Vi undersøker for øyeblikket sporadiske problemer som påvirker tilgangen til enkelte artikler og sider på nettstedet vårt. Vi beklager ulempene og jobber med å løse dette så raskt som mulig.

Hva kan vi forvente oss av europeiske aksjer i 2025?

Hvilke faktorer vil drive de europeiske markedene oppover i 2025, og hvor ligger risikoen?

Michael Field, CFA 06.01.2025 | 12:59
Facebook Twitter LinkedIn

Collage with the year "2025" at the center, a fading numeral 4 above, and icons and photos in the background

På denne tiden av året får vi spørsmål fra journalister om hvilket nivå vi tror markedene kan nå innen 2025. For øyeblikket ser vi en oppside på rundt 5% i forhold til vårt estimat for virkelig verdi for europeiske aksjer. I et historisk perspektiv er det ikke superbillig, men det er heller ikke dyrt, og i forhold til den premien som globale og amerikanske aksjer sitter på, er det et av de beste alternativene der ute.

Forbedret makroøkonomisk bakgrunn

Vi er i en bedre økonomisk situasjon enn vi var på denne tiden i fjor. Det ville ikke vært vanskelig med tanke på at Storbritannia var inne i en teknisk resesjon, og at euroområdet ikke lå langt etter. BNP-veksten for begge regionene ligger an til å bli nær 1% for hele 2024, noe som er en solid forbedring. Sentralbankene forventer en vekst på rundt 1,5% i 2025, noe som er en ytterligere oppgang fra i år.

I tillegg kommer den fallende inflasjonen, som nå ligger rett over målet på 2% i euroområdet og Storbritannia. I 2025 forventer vi at inflasjonen vil holde seg godt under kontroll, med mindre det kommer et massivt sjokk utenfra. Til slutt, rentenivået: Denne måneden senket ECB innskuddsrenten til 3%, med en forventning om at den kan falle med ytterligere 100 basispunkter i løpet av 2025. Dette vil bety en halvering av rentenivået sammenlignet med for bare ett år siden, noe som vil være en betydelig stimulans for bedrifter og forbrukere i Europa.

Handelsrestriksjoner

Selv om den europeiske økonomien bedrer seg, utgjør USAs potensielt negative handelspolitikk en stor risiko for europeiske aksjer. I november diskuterte vi i detalj de ulike tiltakene som kan bli iverksatt.

Vi mangler fortsatt detaljer om den planlagte politikken, men det som er klart, er at Europa neppe vil unnslippe vreden fra en president som anser et handelsoverskudd med USA som ensbetydende med å «stjele amerikanske arbeidsplasser». Når det er sagt, er det et stort gap mellom det president Trump har lovet å gjøre, og de endringene han kan gjennomføre når han tiltrer. Dette gjelder spesielt når det kommer til Inflation Reduction Act, der flere titalls republikanske kongressmedlemmer allerede har gått sammen om å motsette seg potensielle kutt.

Kommende politisk implosjon

Det er ikke bare amerikansk politikk som kan utgjøre en risikofaktor for europeiske aksjer i 2025. Politiske problemer mye nærmere hjemlandet har allerede en negativ innvirkning. Frankrike har nettopp utnevnt sin fjerde statsminister i 2024, og den nye regjeringen sliter med å bli enige om et budsjett.

I Tyskland har sammenbruddet i koalisjonen under forbundskansler Olaf Scholz skapt stor usikkerhet. Velgerne er misfornøyde, og det er ingen klar vei til fremgang når det gjelder å løse de strukturelle problemene som holder den tyske økonomien tilbake. 23. februar er det planlagt parlamentsvalg.

Den politiske usikkerheten har tynget de europeiske aksjemarkedene i 2024, og den franske CAC 40-indeksen har falt med nesten 3% hittil i år, mens den tyske DAX-indeksen også har sakket akterut i forhold til det bredere europeiske markedet. Den populistiske høyredreininga har vært tydelig ikke bare i disse to landene, men i hele Europa. Frankrike og Tyskland er imidlertid grunnfjellet i den europeiske økonomien, og ytterligere turbulens i 2025 vil ha en negativ effekt på aksjemarkedene i regionen.

Valutarisiko

Donald Trumps «drill baby drill»-mantra og sannsynligheten for høyere renter i USA enn i Europa i 2025 kan føre til at euroen svekker seg ytterligere mot dollaren. Effekten av valutakurser er selvsagt aldri utelukkende positiv eller utelukkende negativ. For europeiske aksjer med stor virksomhet i land med dollarkurs kan en billigere euro være en velsignelse, både i form av omregningsgevinster og økt konkurransekraft. Men det finnes også klare negative konsekvenser, særlig i form av høyere kostnader for europeiske bedrifter og forbrukere. Etter krigen i Ukraina og sanksjonene mot russisk gass har vi kjøpt store mengder LNG importert fra USA, og kostnadene for dette vil øke hvis euroen faller ytterligere mot dollaren i 2025.

God sikt fremover

En oppgang på 5% i de europeiske aksjemarkedene kan være vanskelig å nå. Men en oppgang er en oppgang, og relativt sett er Europa fortsatt et av de mest attraktive aksjemarkedene i 2025.

Tallet skjuler også hvor attraktive mulighetene er i de europeiske aksjemarkedene. Sektorer som for eksempel sykliske konsumaksjer handles med rabatter på nærmere 25%, et gap som kan bli betydelig mindre i 2025 etter hvert som rentekuttene slår gjennom i forbrukernes lommebøker.

Det at vi allerede før vi går inn i det nye året er klar over så mange store risikoer vi står overfor, er en stor fordel som vi ikke har hatt på mange år. 2020 startet sterkt, før økonomien kollapset under vekten av covid-19. På samme måte tok krigen i Ukraina oss fullstendig på sengen i 2022. Det betyr ikke at vi nå kan være tilfredse, eller at det ikke vil komme flere utfordringer i 2025, men vi har i det minste et balansert syn på avveiningen mellom risiko og avkastning på forhånd.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle policy.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  Senior equity analyst for Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer