Aksjemarkedene stuper når Trumps tollsatser truer med å skade veksten og øke inflasjonen

Omfattende tollsatser gjør markedsutsiktene mer usikre.

Tom Lauricella 04.04.2025 | 11:29
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av ett lastfartyg, USA:s, Storbritanniens och EU:s flaggor samt volatilitetssymboler.

Tariffene som president Donald Trump presenterte mot dusinvis av land onsdag, fikk de globale aksjemarkedene til å rase, ettersom avgiftene, som er verre enn forventet, anses å skade den amerikanske og globale økonomiske veksten og samtidig øke inflasjonen.

Aksjemarkedene kom med en hard dom over Trumps kunngjøring, som inkluderte en toll på 20% på EU-varer og mer aggressive tollsatser på asiatiske land. Aksjene falt kraftig, og Morningstar US Market Index åpnet ned 2,82%. Tapene økte raskt til 3,47% i den tidlige handelen.

Skaden var spredt over alle sektorene i Morningstar Style Box: Vekstaksjer med små selskaper hadde det mest dramatiske fallet på 4,30%, mens verdiaksjer med store selskaper tapte 1,66%.

S&P 500-indeksen falt med 3,29% ved åpningen av det amerikanske aksjemarkedet torsdag, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 4,41%. Aksjer med eksponering mot Sørøst-Asia som Apple AAPL, Nike NKE og Amazon AMZN falt, sammen med teknologiaksjer som Nvidia NVDA.

De europeiske børsene falt torsdag, og det var luksus- og bankaksjer, særlig de som er eksponert mot asiatiske markeder, som falt mest.

I valuta- og råvaremarkedene falt den amerikanske dollaren mot en kurv av valutaer, mens gullet ble presset til nye rekordnivåer rett under 3 200 dollar.

Statsobligasjonsmarkedene reagerte også, med stigende kurser og fallende renter i takt med at investorene søkte trygge havner.

Tariffpress på de nordiske børsene

I Stockholm falt OMXS30-indeksen for store selskaper med 3,6%, mens København-børsen gikk ned 2,3%, Oslo 2,2% og Helsinki 2,2%.

Nedgangen var størst blant bilrelaterte aksjer, som bilsikkerhetsgiganten Autoliv ALIV SDB og bilprodusenten Volvo Cars VOLCAR B. Blant de få vinnerne finner vi Saab SAAB B, som steg med nesten 6%.

I Danmark har potensielle forstyrrelser i den globale handelsdynamikken som følge av amerikanske tollsatser også presset fraktselskapene nedover, og den danske shippinggiganten A.P Møller Mærsk MAERSK B falt med 12% i København. Nokia NOKIA og Metso METSO lå nederst på Helsingforsbørsen, mens TGS TGS og Stolt-Nielsen SNI tynget på Oslo Børs.

Risiko for resesjon i USA

Økonomer på Wall Street mente at utfallet av tollsatsene var verre enn forventet. I stedet for å redusere usikkerheten, slik enkelte analytikere hadde spådd, endrer det omfattende tollregimet de globale økonomiske utsiktene på kort og lang sikt.

På kort sikt anses imidlertid virkningen i stor grad å være negativ.

«Risikoen for resesjon i løpet av det neste året har økt til minst en tredjedel», sier Preston Caldwell, seniorøkonom i Morningstar i USA. «Vi kommer til å nedjustere våre prognoser for BNP-veksten i 2025 og 2026 med rundt 0,5% hver.»

Caldwell understreker at omfanget av tolløkningene gjør det vanskelig å vurdere hvor dyptgripende skadene vil bli. «Denne typen regimeskifte er så nytt at historiske data og modeller som er utledet fra dem, bare er en beste gjetning», sier Caldwell. «Til sammen vil de økningene som ble kunngjort i dag - inkludert biltollene og andre tidligere kunngjorte økninger - bringe den gjennomsnittlige amerikanske tollsatsen opp på et sted nord for 20%, som er det høyeste nivået på over hundre år.»

«Den største faktoren er usikkerheten som tynger forbruket om et år. Kanskje lenger. Vil selskapene virkelig investere i produksjon i USA med muligheten for at mellomvalget eller valget i 2028 kan føre til en reversering av tollsatsene? Hvis Kongressen hadde vedtatt disse tollsatsene, ville det gitt dem litt mer gjennomslagskraft og troverdighet. Men dette er virkelig det verste av alle scenarier.»

Dominic Pappalardo, sjefstrateg for multi-asset i Morningstar Investment Management, sier at tolltariffenes innvirkning på økonomien kan presse Federal Reserve i retning av en løsere pengepolitikk. «Kunngjøringen ... kan være nok til at Fed flytter fokuset mer mot økonomisk svakhet enn inflasjon», sier han. «I så fall kan Fed bestemme seg for å gjenoppta rentekuttene tidligere enn først antatt.»

Men ikke engang det er gitt på forhånd, ettersom tolltariffene kan bidra til fornyet inflasjonspress. «Fed har vært fanget mellom å støtte økonomisk aktivitet og å bekjempe inflasjon, og dessverre legger dagens nyheter ytterligere press på begge deler», sier han.

Forfatteren eller forfatterne eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Tom Lauricella  is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer