Den amerikanske dollaren fortsatte å tape terreng mot de store valutaene på fredag, da usikkerheten rundt USAs økonomiske utsikter i en handelskrig satte spørsmålstegn ved valutaens status som trygg havn. Tidlig på dagen svarte Kina på den siste amerikanske tollen på 145% ved å innføre en toll på 125% på amerikanske varer.
Den amerikanske valutaen nådde sitt laveste nivå på 10 år mot sveitserfranc og sitt laveste nivå på tre år mot euro, og falt til 88 cent per euro for første gang siden krigen i Ukraina startet. Det betyr at en euro er verdt 1,14 dollar.
Hvorfor dollaren svekker seg
«Den viktigste katalysatoren er en tilsynelatende repatriering fra europeiske investorer, som selger eiendeler i USD og returnerer kapital til euroområdet», sier Peter Kinsella, global sjef for valutastrategi hos Union Bancaire Privée (UBP).
Den grønne dollaren gjenspeiler investorenes bekymring for en forestående resesjon. «Dollaren og statsobligasjoner fungerer som høybeta-aktiva for risikosentimentet og er fortsatt svært sårbare for ytterligere nedsalg. Selv om dollaren spretter opp på et snev av positive handelsnyheter nå, mistenker vi at det vil kreve en bredere avvikling av Trumps proteksjonistiske politikk for å reparere skaden», skriver Frantisek Taborsky, valutastrateg for EMEA i ING, i en kommentar som ble publisert tidlig fredag.
«Spørsmålet om en potensiell tillitskrise til dollaren er nå definitivt besvart - vi opplever den nå med full styrke», legger han til. «Gårsdagens prisbevegelser på tvers av aktiva viste et radikalt skifte bort fra amerikanske aktiva, der både aksjer og statsobligasjoner falt til tross for at kjerne-KPI kom inn langt under forventningene.»
Greg Meier, seniorøkonom i Allianz Global Investors, mener at de økte tollsatsene utgjør en trussel mot den økonomiske veksten i USA. «Denne gangen kan det bli litt vanskeligere for den amerikanske økonomien å unngå tollpisken enn i 2018, under Trumps forrige handelskrig, ettersom det ikke lenger er den samme høye graden av finanspolitisk stimulans som da.»
Ifølge Meier kan det imidlertid finnes en mer alarmerende forklaring på den amerikanske valutaens svakhet den siste tiden: de-dollarisering. «Hvis amerikanske institusjoner er blitt strukturelt mindre pålitelige, bør den globale kapitalen naturlig nok flytte seg andre steder. Dette vil kanskje svekke dollarens status som global reservevaluta,» sier han.
Er EUR-USD på vei mot 1,20?
Dollarens kraftige nedgang fungerer for tiden som et barometer på «selg USA»-stemningen. Rotasjonen til andre tradisjonelle trygge havner som sveitsiske franc, japanske yen og til og med euro er motivert av det faktum at dollaren har mistet sin tiltrekningskraft som en trygg havn.
I sine siste markedsutsikter uttrykte kapitalforvalteren DWS sin overbevisning om at globale investorer, inkludert amerikanere, «kan komme til å reversere sin svært ensidige posisjonering i dollar ytterligere».
Ifølge INGs valutastrateger er euroen fortsatt en stor mottaker av dollarutstrømningen, og den massive oppgangen i EUR-USD er «nesten utelukkende en funksjon av tapet av tillit til dollaren, og ikke i det hele tatt motivert av den underliggende dynamikken i de kortsiktige rentene».
Når det er sagt, mener de at EUR-USD er overpriset på disse nivåene - med rundt 4%. Sommeren 2020 førte imidlertid relativt liknende forhold til en overprisingstopp på 6%. I dagens termer ville det omtrent tilsvare en bevegelse til 1,15. «Gitt den høye volatiliteten og de dårlige likviditetsforholdene i valutamarkedet er 1,15 et rimelig kortsiktig mål for EUR/USD, med mindre beslutningene i Washington gjenoppbygger en slags tillit til dollaren», sier Taborsky fra ING.
UBPs Kinsella går enda lenger: «Vi tror EUR/USD vil fortsette å stige, og det er fullt mulig å nå 1,20 innen 2026.»
Svært uvanlig: Statsobligasjonsrenten opp, dollaren ned
Renten på den tiårige amerikanske statsobligasjonen nådde 4,55% fredag, opp fra 4,17% den 1. april. Det er en uvanlig situasjon at statsobligasjonsrentene stiger samtidig som dollaren faller. Statsobligasjoner regnes som sikre aktiva, akkurat som dollaren i tider med markedsturbulens. Markedsaktørene forklarer den avvikende utviklingen med at tilliten til dollaraktiva er svekket.
Tvert imot har avkastningen på Tysklands 10-årige statsobligasjon falt til 2,53% siden torsdag. Som vi skrev på onsdag, favoriserer markedene nå tyske statsobligasjoner som en trygg havn, mens resesjonsfrykten svekker tilliten til dollaren og amerikanske statsobligasjoner som en trygg havn.
Ifølge Lorenzo Ippoliti, grunnlegger og partner i Cube Investment Analysis, er Trumps mål å svekke dollaren et mål som gradvis blir nådd, hvis Trumps mål var å svekke dollaren.
Sara Silano og James Gard har bidratt til denne artikkelen.
Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.