Vi undersøker for øyeblikket sporadiske problemer som påvirker tilgangen til enkelte artikler og sider på nettstedet vårt. Vi beklager ulempene og jobber med å løse dette så raskt som mulig.

De største risikoene for det amerikanske aksjemarkedet i 2025

Hold et øye med inflasjonen, høye verdivurderinger og det usikre politiske landskapet.

Sarah Hansen 06.01.2025 | 12:35
Facebook Twitter LinkedIn

Collage med årtalet "2025" i mitten, en bleknande siffra 4 ovanför samt ikoner och foton i bakgrunden

Det nye året vil by på mye medvind for markedene og økonomien, men det vil også bringe med seg risikoer. Her er seks strateger og økonomer sine vurderinger av truslene mot veksten og markedene de vil følge med på i det nye året, fra svak inflasjon til politisk usikkerhet.

Inflasjonen er i ferd med å skyte fart

«Den risikoen jeg har tenkt mest på, er inflasjon», sier Marci McGregor, leder for porteføljestrategi i Chief Investment Office hos Merrill og Bank of America Private Bank. Hun forteller at inflasjonssykluser (som den i kjølvannet av covid-19-pandemien) gjennom historien har hatt en tendens til å ha flere topper, og at det ofte er lange tidsforsinkelser mellom disse toppene. Det betyr at det ikke er utelukket at inflasjonen kan ta seg opp igjen i løpet av de kommende månedene eller årene.

KPI vs. kjerne-KPI

McGregor mener at inflasjonstallene de siste månedene tyder på at fremgangen med å få prispresset ned til Federal Reserves målnivå har stoppet opp. «Vi må være oppmerksomme på risikoen for at inflasjonen begynner å ta seg opp igjen», sier hun.

Det kan innebære en for tidlig slutt på Feds rentekutt, eller til og med at Fed hever renten igjen - noe som kan skremme investorene. McGregor understreker at dette ikke er hennes basisscenario, men at det er en mulighet som det er verdt å være oppmerksom på.

Den svake inflasjonen «begynner virkelig å endre bildet i markedet», tilføyer Jim Caron, Chief Investment Officer i Portfolio Solutions Group hos Morgan Stanley Investment Management. «Det er ikke vårt basisscenario, men det er absolutt en risiko.»

Hikke på tilbudssiden

I løpet av det siste året eller to har mye av fremdriften i den amerikanske økonomien - og fremgangen i desinflasjonen - vært takket være styrken på tilbudssiden av den økonomiske ligningen, ifølge Josh Hirt, seniorøkonom for USA i Vanguard. Produktiviteten i arbeidsmarkedet har vært mye høyere enn tidligere, og økt innvandring har økt tilgangen på arbeidskraft. «Dette er svært viktige aspekter som bidrar til å forklare hvordan [økonomien] var i stand til å vokse mens prispresset var dempet», sier han.

En av de store risikoene for økonomien neste år er at denne dynamikken forstyrres. Ifølge Hirt vil for eksempel den påtroppende Trump-administrasjonen «føre en strengere innvandringspolitikk enn de siste årene».

Geopolitiske hendelser kan også forstyrre tilgangen på både varer og arbeidskraft. «Skjer det noe i verden som kan skape nye tilbudssjokk?» spør Steven Wieting, sjeføkonom og investeringsstrateg i Citi Wealth. Slike hendelser kan være tollsatser eller konflikter i utlandet, som i Midtøsten eller Ukraina. «Vi har gjort store fremskritt med å normalisere økonomien», sier Steven Wieting, «og vi ønsker ikke å få en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.»

Uforsonlige verdivurderinger

En viktig endring i aksjemarkedet det siste året har vært en jevn økning i verdivurderingene (den premien investorene er villige til å betale for inntjeningen til et børsnotert selskap). Ifølge Morningstars mål handles det amerikanske aksjemarkedet til en premie på rundt 5% over den iboende verdien. Før nedsalget i desember var denne premien så høy som 6,9%. Tidligere i år ble aksjene handlet med rabatt.

«Verdsettelsene er ikke like tilgivende som de var da vi startet i 2024», sier Seth Meyer, global leder for kundeporteføljeforvaltning hos Janus Henderson Investors. Strammere verdivurderinger betyr mindre rom for å hente seg inn igjen når markedet får en fartsdump, noe som betyr at aksjer er mer sårbare for tilbakeslag. Dette er en av grunnene til at aksjene falt etter at Fed reviderte sin prognose for rentekutt i 2025.

«Det vi må passe oss for i det nye året, er at vi er priset for perfeksjon», tilføyer Matt Rowe, leder for porteføljeforvaltning og cross-asset-strategier hos Nomura Capital Management. «Ethvert avvik fra perfeksjon vil resultere i noen ganske kraftige negative karakterer.»

Politisk usikkerhet i Washington

Det største spørsmålstegnet for markedene og økonomien i 2025 er utvilsomt den politiske retningen i Washington. Den påtroppende presidenten Donald Trump gikk til valg på omfattende endringer, blant annet nye tollsatser, skattekutt og avregulering, men det er uklart hvordan disse løftene vil bli omsatt i handling.

«Hvordan [Trumps] politikk blir implementert, vil være svært viktig for veksten på kort sikt», sier Meyer. Selv om de langsiktige utsiktene ikke vil endre seg like mye, tror han at måten Trump implementerer tollsatser eller andre endringer på, «vil ha stor innvirkning på hvordan vi ser på veksten i 2025, noe som vil påvirke verdsettelsene».

Caron påpeker at investorer heller ikke bør glemme de positive mulighetene som finnes her: «De fleste fokuserer på de negative sidene ved disse risikoene, men det kan være at tollsatsene ikke er så ille som folk tror, eller at forholdet mellom USA og Kina bedrer seg mer enn folk tror. Det kan endre narrativet til det bedre. Folk ser ikke på det som en risiko, men det er en risiko hvis du går glipp av den.»

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer