Markedene ser frem til de foreløpige tallene for inflasjonen i euroområdet, som publiseres av Eurostat 1. april, og er bekymret for mulige amerikanske tollsatser på europeiske varer og ECBs neste skritt.
Inflasjonen forventes å være 2,2% høyere enn i mars 2024, ifølge FactSets konsensusestimat, og under februars tall på 2,3% på årsbasis.
Kjerneinflasjonen, som viser prisene eksklusive volatile komponenter som energi- og matvarekostnader, forventes å ligge på 2,5% på årsbasis i mars, ned fra 2,6% i februar.
«Den europeiske inflasjonen forventes å falle med 10 basispunkter i mars, noe som bringer årsveksten ned til bare 2,2%. Dette betyr at vi bare er 20 basispunkter over Den europeiske sentralbankens målnivå, noe som ytterligere reduserer presset på ECB for å fortsette med rentekuttene, noe som vil glede aksjemarkedene», sier Michael Field, sjefstrateg for europeiske aksjemarkeder hos Morningstar, og legger til at kjerneinflasjonen også nærmer seg det viktige målet på 2%.
I februar 2025 var tjenesteinflasjonen fortsatt den viktigste drivkraften bak den samlede HICP-inflasjonen, med et bidrag på 1,66 prosentpoeng. Mat, alkohol og tobakk bidro med 0,52 prosentpoeng, mens energi bidro med 0,01 prosentpoeng. Industrivarer utenom energi bidro med en økning på 0,14 prosentpoeng.
Vil inflasjonen i euroområdet nå målet på 2% innen 2025?
For første kvartal 2025 tror Goldman Sachs at kjerneinflasjonen i gjennomsnitt vil ligge på 2,56% på årsbasis, i tråd med Den europeiske sentralbankens prognoser som ble publisert i mars (2,5%). Økonomene forventer også at den vil avta de kommende månedene, i tråd med deres syn om at lønnsveksten normaliseres i løpet av de kommende kvartalene.
«Samtidig ser vi for oss at tjenestekomponenten tikker opp igjen i april, drevet av påskeferien, og dermed holder seg over ECBs prognoser for andre kvartal, men stort sett på linje deretter», skrev Goldman Sachs den 25. mars.
Når det gjelder den samlede inflasjonen, «med energipriser som er betydelig lavere enn i begynnelsen av året», mener økonomene at den «bare vil ligge marginalt over målet for hele 2025».
Flash-estimater for inflasjonen i euroområdet i mars vil bli publisert 1. april, dagen før de amerikanske tollsatsene forventes å tre i kraft. En handelskrig kan presse opp inflasjonen med 0,5%, ifølge ECB-sjef Christine Lagarde. I sin tale til Europaparlamentet 20. mars sa hun også at handelsfriksjoner påvirker den globale veksten, og at gjengjeldelsestoll og forstyrrelser i forsyningskjeden kan føre til høyere kostnader for europeiske bedrifter og forbrukere.
Hva vil ECB gjøre på sitt aprilmøte?
ECBs neste rentemøte finner sted i Frankfurt 17. april, og markedene er mer forsiktige med hensyn til ytterligere kutt etter at sentralbanken kuttet renten for sjette gang i mars. Det første kuttet i denne syklusen fant sted i juni 2024.
«Markedet har justert forventningene sine og ser nå for seg en innskuddsrente på 2% innen utgangen av året, en økning på rundt 20 basispunkter sammenlignet med estimatene for en måned siden», sier Filippo Casagrande, investeringsdirektør i Generali Investments. «Dette innebærer fortsatt to kutt til i løpet av året.»
I en fersk analyse konkluderte Goldman Sachs med at en «passende» politikk fra ECBs side ville være å senke renten som svar på USAs materialtoll, og de forutså et rentekutt i april.
Økonomisk divergens mellom USA og Europa flytter investeringene mot Europa
Ifølge Preston Caldwell, seniorøkonom for Morningstar i USA, kan tolltariffene føre til høyere priser i USA i de kommende månedene, noe som kan føre til en divergens mellom inflasjonen i USA og eurosonen.
«Etter hvert som gapet mellom amerikansk og europeisk inflasjon øker og gapet i BNP-vekst minker, blir europeiske aksjer i økende grad sett på som en attraktiv investering for internasjonale investorer», sier Field. Han legger til at verdivurderingene er i ferd med å ta igjen Morningstars estimater for virkelig verdi, så han ser «en beskjeden oppside når det gjelder verdivurdering, men momentumet er sterkt, og investorene fortsetter å pløye penger inn i Europa».
Faktisk viste data for aksje-ETF-er en endring i strømningsretningen de siste ukene, med et skifte fra amerikanske aksje-ETF-er til Europa-fokuserte.
Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.