlagt fusjon mellom de to finanskonsernene, har aksjekursene i de to selskapene steget de siste to dagene.

Synergieffekten og økt markedsandel for det nye selskapet er selvsagt positiv. Imidlertid er ennå ikke fusjonen helt i havn. Norske myndigheter skal blant annet komme med sin godkjenning før fusjonen kan gjennomføres. Under alle omstendigheter vil det ta lang tid å få slått sammen de to selskapene. En kommende periode med restrukturering er lite sannsynlig en fordel for kundene.

En ting er eksisterende kunder i de to enhetene. En annen ting er fremtidige kunder og konkurransesituasjonen for norsk finansnæring etter en eventuell sammenslåing. En ny finansgigant, med en estimert markedsandel innenfor fondssparing på over 40% målt etter forvaltningskapital, vil sannsynligvis kunne hemme konkurransesituasjonen innenfor fondsbransjen.

Etter DnB’s kjøp av Skandia Asset Management i fjor, ble en rekke fond fusjonert. I tillegg ble flere fond avviklet. En eventuell sammenslåing mellom Gjensidige og DnB kan føre til en lignende prosess. På den ene siden vil de svakeste fondene sannsynligvis legges ned og andelseierne i disse vil bli overført til andre fond.

Stort er dyrere enn smått

Norges Bank konkluderer i en analyse at det er en klar sammenheng mellom prisnivået og bankenes størrelse. En storbank kan føre til økte priser på banktjenester på tvers av hele sektoren, uttalte seksjonssjef i Forbrukerrådet Jan Schrøder til TV2 Nettavisen.

Det gjenstår å se om fondskundene i Gjensidige og DnB blir rammet av høyere forvaltningsavgift etter en eventuell fusjon. Informasjon om fondenes gjennomsnittlige forvaltningsavgift per 31.12.2002, viser at DnB fondene har en gjennomsnittlig forvaltningsavgift for sine fond på 1,34%. Avanse sine fond (Gjensidige Nor) har en gjennomsnittlige forvaltningsavgift på 1,15%.

En periode med omstrukturering mellom de to forvaltningsmiljøene kan føre til tidvis manglende fokus på forvaltningen. Dette er lite heldig for fondskundene. Endring i mandater, fondsutvalg og fond med flere penger under forvaltning, kan vise seg å påvirke avkastningen i fondene i tiden fremover. Morningstar har tidligere varslet at for stor forvaltningskapital og endring av forvalter for et fond, kan være negativt for fondet. Store fond har ofte vanskeligere for å tilpasse seg markedsendringer enn fond med lavere forvaltningskapital. En endring i investeringsstil og miljø kan også i perioder føre til manglende kundefokus.

Det positive er imidlertid at Avanse og DnB tilbyr flere fond med tilnærmet lik eksponering og markedsfokus. For eksempel viser informasjon fra Morningstars database at DnB Norge og Avanse Norge har en korrelasjonskoeffisient på 0,99 basert på utviklingen siste treårs periode. Disse to fondene har dermed vist en tilnærmet lik utvikling i løpet av denne perioden.

Begge forvaltningsselskapene har den siste tiden valgt å sette bort større deler av forvaltningen av sine fond. Flere fond-i-fond har blitt et resultat av denne prosessen. Med ett stort kapitalforvaltningsmiljø blir det avgjørende å velge samarbeidspartnere som passer med investeringsfilosofien til begge fusjonspartene i det nye miljøet. DnB Investor tilbyr per i dag til sammen 9 fond-i-fond og har valgt å samarbeide med blant andre Frank Russel Company. Avanse tilbyr til sammen 13 fond-i-fond og har et samarbeid med Merrill Lynch og Fidelity.

Mye vil ha mer

Avhengig av hva som skjer med avgiftene etter en eventuelle fusjon bør derfor ikke en sammenslåing mellom de forvaltningsmiljøene ha den store betydningen for eksisterende andelseiere. Likevel tror vi fondets størrelse, målt etter forvaltningskapital, vil kunne ha en indirekte betydning for dynamikken i forvaltningen. Større fond kan til tider være vanskeligere å manøvrere, noe andelseierne kan komme til å være lite tjent med.

Spekulasjoner om eventuelle nye oppkjøp etter en eventuell fusjon mellom Gjensidige og DnB er allerede i gang. Hvem blir den neste oppkjøpskandidaten etter at en nye finansgigant er på plass?

Vi ønsker ikke å begi oss ut på spekulasjoner om hvem det kunne være, men konstaterer at en stor ny finanskjempe vil kunne stå sterkere rustet til ytterligere overtagelser i årene fremover. En ny epoke i norsk finanshistorie står for døren.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer