USAs president Donald Trumps innføring av 20% toll på europeiske varer og tjenester fikk umiddelbar innvirkning på de europeiske aksjemarkedene torsdag.
Aksjer i finansielle tjenester var blant de hardest rammede, og det samme gjaldt selskaper med eksponering mot fremvoksende markeder, som luksus- og klesfirmaer. Dette kommer i sammenheng med mye strengere tollsatser mot asiatiske land som Vietnam, Thailand og Pakistan, som er en del av den globale forsyningskjeden for luksusaksjer.
Stoxx Europe 600-indeksen falt med mer enn 2% sent torsdag, etter nattens fall i Asia og en bratt nedgang i amerikanske aksjer ved åpningen i New York, der referanseindeksen S&P 500 falt med mer enn 3%. I Stockholm stengte OMXS30-indeksen for store selskaper ned 3,8%, mens København-børsen falt 2,3%, Oslo 2,0% og Helsinki 2,6%.
Luksusaksjer og banker faller
Ettersom USA står for 30% av salget i den globale luksussektoren, falt aksjer som LVMH MC, Pandora PNDORA, EssilorLuxottica EL og Burberry BRBY umiddelbart.
Jelena Sokolova, analytiker hos Morningstar, påpeker at det så langt ikke er snakk om at luksusselskaper vil flytte produksjonen til USA, noe som potensielt kan dempe effekten av tollsatsene. «Europeisk produksjon er en del av merkevaren», sier hun. Selv om luksusselskaper har prismakt og kundene er globale, er hun mer bekymret for tolltariffenes innvirkning på den økonomiske veksten og forbrukernes følelser.
På hele kontinentet var det finansaksjer som tapte mest: I Paris falt Société Générale GLE og BNP Paribas BNP kraftig, og det samme gjorde UniCredit UCG i Italia, ABN Amro ABN i Nederland og UBS UBSG i Sveits.
På den annen side gjorde defensive sektorer det bedre enn de bredere markedene, ettersom investorene søkte trygge havner. Forsynings- og eiendomsaksjer steg over hele kontinentet, og det samme gjorde luftfarts- og forsvarsaksjer, som allerede har fått et løft i år på grunn av økte forsvarsutgifter i Europa. Midt i nedgangen i det bredere markedet steg britiske BAE Systems BA, tyske Rheinmetall RHM, svenske Saab SAAB B og italienske Leonardo LDO, som dermed økte sine allerede sterke oppganger i år.
Sektorer med dårligst resultater
- Luksus (LVMH -6 %, Kering -11 %, Pandora -14 %)
- Banker (HSBC -8 %, Standard Chartered -11 %)
Sektorer med best resultater
- Forsvar (Rheinmetall +4 %, BAE Systems +3 %, Saab +6 %)
- Forsyning (RWE +2 %, SSE +2 %, E.ON +4 %)
Potensielt ødeleggende innvirkning på europeiske aksjer
«Det faktum at asiatiske land ble rammet mye hardere enn Europa, vil ikke være noen trøst for selskapene her», sier Michael Field, sjefstrateg i Morningstar. «En tollsats på 20% på alle europeiske varer er potensielt ødeleggende for mange bransjer, hvis disse tollsatsene faktisk er permanente og av fast karakter. Dette er usannsynlig, gitt at myndighetene har antydet at det vil være mulig å forhandle. Kortsiktige forstyrrelser er imidlertid uunngåelige, ettersom tollsatsene trer i kraft 5. april, noe som betyr at myndighetene ikke har tid til å stoppe prosessen.
«Forbruksvarer, helsevesenet og industrivarer vil være blant de sektorene som blir mest berørt av de nye tiltakene. Vi har ennå ikke tatt høyde for effekten av tollsatsene i våre kontantstrømprognoser og estimater av virkelig verdi.
«Det som vil gjøre situasjonen betydelig verre, er den forventede reaksjonen fra EU og den sannsynlige motreaksjonen fra amerikanske myndigheter, som alle vil øke skaden for eksport- og importselskaper. De kommende ukene vil vise om denne hendelsen har potensial til å omforme verdenshandelen, eller om det, som mange har spådd, er mulig å få til en avtale.»
Statsobligasjoner i eurosonen og Storbritannia steg i en flukt mot sikkerhet, noe som presset rentene ned fra nylig høye nivåer, mens euroen styrket seg mot dollaren.
«Den amerikanske dollaren har vist seg å være en av de største taperne på «frigjøringsdagen». Dollarindeksen falt til sitt laveste nivå på seks måneder på torsdag, med et fall på over 1,3%, ettersom investorene vurderer tolltariffenes innvirkning på veksten i USA», sier Daniela Sabin Hathorn, senior markedsanalytiker hos Capital.com.
Britiske aksjer gjør det bedre enn i EU, da Storbritannia slipper unna de strengeste tollsatsene
I London falt alle Storbritannias viktigste børsindekser, men mindre enn i Europa og Asia, ettersom Storbritannia ble rammet av en relativt mild tollsats på 10% - halvparten av det EU står overfor.
Den britiske FTSE 100-indeksen falt med rundt 1,5%, og nedgangen ble ledet an av de Asia-fokuserte bankene Standard Chartered STAN og HSBC HSBA. Burberry, hvis leverandørkjede er eksponert mot fremvoksende markeder, falt med mer enn 9%.
Fraktselskaper tynget av globale handelseffekter
I Danmark har potensielle forstyrrelser i den globale handelsdynamikken som følge av amerikanske tariffer også presset fraktselskapene nedover, og den danske shippinggiganten A.P. Møller - Mærsk MAERSK B falt 9,5% i København.
Så langt i år har Morningstar-analytiker Ben Slupecki redusert danske Mærsks og tyske Hapag-Lloyds HLAG estimaterfor virkelig verdi med henholdsvis 8% og 15% på grunn av tollsatsene, men det er fortsatt mindre enn markedets dom. Han mener at markedet har overreagert på Trumps tariffer, og minner om at tariffene under Trumps første presidentperiode ikke skadet disse selskapene.
«Mærsk og Hapag-Lloyd opplevde en volumvekst på 12% i 2018 og 2019, ettersom deres posisjon som de største transportørene gjorde det mulig for dem å tilpasse seg den endrede globale varestrømmen og de tilhørende ruteendringene, og komme ut på den andre siden i en sterkere posisjon enn tidligere», sier han.
«Likevel er den økte risikoen for fremtidige tollsatser og den tilhørende reduksjonen i handelsetterspørselen en større risiko etter de siste nyhetene», legger analytikeren til.
Ytterligere rapportering av Jocelyn Jovene, Sara Silano, Robert Van Den Oever, Fernando Luque, Ollie Smith, Christopher Johnson, Johanna Englundh.
Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.