Hva er forskjellen mellom en ETF og et fond?

Valget mellom en ETF og et fond trenger ikke å være opplagt, og det er flere fordeler og ulemper å ta hensyn til

Johanna Englundh 18.02.2025 | 11:34
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration de collage du mot "FNB" avec une horloge et des formes en arrière-plan.

Børshandlede fond (ETF-er) er på mange måter en videreutvikling av verdipapirfond. ETF-er er som verdipapirfond som handles hele dagen, men de er mer transparente og tilgjengelige. Og de er ofte billigere enn sine forgjengere blant verdipapirfondene. Ordet ETF kommer fra det engelske «Exchange-traded fund», som på norsk betyr nettopp børshandlet fond.

Men disse fordelene gjelder ikke alle ETF-er. Noen påståtte fordeler med ETF-er er overdrevne, mens andre er undervurdert.

La oss se nærmere på ETF-er og aksjefond og hvilke fordeler som virkelig er viktige for investorer.

Ulike måter å kjøpe og selge ETF-er og fond på

Investorer kan handle ETF-er på samme måte som aksjer: De kan kjøpe en ETF som en langsiktig beholdning, shorte dem, kjøpe og selge opsjoner på dem og låne dem ut til andre mot en avgift. Denne allsidigheten kan tiltrekke seg en mangfoldig investorbase, noe som bidrar til ETF-enes robuste likviditetsøkosystem. Dette gjør at ETF-er kan handles til eller nær sin netto aktivaverdi og begrenser kostnadene for investorene.

Fondsordrer er derimot priset til NAV (netto aktivaverdi) på slutten av dagen, noe som betyr at investorer kun kan handle til sluttkurs. Det finnes også noen fond som handles sjeldnere enn dette. De har heller ikke samme allsidighet som ETF-er når det gjelder shortsalg, opsjoner og utlån, og salgskostnader kan gjøre dem kostbare å handle, noe som gjør fondene mye mindre fleksible enn ETF-er.

Muligheten til å handle ETF-er som aksjer er imidlertid ikke noen stor fordel for de fleste investorer. De fleste som investerer i fond, gjør det med et langsiktig perspektiv, noe som betyr at denne hyppige handelsmuligheten ikke er særlig nyttig. I noen tilfeller kan det også være negativt, hvis det fører til at sparere kjøper og selger irrasjonelt. Men samtidig kan det være frustrerende hvis du må selge fondene dine og må vente 2-5 børsdager før pengene er på kontoen din.

Åpenhet

De fleste ETF-er publiserer beholdningene sine på daglig basis, slik at investorene kan se nøyaktig hva som er i porteføljene deres på daglig basis i stedet for kvartalsvis som de fleste fond. Daglig åpenhet øker ansvarligheten og fjerner noe av mystikken rundt diskresjonære aktive forvaltere. Men det tilfører lite verdi for de fleste investorer, som sannsynligvis ville hatt mer nytte av å gå ut og puste litt frisk luft enn å sjekke ETF-enes daglige beholdning.

Tilgjengelighet

Ingen minimumsinvestering eller innovative strategier, der det er hensiktsmessig, gir ETF-er en fordel i forhold til fond når det gjelder tilgjengelighet, men investorer har ikke behov for de fleste av de tusenvis av ETF-strategiene som er tilgjengelige. For dem som er på jakt etter en norgeregistrert ETF, er imidlertid utvalget begrenset - så de som er interessert i ETF-er, må kanskje se seg om etter utenlandske alternativer. Det finnes imidlertid mange slike, så utvalget kan ikke kritiseres totalt sett.

Gebyrer og kostnader

I likhet med fond har ETF-er et forvaltningshonorar. Selv om ETF-er ofte har lavere gebyrer enn fond, er det flere faktorer å ta hensyn til når man analyserer kostnadene ved en ETF.

Kapitalforvaltere priser ofte ETF-gebyrer på samme nivå som den institusjonelle andelsklassen i fond, uten salgsgebyrer. Dette er en av grunnene til at en gjennomsnittlig ETF koster halvparten så mye som et gjennomsnittlig aksjefond (0,50% sammenlignet med 1,01%).

Når du handler en ETF, må du altså betale kurtasje som et engangsbeløp, på samme måte som når du handler aksjer. Hvis du handler en utenlandsk ETF, påløper det også et valutavekslingsgebyr.

Hvis du sammenligner en ETF og et fond som følger samme indeks, er det ikke sikkert at forskjellen i gebyrer veier opp for handelskostnadene (kurtasje) knyttet til ETF-en. Det kan være billigere å velge et indeksfond med lave gebyrer.

Månedlig sparing

En av de største fordelene jeg ofte fremhever med fond, er muligheten til å spare månedlig på en enkel måte. Men det er også mulig å starte en månedlig sparing i ETF-er, så for de som ønsker å opprette en automatisk sparing i en ETF, er dette også mulig.

ETF-er vs. fond: bunnlinjen

ETF-er har en rekke fordeler i forhold til fond. Noen, som lavere gebyrer, kan utgjøre en stor forskjell for investorer, mens andre ikke vil bli lagt merke til. Men de er avhengige av disiplinert investering for å fungere. Investorer bør vurdere sin egen atferd før de bestemmer seg for om de skal kjøpe en ETF eller et fond, for å finne ut hva som er formålet med investeringen og hvilket produkt som passer best til porteføljen. Som alltid trenger ikke det ene å utelukke det andre, og du kan selvsagt ha en portefølje med begge deler. Husk å lese alle gebyrer og investeringsprospektet for å kunne ta en informert investeringsbeslutning.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer