Steming og markedet
Fra USA har vi hørt om flere enn en skandale blant selskapene, noe som har svekket tillitten til amerikanske selskaper. Per 12. juni har den brede indeksen S&P 500 falt med
11 % siden årsskiftet. Fallet i telekom, IT og helsesektoren må ta mesteparten av skylden for dette fallet.
Europeiske markeder har vist en sterkere tendens enn det amerikanske, og euro har vist imponerende styrke. MSCI Europe har falt 7% hittil i år.
Japan har vært en av de sterkeste markedene så langt i år, der MSCI Japan har steget nesten 10 % målt i dollar. Flere internasjonale forvaltere har oppgradert regionen de siste to månedene. Investorene ser nå etter alternative investeringsområder, da andre markeder har falt ned mot nivåene omkring 11.september. Avkastningen i Tokyo har lokket flere investorer dit, spesielt blant dem som oppfatter amerikanske aksjer som overpriset.
Prognose
Det markerte fallet på de internasjonal børsene kan føre til at investorer sakte men sikkert på nytt finner veien inn i aksjemarkedet. Det er imidlertid flere risikomomenter rundt i verden, som kan presse aksjer enda lavere til tider. For eksempel er problemene i Japan fortsatt uløst. For Asia er politisk uro, og sjansen for ytterligere krigføring mellom India og Pakistan over Kashmir, en negativ faktor her. Ytterligere skandaler for amerikanske selskaper kan også medføre kortsiktige fall på de internasjonale markedene.