Hvilke AI-aksjer leder det amerikanske aksjemarkedet mot nye høyder?

Etter en nedgang i sommer, er det Nvidia, Apple og Amazon som løfter markedet

Bella Albrecht 25.10.2024 | 11.39
Facebook Twitter LinkedIn

AI UK Main

Etter en kraftig nedgang i juli og august leder aksjer som anses å dra nytte av boomen innen kunstig intelligens, igjen aksjemarkedet til nye høyder.

«Det amerikanske aksjemarkedet falt i begynnelsen av august etter en svak lønnsrapport, noe som førte til frykt i markedet for en potensiell resesjon», sier David Sekera, sjefstrateg for Morningstar i USA. «Markedet hentet seg raskt inn igjen, ettersom de aksjene som førte markedet ned, deretter førte det opp igjen.»

Siden det siste bunnivået den 5. august har Morningstars US Market Index steget med 13,19%, og nesten halvparten av oppgangen kommer fra teknologisektoren, ifølge Morningstar Direct. Sektoren bidro med 5,09 prosentpoeng til den samlede oppgangen, mens den nest største bidragsyteren, finanssektoren, bidro med 2,13 prosentpoeng. Finansaksjene har steget etter gode resultater fra landets største banker.

Den største enkeltbidragsyteren til oppgangen er AI-giganten Nvidia NVDA, som har steget med 35,12% siden 5. august og bidratt med 1,72 prosentpoeng til oppgangen i den amerikanske markedsindeksen. De følgende fem ledende bidragsyterne er også alle AI-relaterte: Apple AAPL (0,67 prosentpoeng), Amazon.com AMZN (0,50 prosentpoeng), Meta Platforms META, Microsoft MSFT og Broadcom AVGO.

Denne oppgangen står i kontrast til trenden i store deler av tredje kvartal, der investorene gikk ut av de store teknologiaksjene som ledet an i bullmarkedet, og inn i områder som hadde vært i unåde - hovedsakelig verdiaksjer og mindre selskaper.

Har AI-bransjen mer å gå på?

Morningstars Global Next Generation Artificial Intelligence Index, som gir eksponering mot avanserte AI-produkter, har steget med 30,94% i år, mens det samlede amerikanske markedet har steget med 22,92%. Det har imidlertid ikke vært en problemfri tur. I april falt indeksen med 6,60% på én uke, noe som førte til at markedet falt med 3,06%. I juli falt AI-aksjene med 5,23% på fire dager, noe som førte til at markedet falt med 2,13%.

Siden august har imidlertid AI-aksjene tatt seg opp igjen, noe som har ført til at både AI-indeksen og det samlede markedet har nådd nye høyder. Dette har ført til at AI-indeksen har blitt overvurdert, og den gjennomsnittlige aksjen handles til en premie på 7% i forhold til estimatet for virkelig verdi på en markedsverdivektet basis. Dette reiser spørsmål om hvor mye mer rom disse aksjene har til å vokse.

Sekera forklarer: «I forrige kvartal påpekte vi at de store vekstaksjene som er mest korrelert med kunstig intelligens, hadde steget til et punkt der de generelt var overvurderte og overeksponerte, og vi stilte det retoriske spørsmålet ‘Er AI-handelen over?’. Han bemerker at en «rotasjon ut av overvurderte og overeksponerte store vekstaksjer» allerede har begynt. «Vi ser fortsatt undervurderte muligheter i småaksjesektoren og verdikategorien.» Morningstars US Small Value Index handles med en rabatt på 9% i forhold til estimatet for virkelig verdi på en markedsverdivektet basis.

Et deja vu-teknologirally?

Aksjemarkedets siste opptur ser kjent ut sammenlignet med oppgangen fra oktober 2022 - da det forrige bjørnemarkedet nådde bunnen - til og med juli 2024. Teknologiaksjer ledet an også i den perioden, og bidro med 26,69 prosentpoeng til den totale kumulative oppgangen på 57,29% i markedet. Med andre ord sto teknologiaksjer for 46,6% av markedets oppgang under forrige rally. Under forrige rally bidro teknologiaksjer med 38,9% av den totale oppgangen.

Finansaksjer var også da den nest største bidragsyteren, med et bidrag på 6,34 prosentpoeng, eller 11,1% av den samlede oppgangen. Under den siste oppgangen kom 16,1% av den totale oppgangen fra finansaksjer. Kommunikasjonstjenester, sykliske konsumaksjer og industriaksjer avrunder de fem sektorene som bidro mest i begge oppgangene. I tillegg var eiendom og råvarer to av de tre sektorene som bidro dårligst i begge oppgangene.

Forfatteren(e) eier ikke aksjer i noen av verdipapirene som er nevnt i denne artikkelen. Les mer om Morningstars redaksjonelle retningslinjer.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Bella Albrecht  er datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer