Investorer som forventer rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i løpet av de kommende månedene, kan bli svært skuffet.
Et robust arbeidsmarked, sunn økonomisk vekst og høy etterspørsel fra forbrukerne peker mot en økonomi som er i «en utrolig sterk posisjon», forklarer PIMCO-økonom Tiffany Wilding. Samtidig har inflasjonspresset vist seg å være sterkere enn Fed-toppene hadde håpet.
På toppen av det hele sier Wilding at «vi går inn i en periode med økt usikkerhet om regjeringens politikk» fra Trump-administrasjonen. Effekten av nye politiske tiltak som toll på inflasjon og vekst er i stor grad ukjent. Analytikere sier at det er en oppskrift på en lengre rentepause. Terminmarkedene for obligasjoner forventer nå bare ett rentekutt i 2025, mens en Wall Street-gigant spår at sentralbanken er helt ferdig med å kutte renten i denne syklusen.
Fed venter med rentekutt inntil videre
Etter å ha hevet styringsrenten til et målintervall på 5,25%-5,50% i kampen mot tiår med høy inflasjon i 2022 og 2023, senket Fed renten med et helt prosentpoeng i løpet av tre møter i slutten av 2024. Deretter valgte sentralbanken å holde renten stabil i intervallet 4,25%-4,50% på sitt siste møte i januar, med henvisning til solide forhold på arbeidsmarkedet og at inflasjonen fortsatt er «noe forhøyet».
Hvordan går Fed videre herfra?
«I løpet av de neste to møtene er insentivet for Fed å vente og se», sier Simon Dangoor, leder for Fixed Income Macro Strategies hos Goldman Sachs Asset Management. «Kombinasjonen av bedre vekst, en inflasjon som ligger moderat over målet - og som kanskje ikke har det nedadgående momentumet som vi hadde forventet - og denne politiske usikkerheten betyr at Fed vil holde seg på sidelinjen inntil videre.»
Fed-sjef Jerome Powell har sluttet seg til denne oppfatningen. «Ettersom vår politikk nå er betydelig mindre restriktiv enn den har vært, og økonomien fortsatt er sterk, trenger vi ikke å ha hastverk med å justere vår politikk», sa han til lovgivere på Capitol Hill tirsdag.
Statsobligasjonsrenter og føderale renter
Fortsatt høy inflasjon, mens arbeidsmarkedet holder stand
De økonomiske dataene som ble offentliggjort etter det siste Fed-møtet, har bare forsterket bildet av en sunn økonomi med høy inflasjon.
Konsumprisindeksen steg i januar med 0,5% på månedsbasis og med 3,0% på årsbasis. Det var betydelig høyere enn økonomene hadde forventet, selv om de fleste var forsiktige med å karakterisere rapporten som et tegn på at arbeidet med å senke inflasjonen er i ferd med å avta, og ikke at inflasjonen står foran en betydelig oppgang.
KPI vs. kjerne-KPI
Likevel sendte dataene aksjene ned og obligasjonsrentene opp da markedene fordøyde de uvelkomne nyhetene. «Markedet hadde innarbeidet en viss fordel av Feds lettelser», forklarte Dominic Pappalardo, sjefstrateg for multiaktiva hos Morningstar Investment Management. Han beskrev markedets reaksjon som en «avvikling av denne optimismen».
Bak Feds tilbøyelighet til å bli sittende er et robust arbeidsmarked, ifølge analytikerne. Mange datapunkter tyder på at høyere renter ennå ikke har skadet sysselsettingssituasjonen i USA. Nonfarm Payrolls Report for januar viste at den amerikanske økonomien skaper nye jobber i et sunt tempo, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er relativt lav.
Månedlig endring i lønninger
Pusterom for Fed
Fed-tjenestemenn har rom for å vente på mer data. «De kommer til å være tålmodige på dette tidspunktet, gitt at økonomien ikke trenger at de handler», sier Vishal Khanduja, leder for bredmarkedsteamet for rentepapirer hos Morgan Stanley Investment Management.
Analytikere sier at Fed kan fortsette å vente med mindre inflasjonen avkjøles ytterligere eller det skjer en dramatisk nedgang i arbeidsmarkedet. Og ser vi bort fra den intradaglige uroen i aksjer og rentepapirer, ser det også ut til at markedene takler usikkerheten. Morningstar US Market Index har steget med 4,3% siden starten av året.
«Markedet kan vente og se så lenge det får gode vekstdata», sier Dangoor. En del av denne motstandsdyktigheten kommer av tilliten til at Fed ikke vil nøle med å lempe på politikken hvis bildet skulle endre seg. «Jeg tror markedet vil oppdage at Fed er villig til å sette ned renten hvis de [ser] svakhet i de økonomiske dataene», sier han.
Politikken er fortsatt usikker
Bildet kompliseres av det politiske landskapet i Washington. Trump-administrasjonen sendte bølger gjennom de globale markedene tidligere denne måneden da den kunngjorde nye tollsatser på varer fra USAs handelspartnere. Analytikerne er generelt enige om at denne politikken kan ha en inflasjonsdrivende effekt på økonomien, men det er for tidlig å fastslå hvor stor denne effekten vil bli. En høyere inflasjon over tid vil øke terskelen for rentekutt fra Feds side ytterligere. Økonomer sier at andre politiske tiltak, som strengere innvandringsregler, kan bremse veksten i arbeidsmarkedet.
Nå som Fed foreløpig avventer, sier Khanduja at han forventer at utviklingen i finanspolitikken vil stå i sentrum for investorene i løpet av det neste kvartalet eller to.
Markedene forventer færre rentekutt
Nedtrappingen av optimismen knyttet til rentekutt finner sted i terminmarkedene for obligasjoner, der forventningene til Feds politikk er innebygd i handelsaktiviteten.
For en måned siden så obligasjonshandlerne en sjanse på omtrent 23% for at Fed ville kutte renten med et kvart prosentpoeng i mars, ifølge CME FedWatch Tool. I dag har oddsen redusert til 2.5%. Samlet sett priser markedene inn bare ett rentekutt på 0,25 prosentpoeng til for resten av 2025, sammenlignet med forventningene om seks eller til og med syv rentekutt på slutten av sommeren i fjor. Ved utgangen av 2024 forventet markedene rundt to kutt.
Forventninger til Federal Funds-rentemålet for møtet 19. mars 2025
De fleste analytikere forventer at det eneste kuttet vil komme i andre halvår, hvis det i det hele tatt kommer. Noen prognosemakere på Wall Street har antydet at denne syklusen med lettelser i politikken kan være over, noe som betyr at investorene ikke bør forvente flere kutt i år.
«Inflasjonsoppgangen i januar gjør oss trygge på at Feds nedtrappingssyklus er over», skrev økonomene i Bank of America i et kundebrev på fredag. De legger til at et usikkert politisk landskap også taler for en forlenget pause. «Hovedpoenget er at Fed ikke har noen grunn til å kutte ytterligere.»
Andre analytikere forventer to kutt i andre halvdel av 2025, i tråd med Feds prognoser som ble publisert etter møtet i desember. Wilding maner til forsiktighet rundt disse spådommene: «Man må være litt forsiktig med den prognosen, med tanke på den store usikkerheten vi befinner oss i på grunn av de politiske svingningene.»
Kan Fed heve renten i 2025?
Hvis de økonomiske forholdene forblir relativt stabile, ser de fleste analytikere ikke en renteøkning fra Feds side som et sannsynlig scenario. Men hvis det økonomiske bildet endrer seg, vil også utsiktene for sentralbanken endre seg.
«I de fleste scenarier er terskelen for at Fed skal heve renten ganske høy», forklarer Dangoor. Han sier at sentralbanken må se en «meningsfull tilstramming i arbeidsmarkedet, kombinert med en viss økning i inflasjonsdynamikken, ikke bare treghet».
Pappalardo legger til at flere svake KPI-data som i januar vil gjøre det stadig vanskeligere for Fed å kutte rentene i det hele tatt, og at det i verste fall kan føre til renteøkninger igjen.
Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.