Dollaren svekkes mot euroen og kronen på grunn av handelstoll

President Donald Trumps globale tollsatser har rystet valutamarkedene.

Valerio Baselli 04.04.2025 | 16:13
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration med ett EUR-mynt, en skyskrapa och abstrakta grafiska element.

De europeiske valutamarkedene viste betydelige bevegelser torsdag, med fall i USD mot EUR og støtte til trygge havner som japanske yen og sveitsiske franc. Det britiske pundet og den norske kronen styrket seg også mot USD, og fortsatte dermed en stigende trend siden begynnelsen av 2025.

Den 3. april falt USD til sitt laveste nivå på seks måneder mot EUR, noe som forlenget de siste ukenes valutasvekkelse.

Etter å ha startet året nær paritet, er euroen nå verdt 1,1145 USD.

Resesjon, inflasjon, mottiltak?

Analytikere tilskrev denne daglige bevegelsen i EUR/USD-kursen en rekke faktorer.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker i Swissquote Bank, sier at markedene tilpasser seg den økte sannsynligheten for en amerikansk resesjon og høyere inflasjon i verdens største økonomi.

«Ikke bare vil amerikanske selskaper få økte kostnader på grunn av tollsatsene - noe som vil øke inflasjonen i USA - men inntektene deres vil sannsynligvis også bli rammet av gjengjeldelsestollene», sier hun.

Men dette var en valutakurstrend som var tydelig allerede før kunngjøringen av tollsatsene mot de enkelte landene den 2. april.

«Forventninger om at den amerikanske økonomien vil vakle raskere enn andre, har tynget USD siden januar», legger hun til.

Arthur de Bonneville, medlem av multi-asset-teamet hos Edmond de Rothschild AM, støttet ideen om at USD sannsynligvis vil forbli under press, særlig hvis de berørte landene iverksetter mottiltak.

«Denne opptrappingen av tollsatsene gir grunn til bekymring for en amerikansk resesjon, og virkningen av dette på valutaen vil være langt større enn inflasjonsaspektet ved selve tollsatsene», sa han.

Peter van der Welle, strateg i Robeco, sa at den første markedsreaksjonen viste at valutahandlerne umiddelbart konkluderte med at tiltaket vil skade den amerikanske økonomien.

«Det viser at markedet er klar over at disse tollsatsene til syvende og sist vil ha en selvdestruktiv effekt på den amerikanske økonomien. Som mange økonomer har påpekt, kan ikke handelsunderskudd løses ved hjelp av tollpolitikk,» sier han.

Morningstars seniorøkonom i USA, Preston Caldwell, beskrev tollsatsene som «en selvpåført økonomisk katastrofe for USA».

Den norske kronen har styrket seg til sitt høyeste nivå siden 2024

Siden inngangen til 2025 har også den norske kronen styrket seg mot dollaren, og kursen er nå tilbake på samme nivå som 2. januar 2024. Dollaren har svekket seg fra over 11,4 til rundt 10,3 per 3.april - en styrking av den norske kronen på omtrent 9,7%. 

Siden markedets åpning fredag 4. april har kronen imidlertid svekket seg betydelig, og dollaren handles nå til over 10,6.

Oslo Børs går ikke upåvirket hen, med en nedgang på 2% til 1.469,70 ved stenging torsdag. Fallet har fortsatt fredag, og hovedindeksen ligger nå på 1.410 - det laveste nivået siden utgangen av 2024. Blant de mest omsatte selskapene er det stort sett røde tall: Equinor (EQNR) er ned 3,59%, Kongsberg Gruppen (KOG) ned 7,33%, DNB Bank ASA (DNB) ned 5,93%, og Aker BP (AKERBP) er ned 6,03%. 

Oljeprisen ligger nå på sitt laveste nivå siden 2021, med en nedgang på rundt 2,9% til 67,8 dollar fatet i løpet av fredag. 

Europa reagerer på tolltariffer og gjør seg klar til å bruke penger

I tillegg til potensielle mottiltak kan utsiktene til regionale selvhjelpstiltak gi støtte til euroen mot amerikanske dollar, ifølge kommentatorer. Den 2. april kunngjorde EU potensielle støttetiltak dersom forhandlingene skulle mislykkes og USAs tollsatser blir for strenge.

Luigi De Bellis, leder for forskningsavdelingen ved EQUITA, sier at EURs styringsrelaterte fremgang kan fortsette etter hvert som globale investorer reposisjoner seg mot Europa, der aksjemarkedene har hatt en imponerende oppgang i år, og store regjeringer som Tyskland har vist vilje til å utvide finanspolitikken.

«Det er fortsatt for tidlig å trekke noen endelige konklusjoner, men denne trenden kan fortsette på kort sikt», legger han til.

Tollkrig betyr en endring i valutaer og kapitalstrømmer

Sjeføkonom Karsten Junius i J. Safra Sarasin sier at ujevne tollsatser kan endre dynamikken i valutamarkedene. Storbritannia ble for eksempel rammet av en toll på 10%, mens andre land utenfor eurosonen måtte betale enda høyere avgifter.

«Valutaene i økonomier som må betale mer enn 10% i toll, bør bli påvirket, ettersom amerikanske tollsatser reduserer etterspørselen etter utenlandsk valuta», sier han.

Brij Khurana, porteføljeforvalter for rentepapirer hos Wellington Management, sier at tollsatsene også kan føre til en reversering av kapitalstrømmene i det globale finanssystemet.

«Mange land har investert sine overskudd på driftsbalansen i amerikanske finansielle aktiva. Tariffene vil helt sikkert få disse landene til å vurdere å hente hjem kapital til sine hjemmemarkeder, noe som vil svekke den amerikanske dollaren og eiendelene de har finansiert, hovedsakelig amerikanske aksjer og gjeldspapirer».

Refinansieringen av amerikansk gjeld i 2025 vil også være en faktor i de kommende månedene, mener Alessandro Vitaloni, senior porteføljeforvalter hos Symphonia SGR.

«En for sterk svekkelse av USD kombinert med høy volatilitet kan bli et problem, så det vil være avgjørende for den amerikanske regjeringen å stabilisere valutakursen på et visst nivå for å unngå for stor volatilitet og for å kunne refinansiere den innenlandske gjelden.»

Ytterligere rapportering om den norske kronekursen av Guro Tungeland.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer