Samtidig som det kinesiske aksjemarkedet var i ferd med å hente seg inn etter en lang periode med svak utvikling, åpnet Donald Trumps comeback for en ny handelskrig med USA. De innenlandske aksjemarkedene falt umiddelbart etter valget, og utstrømmingen av fond er allerede tydelig.
Kapitalforvaltere med fokus på regionen ser på hva dette betyr for investorene, og hvordan Kina trolig vil reagere videre.
Viktige spørsmål for investorer i Kina:
- Vil Trumps andre periode bli en gjentakelse av den forrige?
- Vil Kina lansere flere stimulansetiltak, og når?
- Er kinesiske aksjer nå mer risikable?
- Vil utstrømmingen fra Kina fortsette?
Kina og USAs handelskrig - del to?
Hva kan investorene forvente? Under valgkampen lovet Trump toll på 60% eller mer på alt som produseres i Kina i løpet av sin andre presidentperiode, i et forsøk på å beskytte amerikansk industri og arbeidsplasser.
Noen hevder at dette kanskje ikke blir noe av.
«Vi tror at kravet om 60% toll kan være et utgangspunkt for forhandlinger snarere enn et fast tall», sier Lynn Song, sjeføkonom for Kina hos ING, i en kommentar som ble publisert 6. november.
Og til tross for retorikken endte den første handelskrigen med våpenhvile etter at Kina gikk med på å akseptere flere landbruksvarer fra USA. Song sier at et lignende utfall denne gangen - at Kina øker importen av amerikanske varer - vil være et kjærkomment resultat for den nye Trump-administrasjonen og lette på den spente diplomatiske situasjonen.
Sandy Pei, senior porteføljeforvalter for Asia ex-Japan hos Federated Hermes, sier til Morningstar at den kinesiske økonomien allerede har endret seg i forkant av regjeringsskiftet i USA neste år.
Kinesiske selskaper har etablert alternative produksjonsbaser i Sørøst-Asia, Øst-Europa og Mexico, mens noen selskaper også har kapasitet i USA.
Pei mener også at det er rom for en viss svekkelse av den kinesiske valutaen, noe som vil gjøre eksport billigere og import dyrere. Selv om noe av effekten av tollsatsene vil bli delt av forbrukerne, «bør nettoeffekten være håndterbar».
Uansett hva som skjer, vil ikke tollsatsene komme umiddelbart. INGs Song tror at tariffene tidligst vil inntreffe i tredje kvartal 2025, mens en mer sannsynlig tidsramme er fjerde kvartal 2025 eller til og med første kvartal 2026.
Stimulanser fra Kina nå?
De siste månedene har et vanlig argument vært at en Trump-seier og det opplevde sjokket fra ytterligere tollsatser vil føre til en mer aggressiv stimulans fra Kina for å kompensere for det sannsynlige eksporttapet.
Dette kommer i kjølvannet av tidligere tiltak for å stimulere den lokale økonomien, for eksempel den første pengepolitiske stimulansepakken i september, som ga et kortsiktig løft til markedene.
«Vi befinner oss i en typisk likviditetsfelle», sa Erik Lueth, global økonom for fremvoksende markeder i Legal and General IM, i et videointervju med Morningstar «og vi tror ikke at dette kommer til å gjøre susen på det stadiet vi er i nå».
Den 11. november presenterte Kina en gjeldspakke på 10 billioner yuan (1,40 billioner dollar) for å lette lokale myndigheters finansieringsproblemer og stabilisere den svake økonomiske veksten. Planen innebærer en engangsøkning i lokale myndigheters gjeldsutstedelse på 6 billioner yuan over tre år og en spesiell gjeldsutstedelse på 4 billioner yuan under den årlige kvoten i fem år.
«Selv om omfanget av dette programmet er i den øvre enden av forventningene i markedene, er det viktigere hva de ikke sa. Det ble ikke nevnt noe om kjøp av usolgte eiendommer eller stimulering av forbruket», sier Justin Thomson, CIO og leder for internasjonale aksjer hos T. Rowe Price, i et intervju med Morningstar.
«Kina er ikke forberedt på å komme i forkant med tolltariffer, og holder kruttet tørt til det nye året.»
Er kinesiske aksjer mer risikable nå?
Det kinesiske aksjemarkedets første reaksjon på Trumps valgseier viste moderat kapitalutstrømning og kursfall. Ifølge data fra Morningstar trakk globale investorer ut 1,1 milliarder dollar fra fond som investerte i kinesiske aksjer i uken etter det amerikanske valget (5.-12. november).
Hang Seng-indeksen i Hongkong ble hardest rammet av salgspresset etter Trump, og falt mer enn Shanghai- og Shenzhen-børsen. «Dette viser at utenlandske investorer er mer bekymret for presidentskiftet enn innenlandske», sier Song. Og som denne tabellen viser, har enkelte Morningstar Gold-klassifiserte fond hatt en imponerende utvikling i 2024:
«Trumps seier endrer ikke våre utsikter for kinesiske aksjer», sier Sandy Pei, ettersom ‘markedet har priset inn kontinuerlig geopolitisk risiko’. Forvalterne i Federated Hermes mener at de nåværende utsiktene fortsatt er usikre, men at landet befinner seg i en nødvendig overgangsfase snarere enn i en langsiktig nedgangsperiode. De er fortsatt optimistiske med tanke på at Kina kan lykkes med å omstille økonomien, selv om det vil ta tid og aldri vil være smertefritt.
Pei legger til at Trumps politikk kan ha en negativ innvirkning på eksportører som konkurrerer i bransjer som har etablerte konkurrenter i USA.
«Utskifting på hjemmemarkedet, der kinesiske selskaper produserer for hjemmemarkedet snarere enn for eksport, er en sterk drivkraft», sier Pei. Dette er tydelig innen teknologi, helsevesen og eksklusive forbrukerselskaper, i tillegg til produksjonsbedrifter som er bransjeledende og har leverandørkjeder utenfor Kina.
Investorene kan fortsette å holde seg unna Kina, selv etter den lille oppgangen i år, og Trumps andre presidentperiode i 2025 bidrar til ytterligere usikkerhet. INGs Song mener imidlertid at innenlandske katalysatorer, som fremtidige stimulansepakker og økonomiske reformer, kan spille en større rolle for kinesiske aksjer
Og kinesiske aksjer handles til billige verdivurderinger som vi ikke har sett på omtrent et tiår. Ifølge CEIC-data er Shanghai-børsens pris/inntjeningsforhold det laveste siden slutten av 2015. Ifølge Morningstars Global Market Barometer er kinesiske aksjer for tiden undervurdert med 18% i forhold til den virkelige verdien av aksjer som dekkes av Morningstars analytikere.
Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.