Stemning og markedet
Usikkerheten bunner først og fremst i landets store gjeldsforpliktelser, og om valgets vinner vil klare å få kontroll over situasjonen. Venstresiden, med Lula da Silva, leder så langt, men det blir en ny valgrunde den 27. oktober.
I løpet av september har den brasilianske valutaen mistet 20% av sin verdi mot amerikanske dollar, og nedgangen har fortsatt i oktober.
Den brasilianske sentralbanken har blitt tvunget til å øke sine styringsrenter til 21% for å støtte opp under valutaen.
Utsikter
Utsiktene for regionen er ikke akkurat særlig oppløftende nå. Både det internasjonale pengemarkedsfondet IMF, og FN forventer en nedgang i landets BNP på 0,5% og 1%.
I følge den kjente investoren George Soros ligger ikke problemet i hvem som styrer Brasil, men snarere hva som skal til for å løse landets store gjeldsbyrde. Hans mening er at landet må reforhandle sine gjeldsforpliktelser uavhengig av hvem som blir landets nye president. Flere mener nå at Brasil er på god vei til å repetere gjeldskrisen på 80-tallet.
Regionen fortsetter å være den minst foretrukne blant internasjonale porteføljeforvaltere, etter hvert som usikkerheten fortsetter. Per i dag synes det som det er Asia og Øst-Europa som er de meste interessante vekstmarkedene å investere i.
Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Spania.