Mandag 3. februar nådde gullprisen en ny rekordhøy verdi, drevet av en bølge av investeringer i tilfluktsaktiva etter at USAs president Donald Trumps beslutning om å innføre handelstoll mot Canada, Kina og Mexico økte frykten for inflasjon som kan svekke den økonomiske veksten.
Spotprisen nådde 2 830 dollar per unse mandag morgen, før den falt tilbake til 2 812 dollar, til tross for den sterke dollaren, som det gule metallet historisk sett har en omvendt korrelasjon med.
«Det er som om vi står overfor en astral konjunksjon som forener ulike typer investorer», sier Maurizio Mazziero, finansanalytiker og råvareekspert. «Privatinvestorer er trygge på gull, ettersom det har vært den aktivaklassen som har gitt best avkastning i 2024, med en avkastning på 27%, som stiger til 36% for euro-baserte investorer. Samtidig ser pengeforvaltere på gullallokering som en forsikring med tanke på geopolitisk risiko og risiko knyttet til handelstariffer, samtidig som aksjekursene fortsatt ligger på høye nivåer».
Sentralbankene i fremvoksende markeder er fortsatt sultne på gull
I mellomtiden fortsetter sentralbankene å gjøre massive oppkjøp: Ifølge data fra World Gold Council økte de globale gullreservene med 694 tonn i løpet av de ti første månedene i fjor, noe som er på linje med rekordåret 2023.
I løpet av de tre første kvartalene i fjor registrerte Indias sentralbank nettokjøp av gull på 77 tonn, etterfulgt av Tyrkias sentralbank med 72 tonn, noe som økte gullreservenes andel av de totale valutareservene til 34%. Den tredje største kjøperen av gull i 2024 var den polske sentralbanken med 69 tonn. Kina, som har vokst frem som den største gullkjøperen de siste årene, ligger på fjerdeplass med i underkant av 30 tonn.
«De vestlige landenes beslutning om å innføre sanksjoner mot Russlands sentralbankreserver i 2022 var et punkt uten retur og antyder at ethvert land som befinner seg i sterk politisk uenighet med Vesten, implisitt kan risikere å få sine eiendeler konfiskert i fremtiden», sier Peter Kinsella, global leder for valutastrategi hos Union Bancaire Privée. «Som et resultat av dette har sentralbanker over hele verden økt sine gullreserver, og denne trenden vil sannsynligvis fortsette i 2025.»
Undersøkelsen 2024 Central Bank Gold Reserves Survey, som er utført på oppdrag fra World Gold Council, viser at 69% av de spurte sentralbankene forventer ytterligere nettokjøp av gullreserver, om enn i moderat omfang, i fremtiden. De la vekt på edelmetallets rolle som et strategisk aktivum for å redusere porteføljerisiko og diversifisere valutareserver. 83% av sentralbankene i industrialiserte land setter også sin lit til gullets tradisjonelle funksjon som inflasjonssikring og som en trygg havn i krisetider. Blant de undersøkte sentralbankene i fremvoksende markeder ligger denne andelen på 90%.
«I bakgrunnen ligger alltid BRICS-prosjektet om å lansere en ny valuta knyttet til gull som skal brukes i handelen i stedet for den amerikanske dollaren», legger Mazziero til. «Det faktum at Trump har varslet 100% toll for dem som ønsker å innføre den nye valutaen, viser at det faktisk er gjennomførbart, og at det finnes en bekymring for det.»
Når vil gullet nå 3000 dollar?
I det store og hele er investorene positive til gull i 2025. Ifølge Kinsella i UBP kan gullprisen «fortsette å stige mot nivåer på rundt 2900-3000 dollar per unse». Analytikerne i JP Morgan skriver også i sine årlige utsikter at de forventer at gullprisen vil stige til over 3000 dollar, særlig hvis USAs politikk blir mer forstyrrende i form av høyere tollsatser, økte handelsspenninger og økt risiko for økonomisk vekst.
«Det er vanskelig å komme med prisprognoser», advarer Maurizio Mazziero, «vi seiler på åpent hav, på nivåer som aldri har vært nådd før: Jeg vil si at 3000 dollar nå er innen rekkevidde, men stigningen kan også strekke seg mot 3200 dollar per unse. Jeg tror ikke noen kan fastslå det med en god tilnærming».
Diego Franzin, leder for porteføljestrategier hos Plenisfer Investments SGR, minner til slutt om at «uavhengig av kortsiktige pristrender vil gull fortsette å være en sterk diversifiseringsfaktor som bidrar til å begrense volatiliteten i porteføljen takket være den lave korrelasjonen med andre aktiva og gir beskyttelse mot inflasjon».
Forfatteren(e) eier aksjer i ett eller flere verdipapirer som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.