6 undervurderte europeiske vindkraftaksjer

Sektoren står overfor mange utfordringer, som mulige amerikanske handelstariffer, men disse seks aksjene anses som undervurderte

Johanna Englundh 13.11.2024 | 13:23
Facebook Twitter LinkedIn

Photo collage of a green, yellow, and red spiral next to a black and white photograph of Wind Turbines in water.

Skyhøye kostnader har ført til at havvindprosjekter har sporet av, samtidig som ugunstige politiske vinder blåser opp, noe som truer arbeidet med å redusere klimaendringene og presser verdiene til vindselskaper nedover. Aksjer i fornybar energi falt etter Trumps valgseier, men det langsiktige bildet kan se lysere ut. Er det på tide for investorer å se på sektoren igjen?

Undervurderte europeiske aksjer eksponert mot vindenergi

  1. E.ON (EOAN)
  2. Equinor (EQN)
  3. Ørsted (ORSTED)
  4. RWE (RWE)
  5. SSE (SSE)
  6. Vestas Wind Systems (VWS)

Trump som president er en fare for havvind

Gunstige politiske rammebetingelser er avgjørende for at vindprosjekter skal lykkes. For eksempel ble det i september i år tildelt 5,3 GW havvindkraft i Storbritannia, sammenlignet med 0 i fjor, takket være en betydelig økning i auksjonsprisen.

Men den virkelige faren kan komme fra den andre siden av Atlanteren, mener senior aksjeanalytiker Tancrede Fulop i Morningstar, ettersom prosjekter som ennå ikke er godkjent, risikerer å bli skrotet.

«Hvis Donald Trump blir valgt til president, kan det være svært negativt for bransjen, ettersom han har lovet å stoppe alle havvindprosjekter gjennom en presidentordre. Det betyr at havvindprosjekter som ennå ikke har fått føderal godkjenning, kan bli skrinlagt», advarer han.

I løpet av hans siste periode som president opplevde flere utviklere av havvindprosjekter betydelige forsinkelser i arbeidet med å få godkjent nye prosjekter, sier Matthew Donen, senior aksjeanalytiker i Morningstar.

En tidlig utfasing av skattefradragene som ble gitt i forbindelse med Inflation Reduction Act, den største enkeltstående klima- og energiinvesteringen i USAs historie som ble undertegnet av president Biden, vil dessuten bremse vindkraftutbyggingen og føre til reduserte marginer i hele verdikjeden.

Tancrede Fulop anser en full opphevelse av Inflation Reduction Act som svært usannsynlig, men en delvis opphevelse vil være verdt å følge med på. Det viktigste spørsmålet alle stiller seg, er hva som vil skje med skattelettelsene for vind- og solenergi, som ble forlenget i 10 år som en del av loven, men som Trump kan komme til å avvikle tidligere.

«Historien har vist at energiomstillingen vil fortsette uavhengig av hvem som sitter i Det hvite hus. Strukturelle drivkrefter, inkludert teknologiske fremskritt, kostnadsreduksjoner og karbonfrie egenskaper, gjør vind- og solenergi gunstig til tross for usikkerhet på kort sikt».

Aksjene i fornybar energi falt kraftig da markedet begynte å fordøye de tidlige resultatene av det amerikanske valget 6. november, og vindgigantene Vestas VWS og Orsted ORSTED falt begge kraftig da handelen åpnet.

Flaskehalser i nettet er også en fare

En annen utfordring for sektoren er å ha tilstrekkelig nettkapasitet. Uten tilstrekkelig nettkapasitet blir ytterligere kraftkapasitet overflødig og til syvende og sist ubrukelig, en situasjon Europa står overfor nå som det bygges ut fornybar kraftproduksjonskapasitet i høyt tempo. Fulop forklarer at mens de globale investeringene i fornybar energi har mer enn doblet seg i løpet av det siste tiåret, har nettinvesteringene stagnert.

«Kostbare overbelastningsproblemer og køer for tilkobling av anlegg for fornybar energi og datasentre eskalerer, noe som forsinker energiomstillingen og tynger den økonomiske veksten.»

For å løse problemet lanserte EU-kommisjonen i november 2023 en handlingsplan for strømnett som krever investeringer på 584 milliarder euro frem til 2030, eller 83 milliarder euro per år, noe som er nesten dobbelt så mye som den gjennomsnittlige årlige investeringen de siste fem årene.

«Som et resultat av dette forventer vi at europeiske kraftselskaper med betydelig eksponering mot strømnettet vil doble investeringene sine i løpet av de neste fem årene. Selv om økte nettinvesteringer ikke fullt ut vil løse overbelastningsproblemer eller forsinkelser i nettilkoblingen som følge av mange år med underinvesteringer, vil de føre til økt fortjeneste og utbyttevekst for kraftselskapene, noe som gjør dette til et viktig tema for sektoren i årene som kommer», legger Fulop til.

Til tross for utfordringer er utsiktene for fornybar energi i bedring

«Bakgrunnen er i bedring for utviklere av havvind etter et annus horribilis 2023 preget av massive nedskrivninger og kanselleringer av prosjekter», sier Tancrede Fulop.

Samtidig mener han at økonomien ser gunstig ut for utviklere av landbasert vindkraft, og legger til at landbaserte vindprosjekter generelt er verdiskapende.

«Turbinprisene har økt i 2024, ettersom produsentene prøver å gjenopprette lønnsomheten. Samtidig faller prisene på vindkraftavtaler i Europa fra toppnivået i 2023, men ligger fortsatt på et høyt nivå på rundt 90 EUR/MWh.»

De største mulighetene fremover ligger i den akselererende energiomstillingen, spesielt etter COP 28-målet om å tredoble fornybar kapasitet innen 2030, og den høye etterspørselen etter strøm fra datasentre.

Vindkraft taper imidlertid terreng i forhold til solenergi når det gjelder vekst og utnyttelse. Blant de europeiske kraftselskapene som overvåkes av Morningstar, sto solenergi for 37% av de totale installasjonene i 2022, 50% i 2023 og 58% i første halvdel av 2024.

Fulop sier at dette gjenspeiler at begrensningene i forsyningskjeden har lettet etter endringer i regelverket i USA i 2022, at prisene på polysilisium har falt på grunn av kinesisk overkapasitet, og at selskapenes strategi favoriserer solkraft som de kan kombinere med batterier.

Undervurderte aksjer eksponert mot vindsektoren

Blant de europeiske aksjene som er eksponert mot vindsektoren, og som dekkes av Morningstars analytikere, er det seks aksjer som anses som undervurdert for øyeblikket.

Ørsted

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Av de fire undervurderte vindkraftaksjene som Tancrede Fulop dekker, er Ørsted hans toppvalg akkurat nå:

«Selskapet var den store vinneren i auksjonene for fornybar energi i Storbritannia i 2024, og sikret seg en høyere pris for en stor del av gigantprosjektet Hornsea 3. Dette bør gjøre det lettere å selge ned denne delen, noe som er avgjørende for å finansiere konsernets fremtidige investeringer og unngå en fortrinnsrettsemisjon. Selskapet vil dra nytte av fallende renter. Risikoen ved Donald Trumps seier, inkludert en full opphevelse av skattefradragene for investering i de to havvindparkene som er under bygging, ser ut til å være overpriset.»

Ørsted er underpriset ifølge Morningstars analytikere, og handles med en rabatt på 30% i forhold til den estimerte virkelige verdien på 540 DKK per 8. november.

E.ON

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Etter at den omfattende avtalen med RWE ble sluttført i 2019, har E.On to kjernevirksomheter: energinettverk og kundeløsninger. Detaljhandelsvirksomheten betjener rundt 47 millioner kunder, hovedsakelig i Tyskland, Storbritannia, Øst-Europa, Nederland, Belgia og Sverige. Nettverksvirksomheten opererer i Tyskland, Sverige, Øst-Europa og Tyrkia.

«Høy vekst i fornybar energi i Europa gir store investeringsmuligheter, noe som førte til at E.On økte nettverksinvesteringene med 18% i sin forretningsplan for 2024-28, som ble publisert i mars 2024. I tillegg har renteøkninger siden 2022 ført til en økning i tillatt avkastning i de fleste land der E.On opererer, noe som gjør at vi oppgraderer den økonomiske vollgraven fra ingen til smal», skrev analytikeren i september.

Equinor

Analytiker: Allen Good, CFA

Equinor øker satsingen på fornybar energi for å nå målet om netto nullutslipp i 2050. Sentralt i strategien er vekst i den voksende virksomheten innen fornybar energi, først og fremst havvind. Mens netto installert kapasitet bare var 0,9 gigawatt ved utgangen av 2023, planlegger Equinor å øke den til 12-16 GW innen 2030.

«Til tross for de økende investeringene i lavkarbonbrensel, vil olje og gass fortsatt være den drivende faktoren for kontantstrøm og fortjeneste i overskuelig fremtid», skriver Allen Good, leder for Morningstar, i et analysebrev.

Equinor handles med en rabatt på 21% i forhold til Allen Goods verdiestimat på 320,00 kroner per 8. november.

RWE

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

RWE har halvparten av sin fornybare energiproduksjon eksponert mot strømpriser (likt fordelt mellom Texas og Europa), noe som er mer enn de fleste konkurrentene. En endring i kraftprisene på 10 EUR/MWh har en verdsettelseseffekt på 2 EUR per aksje, eller 4% av vårt estimat for virkelig verdi.

«RWE er fortsatt eksponert mot kull, med en kapasitet på 8,8 gigawatt ved utgangen av 2023, 19% av totalen, hvorav 8,25 GW er brunkull i Tyskland. I oktober 2022 inngikk RWE en avtale om å fremskynde utfasingen av kull- og brunkullkraftverk fra 2038 til 2030», skrev analytikeren i en rapport i mars.

Med en aksjekurs på rundt 30 euro den 8. november mener Tancrede Fulop at aksjen er undervurdert sammenlignet med hans estimat for virkelig verdi på 48,00 euro, med en rabatt på 37%.

SSE

Analytiker: Tancrede Fulop, CFA

Det britiske energiselskapet SSE ble 8. november handlet med en rabatt på 27% i forhold til estimert virkelig verdi på 23,50 GBP. Selskapets produksjonsenhet driver rundt 10,4 gigawatt, hvorav 4,5 GW er fornybar kapasitet som nesten vil dobles innen 2028, hovedsakelig takket være idriftsettelsen av havvindparker som vil bidra til inntjeningsvekst.

«Takket være sitt sterke fotavtrykk innen fornybar energi og strømnett er SSE godt posisjonert til å dra nytte av den akselererende energiomstillingen, et mål som Arbeiderpartiets regjering har satt seg etter parlamentsvalget i juli 2024», sier Morningstars analytiker.

Vestas Wind Systems

Analytiker: Matthew Donen, CFA

Vestas vil dra nytte av overgangen til vindkraft, ettersom hele overskuddet stammer fra salg og service av vindturbiner. Vindkraft er en optimal energikilde å gå over til takket være dens miljømessige, økonomiske og evne til å gi energiuavhengighet.

«En langsommere bedring enn forventet i servicevirksomheten, som gikk med driftsunderskudd i forrige kvartal, samt økte garantikostnader var drivkreftene bak den skuffende lønnsomheten. Investorene har et ekstremt lavt sentiment overfor virksomheten etter flere skuffende kvartaler og resultatvarsler, noe som førte til at aksjen falt med 10% på dagen», skrev Matthew Donen, senior aksjeanalytiker i Morningstar, i et notat etter fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal.

Den 8. november senket analytikeren sitt estimat for virkelig verdi med 9% til 164 DKK for å justere for lavere lønnsomhet og kontantstrøm. Aksjen anses som undervurdert og handles med en rabatt på 34% i forhold til det reviderte estimatet for virkelig verdi.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Johanna Englundh  er redaktør for Morningstar Sverige. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer