Økt konkurranse fra kopiprodukter
I følge estimater står sektoren overfor det verste kvart
alet på 10 år når det gjelder selskapenes inntjening. Et eksempel på dette er det amerikanske selskapet Merck. Nylig annonserte de et fall i inntektene på 4 % for andre kvartal, som følge av økt konkurranse fra generiske produkter.
Det er ikke bare økt konkurranse som gjør at sektoren er inne i en vanskelig periode om dagen. Selskapene har også større problemer med å lansere nye produkter. I år er det kun syv nye produkter som har blitt godkjent av FDA (The American Food and Drug Administration). Flere selskaper kan derfor ikke forvente å se inntektene stige i fremtiden, ettersom de er avhengige av å kunne lansere nye produkter på markedet.
Press fra det offentlige
Et annet stort tema for selskapene er politikernes ønske om å redusere prisene på medisiner i USA. Enkelte stater i USA prøver nå å kontrollere kostnadene for Medicaid (et program som sikrer at også de fattigste har tilgang på helsetjenester), blant annet ved å tvinge dem til å redusere kostnadene. Dersom politikerne klarer dette vil dette legge ytterligere press på selskapenes marginer. Faren for at myndighetene i USA åpner for import av billige medisiner gjør heller ikke situasjonen noe bedre.
Eldre befolkning og konsolidering
På noe lengre sikt vil det imidlertid være feil å ikke vurdere de positive elementene som kan påvirke farmasisektoren. Den demografiske faktoren er kanskje den viktigste her. På kort sikt bør flere selskaper kunne tjene på den svake dollaren, da en stor del av inntektene til farmasiselskapene (30 til 40 %) kommer fra utenfor USA. En annen faktor som kan påvirke sektoren er konsolideringen som nå pågår. For eksempel har Pfizers oppkjøp av Pharmasia, for noen uker siden, ført til at større selskaper nå må reagere for å kunne konkurrere med ”nye” Pfizer.
Sammenligner vi utviklingen i helsesektoren med resten av markedet, har ikke utviklingen vært så svak likevel. Målt i amerikanske dollar har helseindeksen MSCI Healthcare falt med 0,5% i august, sammenlignet med en marginal oppgang for verdensindeksen MSCI World.
Blandet nytt fra bioteknologi
På bioteknologisiden i sektoren har det vært positive nyheter med kliniske forsøk med nye preparater fra selskaper som Gilead og Amgen, som er verdens største bioteknologiselskap. På den annen siden har det vært negative nyheter fra AstraZeneca omkring deres kreftpreparat, noe som har bidratt til en negativ utvikling for indeksen. Nasdaq Biotech falt dermed 5% i august.
Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Spania.