Hvis du investerer i enkeltaksjer, er du sannsynligvis vant til å se overskrifter om de aksjene som har gjort det best over kortere perioder, for eksempel på årsbasis eller til og med ukentlig eller daglig avkastning. Det er to ulemper med denne tilnærmingen. For det første er det vanskelig å skape langsiktig formue ved å fokusere på kortsiktige resultater. I tillegg vil selv en aksje som gjør det bra, ha mindre effekt hvis det er få aksjonærer som drar nytte av den.
For å finne de investeringene som har skapt mest verdi i dollar, er verdiskaping et bedre mål. I forrige måned gikk jeg gjennom Morningstars fondsdatabase for å finne de fondene som har skapt mest verdi basert på markedets verdistigning i dollar. Denne gangen gjorde jeg en lignende øvelse på aksjesiden, med fokus på de aksjene som har skapt størst verdi basert på endringen i børsverdi (som gjenspeiler dagens aksjekurs multiplisert med totalt antall utestående aksjer) i løpet av de ti årene fra 2015 til 2024. For å få et mer fullstendig bilde av verdiskapningen la jeg til den totale verdien av utbetalt utbytte i den samme perioden.
Diagrammet nedenfor viser de 15 aksjene som har skapt mest verdi for aksjonærene basert på disse parameterne.
De 15 mest verdifulle amerikanske aksjene det siste tiåret
Aksjene på listen min har skapt en estimert aksjonærformue på 20,8 billioner dollar i løpet av de siste 10 årene. Det er mer enn fire ganger så mye som mitt estimat på rundt 4,6 billioner dollar for de 15 beste fondene. Å eie aksjer i et enkelt selskap er mye mer risikabelt enn å eie et bredt diversifisert fond, og sjansen for å oppleve et tap er mye høyere. Men hvis du klarer å investere i en lønnsom aksje, kan oppsiden være mye større.
Det gjelder spesielt med tanke på at selskaper med fremragende økonomiske resultater og aksjekursutvikling kan fortsette å overgå konkurrentene i mange år. De fleste av selskapene på listen min var allerede megakap-aksjer for 10 år siden. Tesla TSLA er et unntak. Selskapet har eksistert siden juli 2013, men det nådde ikke megacap-status før for et par år siden.
Mer generelt har alle medlemmene av «Magnificent Seven»-gruppen av store teknologiaksjer også generert betydelige aksjonærformuer i løpet av det siste tiåret. Som gruppe har Apple AAPL, Amazon.com AMZN, Microsoft MSFT, Alphabet GOOGL, Nvidia NVDA, Meta Platforms META og Tesla skapt rundt 16,1 billioner dollar i aksjonærverdier i løpet av tiårsperioden, noe som utgjør rundt tre fjerdedeler av totalen for de 15 største.
Sett fra et sektorperspektiv domineres listen av teknologirelaterte aksjer. Det bør ikke komme som noen overraskelse, med tanke på at teknologiaksjer har generert en meravkastning på mer enn 8 prosentpoeng i forhold til det bredere markedet de siste 10 årene.
Andre sektorer, som for eksempel sykliske forbruksvarer, finansielle tjenester og helsetjenester, er også blant de 15 beste. Fraværet av sektorer i den gamle økonomien, som forsyning, råvarer, industri og eiendom, er bemerkelsesverdig.
En annen fellesnevner for de 15 største verdiskaperne er en økonomisk vollgrav, eller et bærekraftig konkurransefortrinn. En økonomisk vollgrav er en strukturell egenskap som gjør det mulig for et selskap å opprettholde overskudd over en lang periode. Morningstars aksjeanalytikere definerer økonomisk overskudd som avkastning på investert kapital som overstiger vårt estimat av et selskaps kapitalkostnad eller vektede gjennomsnittlige kapitalkostnad. Bare ca. 20% av selskapene vi dekker, har en bred Morningstar Economic Moat Rating, mens ca. 40% har en smal vollgrav, og de resterende 40% ikke har noen vollgrav. Tolv av de 15 mest verdifulle aksjene har imidlertid en bred økonomisk vollgrav basert på våre analytikeres vurderinger, mens de resterende tre har en smal vollgrav. De økonomiske vollgravene har med andre ord vært nøkkelen til å skape verdi for aksjonærene.
Statistikk over økonomisk situasjon og vekst
Vekst har også vært et viktig kjennetegn. Vekstaksjer har hatt en betydelig avkastningsfordel i løpet av den tiårsperioden som studien omfatter, og har i gjennomsnitt gjort det nesten 4 prosentpoeng bedre enn verdiaksjer per år. Det er derfor ikke overraskende at de fleste aksjene på listen er vekstorienterte snarere enn verdiorienterte. Som tabellen ovenfor viser, har verdivinnerne generert betydelig bedre vekst i omsetning, driftsresultat og fri kontantstrøm enn markedet de siste ti årene.
Mange av selskapene på listen har også en "value-growth score", som gjenspeiler markedsaktørenes kollektive forventninger til fremtidig vekst og avkastningskrav som ligger godt over det generelle markedet. Noen få aksjer, blant annet Berkshire Hathaway BRK.B, JPMorgan Chase JPM og UnitedHealth Group UNH, har fortsatt å generere avkastning over gjennomsnittet til tross for at de heller mer mot verdisiden.
Med blikket rettet mot fremtiden
Aksjonærene i disse 15 selskapene har blitt rikelig belønnet i løpet av det siste tiåret. Men når det gjelder aksjeinvesteringer, er det ikke sikkert at fortiden er en prolog. Det som virkelig betyr noe for investorer som vurderer et nytt kjøp, er selskapets fremtidsutsikter og hvorvidt den nåværende aksjekursen gir en sikkerhetsmargin.
Morningstar Ratings og verdivurderinger
På den fronten er formuesskaperne en blandet bukett. Tre av aksjene på listen - Alphabet, Microsoft og UnitedHealth - handles med store nok rabatter i forhold til våre analytikeres estimater av virkelig verdi til å oppnå Morningstar Ratings på 4 stjerner. Fire av de 15 har en rating på 3 stjerner, noe som indikerer at de verken er vesentlig under- eller overvurdert basert på våre analytikeres vurderinger. Seks andre - Apple, Broadcom AVGO, Eli Lilly LLY, Mastercard MA, Tesla og Visa V - handles for tiden over våre estimater av deres virkelige verdi, noe som gir dem 2-stjerners rangering. Til slutt, JPMorgan Chase og Walmart WMT handles begge til en betydelig premie i forhold til våre estimater av virkelig verdi. Avhengig av skatteforhold og andre faktorer kan det være lurt å vurdere å selge.
Forfatteren eller forfatterne eier aksjer i ett eller flere verdipapirer som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.