Stadig flere fond-i-fond ser dagens lys og har etter hvert blitt et godt alternativ for fondsselskaper som ønsker å tilby spennende fond med eksponering i utlandet.
De fleste fond-i-fond som tilbys i Norge er passive. Dette betyr at det investeres i ett eller flere fond, der investeringene forblir fast. Det finnes også aktive fond-i-fo
nd. Denne typen fond-i-fond vil endre på sammensetningen for å tilpasse seg endringer i markedssituasjonen.
En sjekk av fondene som finnes i Morningstars europeiske fondsdatabase, viser at det nå finnes til sammen 87 norske fond-i-fond, av totalt 400 norskregistret verdipapirfond.
Investerer hele formuen andres fond
Vi kan illustrere hva et fond-i-fond er ved å ta utgangspunkt i Odin Robur Medica. Dette fondets investeringsfilosofi er å investere i legemiddelselskaper over hele verden. Odin har valgt å inngå et samarbeid med svenske Robur i dette tilfellet.
Fondet Odin Robur Medica vil derfor reflektere utviklingen til det underliggende fondet Roburs Aksjefond Medica. Odin selv har derfor ingen kontroll over dette fondet, inntil de eventuelt velger å endre forvalter. Hele investeringsbeløpet til Odin Medica investeres i Roburs Aksjefond Medica.
På Morningstars fondskort får du også inngående informasjon om underliggende fond i fond-i-fond. Morningstar samler inn porteføljer for alle fond som finnes i Europa og på denne måten vil du kunne se bransje og landfordeling også for fond-i-fond. Følg linken til høyre for å se et eksempel.
En av grunnen til den økende populariteten til fond-i-fond, er at man oppnår en bred markedseksponeringe i ett og samme fond. En investor som mener det er vanskelig å sette sammen en portefølje av fond, kan stole på fond-i-fond forvalter som foretar grunnarbeidet.
Videre kan en av fordelene med denne typen fond være en høyere kompetanse hos underliggende fonds forvalter som har spesialisert seg på enkelte sektorer eller regioner. Dette kan hjelpe både forvalterne og fondssparerne.
Valg av ekstern forvalter kan være fornuftig når forvalteren kun ønsker å konsentrere seg om spesielle markeder. I Odin sitt tilfelle betyr dette først og fremst at det ønsker å konsentrere seg om å investerer i nordiske finansielle instrumenter.
Hvordan lykkes med fond-i-fond?
Kravene for å lykkes med denne typen fond er åpenbart avhengig av valg av forvalter. Et norskregistrert fond som investerer i et underfond bør gjennomføre en grundig analyse av den respektive forvalteren, samt det underliggende fondet.
Som fondssparer bør du også gjøre hjemmeleksen din. Sammenlign fondets avgifter med tilsvarende fond. Vurder underliggende fond og investeringsområde. Har forvalteren mulighet til å investere i flere fond? Under finner du noen punkter det kan være lurt å se på før du eventuelt investerer i et fond-i-fond.
Sjekkliste
- Tilbyr ditt valgte fond-i-fond den diversifiseringseffekten du ønsker?
- Investeres det i ett eller flere underliggende fond? Flere underliggende fond kan bety økt diversifiseringseffekt.
- Se på avgiftene for underliggende fond. Ikke betal for mye.
- Se på avgiftene for det fondet du skal investere i.
- Har fondet sikret sine valutainvesteringer, eller tilfaller denne risikoen andelseierne?
- Se på underliggende fonds basisvaluta. Er det sannsynlig at norske kroner vil styrke seg eller svekke seg mot den gjeldende valutaen?
Investerer du i et ”fond-i-fond” bør du også gjøre deg kjent med dette fondets investeringsfilosofi, og ”track record”. Se etter omdømme, størrelse og hvordan fondet har utviklet seg historisk.
Det finnes selvsagt ingen garantier for at fond-i-fond er en bedre løsning enn vanlige fond. Det er likevel et godt alternativ for fondssparere som ønsker en eksponering i utlandet.
En versjon av denne artikkelen ble første gang publisert i Juli 2001.