Vi utfører rutinemessig vedlikehold for Portfolio Manager. Vi snart oppe og går som normalt. Takk for tålmodigheten.

Konsolidering og regnskapsskandaler

Økende konkurranse og konsolidering preger helsesktoren i disse dager. Vil denne defensive sektoren vise styrke i tiden fremover?

Morningstar Europe Editor 02.08.2002 | 12.05
Facebook Twitter LinkedIn
Etter et fall på 11,2 % i juni (målt i Euro), har helseindeksen, MSCI Healthcare Index, registrert bedre enn gjennomsnittlige utvikling i løpet av juli. Helseindeksen falt ”kun” med 4,1 % i juli, sammenlignet med verdensindeksen MSCI World som falt med 7,1 % i samme periode.

Stemning og markedet

Det er ikke bare i IT sektoren at regnskapsskandalene gjør seg gjellende. Enkelte store farmasi- og bioteknologiselskaper (Merck, Bristol Myers og ImClone), har også blitt anklaget for å ha trikset med regnskapene. Dette gjelder spesielt Merck, som skal ha godskrevet hele 14,1 milliarder dollar for mye i inntekter i løpet av en tre

års periode.

En annen nyhet som har påvirket helsesektoren den siste tiden er meldingen fra Pfizer om at de overtar Pharmacia Corporation for 60 milliarder dollar i aksjer. Dette er en overkurs på omkring 40 %, sammenlignet med Pharmacias aksjekurs. Med denne sammenslåingen blir Pfizer den mest dominerende aktøren i verden, med en markedsandel på 11 %. Sammenslåingen kan også tvinge frem ytterligere konsolidering og hardere konkurranse i sektoren i tiden fremover.

Utsikter

Selv om sektoren fundamentalt sett ser ut til å være attraktiv på lang sikt (økende andel eldre i befolkningen, økende etterspørsel etter nye medisiner for nye sykdommer….), står den fortsatt overfor sterkt press som følge av økt konkurranse og mildere lovgivning i USA. Dette kan bidra til at dagens farmasi og bioteknologiselskaper for første gang på lenge blir tvunget til å nedjustere sin inntjeningsestimater.

En annen faktor som kan føre til press på sektoren er et skifte bort fra defensive sektorer som helse, og over på mer konjunktursensitive sektorer når veksten i verdensøkonomien tar seg opp igjen.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Spania.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer