Den amerikanske presidentens kunngjøring om tolltariffer har rystet de globale markedene og tvunget investorene til å revurdere de økonomiske utsiktene. Mens Den europeiske sentralbanken navigerer på antiinflasjonskurs, ser det ut til at en truende handelskrig vil tynge den økonomiske oppgangen i eurosonen. Virkningen på inflasjonen er mindre klar - mens billige varer fra Asia kan presse noen priser ned, vil amerikanske mottiltak løfte andre.
Markedene forventer for øyeblikket at ECB vil senke renten med 0,25 prosentpoeng i både april og juni, noe som vil bringe innskuddsrenten ned til 2% innen utgangen av andre kvartal, med mulighet for et tredje rentekutt senere i år. Ifølge en uttalelse som ble publisert i april, var ECBs tjenestemenn delt på møtet i mars mellom å kutte renten igjen i april eller å ta en pause. De neste beslutningene er ventet 17. april og 5. juni.
Hva kommer ECB til å gjøre den 17. april?
«Det nettopp publiserte referatet fra ECBs marsmøte bekrefter stadig mer divergerende syn på når renten skal settes ned igjen», skriver Carsten Brzeski, global makrosjef hos ING, i et blogginnlegg. Gårsdagens kunngjøring om tariffer har helt klart økt sjansene for et rentekutt om to uker. «Kravet om en pause var sterkere for noen uker siden, da forventningene om finanspolitiske stimulanser bedret utsiktene for vekst (og inflasjon) i eurosonen. Med kveldens negative handels- og tillitssjokk og små utsikter til raske forhandlinger, har sjansene for at ECB ønsker å senke styringsrenten ytterligere til nøytralt territorium om to uker, helt klart økt».
Deutsche Bank Research er enig i at det er sannsynlig at ECB vil sette ned renten mer bestemt enn tidligere forventet. Kinas eksport, som er blokkert fra USA på grunn av nye tollsatser, vil bli omdirigert til Europa, noe som vil øke priskonkurransen for europeiske produsenter. Dette importoverskuddet vil sannsynligvis virke desinflasjonært og legge et nedadgående press på prisene i euroområdet», sa Robin Winkler, sjeføkonom i Deutsche Bank Research, i en analyse 3. april. «Dette betyr at både penge- og finanspolitikken vil ha klare signaler for å motvirke denne dynamikken», sier han, og legger til at Tysklands nye regjering sannsynligvis vil prøve å fremskynde så mye finanspolitiske lettelser som mulig.
Økonomene i Berenberg Bank forventer fortsatt bare ett rentekutt til på 0,25 prosentpoeng i andre kvartal, slik at innskuddsrenten kommer ned til 2,25 % og deretter holdes stabil før den heves igjen til 3 % i 2027. ECB kan imidlertid godt komme til å foreta ett eller flere ytterligere kutt på 25 basispunkter for å håndtere den potensielle skaden på økonomien, skrev Berenberg i en analyse den 3. april.
«For sentralbankene har situasjonen blitt betydelig mer utfordrende på grunn av den siste utviklingen, ettersom de høye tollsatsene og potensialet for ytterligere eskalering blant handelspartnerne kompliserer analysen av vekst- og inflasjonseffekter», sier Carsten Roemheld, kapitalmarkedsstrateg hos Fidelity, til Morningstar. «Dette er spesielt problematisk for Europa, der de stimulerende effektene av finanspolitiske pakker fra Tyskland og EU også må tas med i betraktningen. Men siden det vil ta tid før disse tiltakene får full effekt, er det sannsynlig at bekymringene for veksten vil dominere på kort sikt», sier han.
«Vi tror derfor fortsatt at ECB vil fortsette å senke renten i år, gitt fortsatt svake vekstforventninger og moderat inflasjonsdynamikk. Vi forventer at målnivået for innskuddsrenten vil ligge på rundt 1,75% ved utgangen av året.»
Michael Field, Morningstars sjefstrateg for Europa, er mer forsiktig. Han forventer fortsatt at banken vil ta en pause på sitt neste møte den 17. april. «Den eskalerende handelskrigen vil gi banken grunn til ettertanke, og den siste runden med tolltariffer truer med å snu opp ned på den økonomiske veksten i Europa. I disse usikre tidene vil det være klokt av banken å ta en pause med ytterligere kutt og la støvet legge seg.»
ECBs nåværende styringsrenter
ECB startet sin rentesenkingssyklus i juni, tok en pause i juli og gjenopptok renteendringene i september, oktober, desember og januar. Fra og med 12. mars vil de tre styringsrentene i ECB være
- Renten på innskuddsfasiliteten: 2,50%.
- Hovedrefinansieringsrenten: 2,65%.
- Marginal utlånsfasilitet: 2,90%.
Hva har endret seg med tollsatsene?
Onsdag kveld presenterte president Trump en rekke omfattende tollsatser, inkludert en grunntoll på 10% på all import, som trappes opp til 20% på varer fra EU og opptil 50% på kinesiske produkter. Disse tiltakene kommer på toppen av en avgift på 25% på europeisk bileksport som ble kunngjort i forrige måned.
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa: «EU er klar til å svare... Vi er allerede i ferd med å ferdigstille en første pakke med mottiltak som svar på ståltollen. Vi forbereder oss nå på ytterligere gjengjeldelsestiltak for å beskytte våre interesser og våre selskaper dersom forhandlingene mislykkes.» Brussel forventes å innføre toll på amerikanske varer til en verdi av opptil 26 milliarder EUR innen midten av april.
Lagarde etterlyser et «europeisk øyeblikk»
ECB-sjef Christine Lagarde appellerte til samhold i møte med den skiftende globale dynamikken: «Jeg er ikke i tvil om at vi kan utløse et ‘europeisk øyeblikk’ - hvis lederne er villige til å gripe det», heter det i en forberedt tale som ble holdt i Dublin 2. april.
«Det betyr å integrere kapitalmarkedene våre, slik at Europas enorme sparepenger kan finansiere våre sårt tiltrengte investeringer.» Dette innebærer også å fjerne interne barrierer som står i veien for det indre kapitalmarkedet, sa hun i forkant av torsdagens kunngjøring om tollmyndighetene.
Luis de Guindos, visepresident i ECB, slo an en forsiktig tone: «Desinflasjonsprosessen er godt i gang», sa han. «Men usikkerheten om inflasjonsutsiktene er fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av økt friksjon i verdenshandelen». Selv om inflasjonen gradvis faller - fra 2,3% i februar til 2,2% i mars - kan de nye handelsspenningene presse inflasjonen i begge retninger, avhengig av om det er tilbuds- eller etterspørselseffekter som dominerer.
Hvordan endrer de europeiske vekstutsiktene seg?
ECBs eksperter spår en BNP-vekst på bare 0,9% i 2025. Selv om inflasjonen fortsatt forventes å konvergere mot 2% i 2026, blir utsiktene stadig mer usikre. I ECBs regnskap fra mars ble det fremhevet at usikkerheten er større enn noensinne, og handelspolitikken ble utpekt som en umåtelig og dypt uforutsigbar risiko.
Tyskland står i sentrum for sjokket, med en eksport til USA som utgjør 3,7% av Tysklands BNP. «Det er ingen tvil om at gårsdagens kunngjøring om tariffer er dårlige nyheter for tysk økonomi», sier Winkler i Deutsche Bank Research. Italia og Nederland, som har sterke kapitalvaresektorer, er også sårbare, ifølge ECB. I mellomtiden fortsetter den store usikkerheten å legge en demper på investeringsplanene. ECBs revisorer sier at den økte usikkerheten utvilsomt er en faktor som holder tilbake investeringene i næringslivet.
Når er neste ECB-møte i 2025?
- 17. april 2025
- 5. juni 2025
- 24. juli 2025
- 11. september 2025
- 30. oktober 2025
- 18. desember 2025