Amerikanske skandaler rammer markedene

Niklas Tell, 14.06.2002 | 12.44
Facebook Twitter LinkedIn
Investorer som følger de globale aksjemarkedene har vanskelig for å finne klare trender nå. Selv om det økonomiske oppsvinget ser ut til å være godt i gang, fortsetter flere små og store hendelser å overskygge markedene i den vestlige verden. Per 12. juni har verdensindeksen MSCI falt med 8 % (målt i amerikanske dollar) siden årsskiftet. Nye marked (Emerging markets) fortsetter å vise en sterkere uvikling enn de utviklede markedene.

Steming og markedet

Fra USA har vi hørt om flere enn en skandale blant selskapene, noe som har svekket tillitten til amerikanske selskaper. Per 12. juni har den brede indeksen S&P 500 falt med

11 % siden årsskiftet. Fallet i telekom, IT og helsesektoren må ta mesteparten av skylden for dette fallet.

Europeiske markeder har vist en sterkere tendens enn det amerikanske, og euro har vist imponerende styrke. MSCI Europe har falt 7% hittil i år.

Japan har vært en av de sterkeste markedene så langt i år, der MSCI Japan har steget nesten 10 % målt i dollar. Flere internasjonale forvaltere har oppgradert regionen de siste to månedene. Investorene ser nå etter alternative investeringsområder, da andre markeder har falt ned mot nivåene omkring 11.september. Avkastningen i Tokyo har lokket flere investorer dit, spesielt blant dem som oppfatter amerikanske aksjer som overpriset.

Prognose

Det markerte fallet på de internasjonal børsene kan føre til at investorer sakte men sikkert på nytt finner veien inn i aksjemarkedet. Det er imidlertid flere risikomomenter rundt i verden, som kan presse aksjer enda lavere til tider. For eksempel er problemene i Japan fortsatt uløst. For Asia er politisk uro, og sjansen for ytterligere krigføring mellom India og Pakistan over Kashmir, en negativ faktor her. Ytterligere skandaler for amerikanske selskaper kan også medføre kortsiktige fall på de internasjonale markedene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer