Privilegerte investorer

En økende konsolidering i fondsbransjen kan føre til at flere fond blir lagt ned, eller slått sammen med andre. Hvordan vil en konsolidering påvirke tilbudet av fond i Norge? Morningstar ser nærmere på dette i denne ukens kommentar.

Christian Klerck Nilssen, 21.03.2002 | 13:05
Facebook Twitter LinkedIn
Antallet fond som tilbys i Norge har økt sterk den siste tiden. Stadig flere store internasjonale forvaltere tilbyr i dag sine fond for norske fondssparere. Økende antall fond kan føre til større konkurranse mellom fondene og fondsforvalterne som opererer på det norske fondsmarkedet.

Tilbyr de beste fondene

Nordmenn bør imidlertid føle seg privilegerte. Utenlandske forvaltere som ønsker å tilby sine fond i andre markeder, har en tendens til å tilgjengeliggjøre kun de beste fondene her. Fond med god historisk avkastning, favoriseres i denne prosessen. “Mislykkede” fond, på sin side, fusjoneres inn, eller legges ned før de

når frem til fondssparere i andre land. Flere norske forvaltere er samtidig på jakt etter de beste utenlandske fondene, når de vurderer å etablere nye fond-i-fond løsninger.

Så langt er det imidlertid et fåtall nordmenn som har valgt å investere i utenlandsregistrerte fond. Statistikken fra Verdipapirfondenes Forening viser at norske fondssparere foretrekker investeringer i utenlandsfond som er registrert i Norge, fremfor de som er registrert i utlandet.

Det er ikke alle utenlandsregistrerte fond som er registrert i VPS, så det faktiske antallet norske investorer i utlandet er derfor vanskelig å estimere med nøyaktighet.

Forsiktige norske fondssparere

Mye av forklaringen på at norske fondssparer helst velger utenlandsfond som er registrert i Norge kan finnes i salgsapparatet til de norske fondsforvalterne og bankene. Nordmenn føler seg nok tryggere på å investere i et fond som tilbys gjennom DnB eller Avanse sitt salgsapparat, men får fondssparerne tilgang på det beste fondene her?

Etableringen av fondssupermarkeder i Norge, åpner døren for nordmenn som ønsker et større utvalg av fond. Acta, for eksempel, distribuerer et stort antall fond via sin online –handelsplass for fond, og det er mulig å låne til investeringer i en rekke fond. Utvalget kan synes overveldende, men er du kresen i dine fondsvalg, er det verdt å se nærmere på tilbudet hos denne distributøren.

Finn din investeringspersonlighet. Er du ikke fornøyd med fondene som tilbys deg via banken eller forvalteren du allerede har etablert et forhold til, bør du vurdere undersøke flere utenlandsregistrerte fond..

Flere fond-i-fond

Fond-i-fond er utenlandsregistrerte fond som tilbys gjennom en norsk forvalter. Fondet får et nytt navn, og i flere tilfeller en daglig kurs i norske kroner. Fondet investerer opp mot 100 prosent av sin forvaltningskapital i et utenlandsregistrert fond. Fondet som tilbys via den norske forvalteren vil derfor følge det underliggende fondet som en skygge, ser vi bort fra valutasvingningene.

Fond-i-fond er en fin måte å få eksponering hos en større internasjonal forvalter, men vær oppmerksom på avgiftene. Sjekk om forvalteren som tilbyr fondet legger avgifter på toppen av de eksisterende avgiftene på det underliggende fondet. Legges avgiftene på toppen, vil dette kunne redusere den avkastningen du ville fått dersom du hadde investert direkte i det underliggende fondet.

Flere norske forvaltere har innsett at de ikke har mulighet til å dekke internasjonale markeder så tett som de store internasjonale forvaltningsmiljøene. Dette har bidratt til økende antall fond-i-fond i Norge. Avanse har eksempelvis etablert flere fond i fond den siste tiden. Forvalteren har nylig inngått et samarbeid med Fidelity Investments. Fra før av tilbyr Avanse fond-i-fond via forvaltningsselskapet Merrill Lynch Investment Managers.

- Samarbeidet med Fidelity gir oss tilgang til svært mange interessante fondsalternativer, forteller investeringsdirektør Edward Wendel i Avanses’ seneste månedsrapport. - Vi henter inn eksternt forvaltede fond av to grunner. For det første er konkurranse i fondstilbudet viktig for at distribusjonen i større grad kan være objektiv og nøytral i rådgivningen. Den andre grunnen er at vi ønsker å hente inn kompetanse der vi selv ikke har komparative fortrinn, sier han.

Fond-i-fond er en fin første tilnærming til det som er fremmed for norske fondssparere, nemlig investeringer i utenlandsregistrerte fond.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer